Грижи за козината на вашето коте

Колкото и да е красиво вашето коте, то е нещо повече от една приятна муцунка. Те не само имат разкошна козина, но имат и естествен инстинкт да се грижат за нея.
Грижи за козината на пухкаво бяло коте
Грижи за козината на пухкаво бяло коте
Грижи за козината на пухкаво бяло коте

Грижи за козината на котенца

Грижите за козината на котето са не просто действия за постигане на представителен котешки външен вид. Тези действия отстраняват мъртвите косми, поддържат козината и кожата им здрава, помагат ви да изградите близка връзка и ви дават възможност да проверите цялостното им здравословно състояние.

Поддържането на козината е важен елемент от грижите за котета, но отнема много по-малко време отколкото при порасналите котки, защото козината на котетата е по-мека, пухкава и къса . Ако успеете да привикнете котето си към полагането на редовни грижи за козината още в ранна възраст, това ще направи живота й на двама ви по-лесен в бъдеще. Добрата новина е, че повечето котки обичат нежното внимание при поддържане на козината им и като цяло веднага ще се затичат да получат малко глезене, виждайки ви да се задавате с четка за косми или гребен в ръката ви.

Small blue cat icon

Козина с дълъг и къс косъм

Честотата и интензивността на сресване на котето ви обикновено зависи от типа на козината. Една късокосместа котка обикновено се нуждае от не повече от едно бързо еднократно сресване седмично, докато котка от порода с дълъг косъм ще изисква оказване на всекидневно внимание чрез използване на подходящи аксесоари. Консултирайте се с фризьор на котки или с експерт от развъдника относно видовете котешка козина.

Дългокосместите породи изискват повече грижи за котката, а поддържането на козината им ще отнема повече време. Затова е по-добре да полагате тези грижи върху повърхност която не се хлъзга и на височината на кръста ви - това ще спомогне за вашето и на котката удобство по време на процедурата.

Опитайте се да накарате котето да изпитва удоволствие от процедурите за поддържане на козината докато още е малко. Сложете ги върху онази маса, която ще използвате за такива процедури когато вече са пораснали и използвайте метода на окуражаването придружен с даването на едно-две лакомства. Скоро те ще започнат да асоциират това място с извършването на действия за поддържане на козината и с получаването на награда.

Седнала дългокосместа котка

Дългокосместите породи изискват повече грижи за котката, а поддържането на козината им ще отнема повече време. Затова е по-добре да полагате тези грижи върху повърхност която не се хлъзга и на височината на кръста ви - това ще спомогне за вашето и на котката удобство по време на процедурата.

Опитайте се да накарате котето да изпитва удоволствие от процедурите за поддържане на козината докато още е малко. Сложете ги върху онази маса, която ще използвате за такива процедури когато вече са пораснали и използвайте метода на окуражаването придружен с даването на едно-две лакомства. Скоро те ще започнат да асоциират това място с извършването на действия за поддържане на козината и с получаването на награда.

Сресване на дългокосместо коте
 • Поставете котето в скута си и му дайте да подуши четката за косми. След като се уверят, че предметът е безопасен, повечето котки ще отъркат муцуната си в него.
 • Започнете внимателно да ги решите. Започнете от гърба и преминете към страните на тялото.
 • Окуражавайте котката си за това, че е послушна и говорете с нисък, успокояващ тон.
 • През няколко минути прекратявайте сресването и ги поглаждайте с ръка, което те възприемат като глезене. Като допълнителна награда можете да предложите и лакомство.
 • Повтаряйте процедурата няколко пъти на ден като постепенно увеличавате продължителността на сресването.
 • След като котката ви свикне и се чувства добре по време на процедурите за поддържане на козината й, можете да започнете решите корема, опашката и другите чувствителни части на тялото.
 • Бъдете особено внимателни с тези области на тялото, а първите процедури на тези грижи за котката трябва да са много кратки като времетраене. Не е нужно да бързате, а най-важното е котката да се чувства спокойна. Ако забележите каквито и да било признаци на досада или раздразнение, прекратете грижите за по-чувствителните зони и започнете отново да сресвате гърба.

Използвайте времето докато котката ви е отпусната и се наслаждава на преживяването, за да проведете една бърз преглед на здравословното й състояние. Няколко от нещата, които можете да проверите по време на този преглед в домашни условия включват:

 • Вземете лапата и внимателно проверете пръстите и ноктите. Първоначално огледайте само един нокът, за да свикнат с усещането като същевременно ги окуражавате за спокойното им поведение. Можете дори да дадете лакомство като награда. При следващите няколко процедури по поддържане на козината можете да пробвате да прегледате два нокътя и така да постепенно да изграждате навици у котката си, докато не свикне с прегледа на ноктите й.
 • Ако домашният ви любимец все още мърка доволно в края на процедурата по поддържане на козината, използвайте момента, за да прегледате внимателно ушите и леко отворете устата, за да проверите зъбите и венците.
 • Винаги завършвайте процедурата с малко глезене и галене - в крайна сметка домашният ви любимец го заслужава.

Когато котката ви се катери на дърво или използва стълба за острене на нокти, може да отчупи крайчеца на някой от ноктите си. Не се тревожете, това е нормално. Дращенето е нормално поведение при котките и ноктите им са изградени от слоеве. По този начин при падането на крайния слой под него има чисто нов и остър нокът (понякога ще намирате такива люспи близо до местата където котката обича да остри ноктите си). Малко вероятно е една здрава и актива котка, която излиза навън, да се нуждае от подрязване на ноктите. Живеещите в затворени помещения и по-старите котки от време на време може да се нуждаят от подобни грижи, а подрязването на ноктите на вашето коте или котка е важен елемент от обичайните грижи за котката.

