Запознайте се със 7 породи сиви котки

Със своята лъскава козина, която варира от сребърно до тъмносиво, е ясно, че сивите котки са просто зашеметяващи. Продължете да четете, за да разберете кои са нашите топ 7 породи сиви котки, които със сигурност ще откраднат сърцето ви.
7 породи сиви котки
7 породи сиви котки 2
7 породи сиви котки 3

Черни, рижави, кремави и кафяви, котките могат да бъдат във всякакви разцветки, които можете да си представите. Има обаче нещо по-специално в сивите котки, нали? Често наричани „сини котки“ заради ефирните отблясъци на козината  в контраст със широкия спектър от цветове на очите им, тези котки със сигурност изглеждат вълшебно.

Ако харесвате котенца с козина в тези омайващи нюанси, може би се чудите какви породи сиви котки съществуват по света. От далечни места, като Тайланд и Русия, до тук, на нашия сайт – вижте списъка ни с очарователни сиви котки, които гарантирано ще пленят сърцето ви.

Руска Синя котка

руска сива котка

Известна със своята хипнотизираща тъмносива козина с блестящ сребрист оттенък и завладяващи зелени очи, руската синя котка е една от най-известните породи сиви котки. Въпреки, че имат гъста и пухена козина, изненадващо тези котки са хипоалергенни.

Това ги прави особено подходящи за тези от вас, които страдат от алергия. Руската синя котка предпочита да живее в не толкова заети домакинства, тъй като обича по-спокойния и тих начин на живот. Умее да изгражда силна връзка със своите собственици.

Шартрьо

Шартрьо е впечатляваща сива котка с очи в златни, медени и оранжеви нюанси. Смятало се е, че заради своята невероятно мека козина, преди са били преследвани от кожухари и че вълната „pile de Chartreux” е кръстена именно на тях. Не е съвсем ясно откога датира тази порода сиви котки, но има сведения, че са били използвани да ловят мишки от Картузианските монаси близо до Париж през 18 век. В днешно време те са страхотни домашни любимци и са склонни силно да се привързват към един собственик. Чувстват се доста комфортно да прекарват време и сами, което ги прави особено подходящи за работещи хора.

Домашна късокосместа котка

Може да откриете домашната късокосместа котка в много разцветки, включително в сиви нюанси, както и с тъмни ивици. Поради факта, че е смесица от различни котешки породи, не може да се каже, че има родословие. Това означава, че са по-малко уязвими към нетипични здравословни усложнения, които са характерни за котките с чисто потекло. Въпреки че по принцип котките от този вид имат много спокоен характер и са игриви, се оказва трудно предварително да се определи какъв точно темперамент ще има негов представител, поради широката селекци от породи включени в гените.

Британска късокосместа

британска късокосместа

Както и домашната късокосместа, Британската късокосместа котка също може да бъде открита в голямо разнообразие от разцветки. Най-известният вид обаче има тъмносива козина и ослепителни очи в медени или златисти тонове.

През Първата и Втората световна война тази порода сиви котки били напълно изчезнали във Великобритания. За щастие, останалите британски късокосмести котки били развъждани с персийски видове, за да възстановят породата. Те са известни с това, че притежават уравновесен характер и са доста независими, но обичат да получават ласки от членовете на своето семейство.

Котки Корат

Произлизаща от Тайланд, породата Корат се счита за “сивата котка на късмета”. Да, чак толкова, че понякога биват подарявани на булките, за да им носят късмет в брака. Притежават големи зелени очи и ефирна окраска, която ги кара да изглеждат сякаш блестят. Мнозина смятат, че изглеждат като облачета, обвити в сребро. Тази порода сиви котки жадува за вниманието на своя стопанин и не толерира да бъде оставена сама за твърде дълго време. Това значи, че е най-подходяща за онези хора, които прекарват много време вкъщи.

Котка Нибелунг

На немски Nebelung се превежда като „създание от мъглата“ – магическо име, което подхожда от техния великолепен сив цвят. Бляскавата козина на тази порода котки изглежда почти сребриста. Считат се за дългокосместа вариация на руската синя котка. Със своята нежна и спокойна натура, тази сива котка може понякога да бъде много срамежлива. Породата всъщност е невероятно игрива. Обичат да се катерят нависоко, за да изследват заобикалящата ги среда. Добре е да осигурите на своите любимци от този вид достатъчно котешки дръвчета и катерушки. Известни са още с това, че създават много дълбока връзка със своите собственици. Нибелунгите са страхотни котки, които обичат да спят в скута ви, докато ги галите. 

Американска Късокосместа котка

Американската късокосместа котка е друга порода, която може да не е изцяло и единствено в сиво – могат да бъдат както сиви, така и сиви с тъмни ивици. Със своя мускулест и силен вид и с гъста, дебела козина, първоначално тази порода била създадена, за да държи гризачите далеч от дома на своите стопани. Те споделят доста от чертите си с тези на британските късокосмести котки, което се дължи на факта, че са били използвани при създаването на породата. Американските късокосмески котки са любвеобвилни домашни любимци. Обичат да си играят и да се гушкат, но не харесват да им се обръща твърде много внимание. Това ги прави страхотен избор за по-заетите стопани.
Това е нашият списък с топ 7 породи сиви котки! Искате да откриете още вълшебни видове? Тогава прочетете нашата статия за различните породи котки със сини очи.