Има ли наднормено тегло котката ви

Също като хората и котките могат да натрупат по някой излишен килограм, особено при котки, прекарващи целия ден в затворено помещение или по-възрастни котки и съответно по-малко активни котки.
Котка, която ближе лице
Котка, която ближе лице
Котка, която ближе лице

Как да разберете дали котката ви има наднормено тегло

Понякога е трудно да разберете дали котката ви е с наднормено тегло, особено при дългокосместите породи. Освен това някои породи котки са по-пълни по природа. С нашия Инструмент за определяне на физическо състояниеще са ви необходими само няколко минути да въведете мерките на котката си и бързо ще получите информация относно текущото състояние на домашния ви любимец.

Ако и тази информация ви се струва недостатъчна или смятате, че котката ви има наднормено тегло, свържете се с ветеринарен лекар. Важно е да се консултирате с ветеринаря преди да правите някакви промени в хранителния режим на котката при наднормено тегло, защото натрупването на килограми може да се дължи на заболяване, а не на твърде голям апетит.

Как да претеглите котката си

Един прост начин да следите теглото на котката си е да мерите теглото й у дома. Застанете на домашен кантар с котката в ръце и след това се претеглете сами. Извадете вашето тегло от теглото, измерено заедно с котката и ще получите теглото на домашния ви любимец. Не разчитайте само на тези тегления, защото един по-обстоен преглед на котката ще ви даде по-добра цялостна информация за здравословното състояние на домашния любимец.

Как да помогнете на котката си да отслабне

Ако сте стигнали до заключението, че увеличеното тегло на котката ви е вследствие на здравословни проблеми и сте обсъдили с ветеринарен лекар подходящата диета, можете да започнете да правите промени в ежедневния хранителен режим на котката.

Започнете с изключването на всякакви лакомства и домашни храни, включително мляко, за период от две седмици. Може да ви се струва нечестно спрямо животното, но ако котката ви има наднормено тегло, това е най-добрият подход в дългосрочен план. Уверете се, че всички членове на семейството са наясно със ситуацията и никой не се опитва скришом да глези животното. Ако имате няколко котки, най-добре е да храните котката с наднормено тегло отделно, за да предотвратите отмъкването от нейна страна на остатъци от храната на другите котки.

Жълта котка върху кантар

Добра идея е да разпределите храната на котката с наднормено тегло на по-малки порции, които да давате по-често, защото това ще спомогне да не стои гладна. Просто следете каква храна и в какви количества давате на домашния си любимец. Вашият ветеринарен лекар може да препоръча намаляване на количество храна или употреба на специална нискокалорична диета. Някои ветеринарни кабинети имат дори програми за отслабване при които можете да следите отслабването на котката си и да получавате полезни съвети.

След като изминат две седмици, проверете отново физическото състояние на котката и продължете с диетата, докато не се постигне перфектно физическо състояние и тегло. Свалянето на килограми трябва да е бавен и постоянен процес, защото бързата загуба на тегло е опасна и може да е признак за сериозен здравословен проблем.

Когато котката вече е в перфектна форма и теглото й е приемливо, можете леко да коригирате количеството на храната, за да стабилизирате постигнатото тегло.

Леки храни

Ако котката ви продължава да има проблеми с теглото, може да обмислите преминаването към специално разработена лека храна за по продължителен период от време.

Съдържанието на леките храни не е толкова концентрирано, калориите са по-малко, а вие ще можете да давате на котката си същото количество храна като преди. Макар и да съдържат по-малко калории, тези храни са обогатени с всички необходими за котката хранителни вещества. По този начин няма да се тревожите, че някаква хранителна съставка ще липсва на котката ви, дори и да се наложи да намалите количеството на храната.

Консултирайте се с ветеринарния си лекар, ако вече храните котката си с храна по негова препоръка, но искате да промените хранителния режим.

Опасно е да подлагате на гладуване котката си като начин за сваляне на килограми, тъй като това може да доведе до здравословни проблеми. Намаляването на приеманата храна с 10-15% ще наруши правилните пропорции на важни минерали и витамини и котката ви би могла да развие заболявания от типа на чернодробна липидоза. Това е сериозна и потенциално фатално заболяване на черния дроб, което може да се прояви вследствие на непълноценно хранене.

Blue cat icon

Активен живот

Трябва да сте наясно, че храната е само един от елементите за постигане на добро здраве и физическа форма в дългосрочен план - начинът на живот на напълнялата ви котка също има значение за теглото й. По-конкретно, липсата на физически упражнения може да доведе до натрупване на килограми и това е причината да насърчавате котката си да бъде активна и да изгаря излишните калории. Опитайте някое от следните действия, за да поддържате активността на котката си:

  • Ако имате специално определено време за игра всеки ден, това ще спомогне за поддържане на теглото, а освен това повечето котки обичат да прекарват врем в преследване на топка или завързана на конец играчка.
  • Конструкциите за катерене и острене на нокти разнообразяват жизнената среда на котката и насърчават физическата активност.
  • Ако котката ви почти постоянно е в затворено помещение, помислете как да осигурите на животното достъп до открити пространства. Може например да заградите градината или да изградите заградено пространство в двора, за да насърчите активността на котката си.
  • Можете да пробвате със специалните топки за хранене, които пускат храна само когато котката си играе с тях. Друг начин за насърчаване на физическата активност е да поставяте храната на най-горното стъпало на стълбите или върху стълб или конструкция за катерене.

Успешното сваляне на килограми трябва да става бавно и постепенно и може да отнеме месеци. Бъдете търпеливи, следвайте съветите на ветеринарния лекар и ако имате възможност се присъедините към програма за отслабване на котки.