Сиво на цвят коте се протяга
 • Привикнете котето си към процедурата за подрязване на нокти още от ранна възраст. Едно добро начало е симулирането на подрязване, при което леко натискате някой пръст докато се покаже нокътя, след което възнаграждавате животното с лакомство или го окуражавате за добро поведение.
 • Ако подрязвате ноктите на вашето коте или котка, е важно да знаете как да извършвате правилно процедурата. Последното нещо което искате е да причините кървене или болка чрез порязване на живо месо или чувствителна част на лапата. Вашият ветеринарен лекар може да ви демонстрира процедурата и да провери доколко добре се справяте с нея самият вие. Ветеринарният лекар може да подреже ноктите на домашния ви любимец, ако не желаете да се занимавате с тази процедура.
 • Проверявайте ноктите на котката си веднъж седмично, включително „палеца“ - това е недоразвитият пръст от вътрешната страна на крака, точно под областта на китката на лапата. Този пръст и съответно нокът рядко докосват земята и следователно нокътят може да е склонен към израстване, особено при възрастни котки.
 • При проверката на ноктите проверявайте също и възглавничките на лапата и пространството между пръстите, за да се уверите, че всичко е наред и всички области са чисти.
 • Също като хората и котките могат да страдат от нокти, растящи на обратно т.е. навътре. Свържете се с ветеринарния си лекар, ако смятате, че някой нокът расте навътре в лапата, защото би могло да се изисква полагане на медицински грижи.

За да сте сигурни, че домашният ви любимец е в отлично състояние, освен грижата за ноктите и сресването на козината трябва да обръщате внимание и на още няколко фактора.

 • Проверявайте дали ушите на котката са чисти и ухаят на свежо. Ако са мръсни, имат лош мирис, зачервени са или се лющят, а също и ако котката ви непрекъснато си тръска главата, то е необходимо да се свържете с ветеринарния си лекар. Ушните акари са често срещан проблем, особено при по-млади котки.
 • Прокарайте ръката си по цялата повърхност на тялото на котката. Опитайте се да напипате възможни драскотини, израстъци, вдлъбнатини или предизвикващи болезнена реакция при допир места. Свържете се с ветеринарния си лекар, ако имате каквито и да било съмнения.
 • Прегледайте ушите и носа и се свържете с ветеринарния си лекар, ако забележите отделяне на каквито и да било секрети или зачервяване.
 • Погледнете под опашката на котката. Задните й части трябва да са чисти. Ако са замърсени или са налице признаци за паразити или възпаление, необходимо е да посетите ветеринарен лекар.
 • Накрая прокарайте ръцете си в посока обратна на посоката на косъма, за да разрошите козината. Проверете корените на космите и кожата за признаци на паразити или остатъци от бълхи (черни петънца). Можете да предотвратите заразяване чрез редовни проверки за бълхи, а ветеринарният ви лекар ще препоръча лечение, ако вече има такива.

Повечето котки могат да прекарат живота си без да се къпят нито веднъж, но понякога едно кратко къпане е наложително. Може да се наложи използване на специален шампоан, ако е налице кожен проблем, за почистване след стомашни разстройства или за отстраняване и почистването на замърсявания след разходка навън.

Противно на разпространеното мнение, някои котки обичат водата, особено ако от време на време са били къпани с топла вода в ранна възраст. Ако домашният ви любимец се дърпа при къпане, процедурата може да бъде извършена от професионален котешки козметик. Ако все пак желаете сам да извършвате тази процедура, следвайте съветите по-долу, за да си осигурите безпроблемно къпане на котката.

 • Обърнете внимание на температурата на водата. Твърде горещата вода ще попари котката ви, а твърде студената може да й причини неудобство или дори да я разболее.
 • Третирайте котката си внимателно по време на къпането и я окуражавайте и успокоявайте. Полезни могат да се окажат и котешките лакомства, а със сигурност ще ви е по-лесно, ако ви помага и друг човек - особено, ако котката се опитва да избяга.
 • Наблюдавайте за признаци на стрес у котката. Котката може да прояви страх от водата, затова внимавайте да не бъдете ухапани или одраскани. Консултирайте се със специалист, ако имате опасения в това отношение.
 • Уверете се, че използваният шампоан е специално за котки и прочете дали е необходимо да престои известно време преди отмиването от козината (някои лечебни шампоани не трябва да се отмиват веднага). Внимавайте шампоанът да не попадне в чувствителни органи, като например очите или ушите на котката.
 • Ако котката ви е недоволна от процедурата по къпане, пробвайте да измиете само онези части на тялото които наистина се нуждаят от измиване, за да съкратите времето прекарано във ваната.
 • Измийте обилно котката си с вода, за да отстраните всички остатъци от сапун.
 • След това избършете с топла кърпа и дръжте котката на топло докато не изсъхне напълно. Избягвайте употребата на сешоар, освен ако котката ви не е свикнала с него от ранна възраст. Употребата му може да я изплаши.
 • Ако имате повече от една котка, къпането може да предизвика сбивания, особено ако котките са стресирани. Разделете къпаните котки докато не се успокоят и ги изтрийте цялостно с една и съща кърпа, за да разпределите миризмата им.

Къпането на котка може да е трудно занимание и ако откриете, че ви е трудно, намерете фризьор на котки, който да поддържа котката ви в добро състояние.