5 полезни съвета как да се грижиш за храносмилателния тракт на твоята котка
5 полезни съвета как да се грижиш за храносмилателния тракт на твоята котка
5 полезни съвета как да се грижиш за храносмилателния тракт на твоята котка
5 полезни съвета как да се грижиш за храносмилателния тракт на твоята котка

5 полезни съвета как да се грижиш за храносмилателния тракт на твоята котка

Осигури на котката си балансирана диета

Една подходяща, добре балансирана диета за метаболизма на твоята котка е чудесен начин да я поддържаш здрава.

Затова изборът на храна, адаптирана към нуждите на твоята котка е основен фактор: може да е полезно да избереш специално формулирана котешка храна, за да подпомогнеш естествените защити на твоята котка. Доказано е, че консумацията на преминали термична обработка лактобацили спомага за поддържане на естественото производство на антитела в храносмилателния тракт на твоята котка, докато киселините омега-6 и други подбрани хранителни вещества спомагат за поддържането на здрава кожа и блестяща козина.

Обратно, една небалансирана диета може да доведе до лошо здраве. Необходимо е да се избягват всякакви храни, които могат да бъдат токсични (като чесън, шоколад или авокадо), храни, които могат да причинят газове (например зеле, боб), или храни, които могат да доведат до увеличаване на теглото (остатъци от човешка храна).

Разресвай котката си (винаги четкай по посока на растежа на косъма)

Котката обича да бъде глезена! Възползвай се максимално от това и я разресвай редовно: не само ще ти е приятно да слушаш как мърка, а и ще я предпазиш от поглъщането на големи количества косми, които могат да причинят чревни разстройства и запек.

По местата... Готови? Старт!

Движението носи много предимства: не само стимулира червата, което е полезно за редовната им перисталтика, но и спомага за поддържане на контрол върху теглото и нивата на стрес на котката.

20 минути движение дневно, разделено на две различни сесии, ще повишат нивото на енергия на твоя любимец и ще укрепят връзката ви.

Плавна промяна на храната

Когато го правиш бавно, го правиш здравословно: котките са особено чувствителни към промени и изменения в храната. Ако трябва да смениш храната на котката ти, препоръчваме ти да го правиш стъпка по стъпка; един постепенен преход в продължение на няколко дни ще позволи червата ѝ да се адаптират и да свикнат с новата диета.

Винаги осигурявай прясна вода

Котките, особено тези, които се хранят основно със суха храна, не са склонни да пият достатъчно вода: тъй като произхождат от пустинята, те са си запазили този навик. За съжаление недостатъчният прием на вода може да доведе до рискове за здравето.

За да насърчиш котката ти да пие по-редовно, остави няколко купички с вода на различни места в дома ти, но помни, че трябва да ги държиш далеч от тоалетната ѝ. Водата трябва да бъде прясна и да се сменя поне два пъти на ден. Някои котки предпочитат течащата вода и обичат да пият от чешмата: ако и с твоята е така, може да решиш да използвате мивка.

И не забравяй... помни, че трябва да държиш под око изпражненията на любимеца си, козината и поведението му. Котките не изразяват дискомфорт и болка като нас хората и са склонни да се крият, когато не се чувстват добре. Обръщай внимание на всякакви малки промени в ежедневните ѝ навици и не се колебай да посетиш ветеринарен лекар, ако имаш съмнения за здравословното ѝ състояние.

Една добре балансирана диета, редовно разресване, време за игра и упражнения, постепенен преход, ако въвеждате нова храна, и достатъчно вода: това е ключът към здравата чревна система на твоята котка!