Вашият любимец - нашата страст
Главно лого на PPVD
Куче скача в поле от маргаритки.

Алергии при кучетата: Симптоми, причинители и лечение

6 мин. четене
Главно лого на PPVD
Спонсорирано от Purina Pro Plan Dietary Veterinary

Точно както нас, кучетата ни може да страдат от някои алергии. Открийте кои са най-често срещаните и как се диагностицират с Purina.

Алергиите при кучетата са реакция на имунната система на вашия любимец към чужди вещества – това е същата причина за алергичните реакции при хората! За съжаление, докато диагностицирането при нас е сравнително лесно, при тези животни обикновено е доста трудно, тъй като има много различни видове и симптомите често се припокриват. Поради това е трудно да се разбере от кои всъщност страдат.

Ако подозирате, че вашият другар може да страда от алергии, може би се чудите какви са потенциалните симптоми и кога да потърсите помощ от ветеринарния лекар. Продължете да четете, за да разберете всичко, което трябва да знаете.

Кожни алергии при кучетата

Кожните, известни също като алергичен дерматит, са един от най-често срещаните видове при кучетата. Обикновено се причиняват от реакции при ухапвания от бълхи или заобикалящата ги среда, като полени, прах или плесен.

Алергии от бълхи

Алергията към бълхи или към ухапване от тях е най-често срещаното кожно заболяване при кучетата. Този вид е резултат от реакция към слюнката на тези вредители върху кожата и симптомите варират от лек сърбеж до тежка реакция при ухапване.

Обикновено се появява, когато животното е още малко (между 1 и 5 години), но може да се развият на всяка възраст.

Кучетата с алергии към бълхи обикновено имат силен сърбеж по кожата. Той понякога се нарича с медицинския термин "пруритус". Те може да се чешат, търкат, дъвчат или облизват козината или кожата си, като това понякога води до травмиране на кожата или внасяне на вторична инфекция.

Освен това, възможно е да се появят и други симптоми, като например косопад и струпване на косми, а по кожата или козината може да се вижда и мръсотия от бълхи.

Често обаче е трудно да се забележи замърсяването от вредителите, затова може да помогне тестът с мокра хартия: разтрийте внимателно козината на кучето си, докато то стои върху влажна хартия. Всички черни петънца (мръсотия от бълхи), които падат от козината, ще оцветят хартията в червено (замърсяването от тях представлява засъхнала кръв).

Това може да бъде полезен показател за наличието или липсата на бълхи. Имайте предвид, че дори ако кучето ви се третира ежемесечно срещу тях, то все още може да страда от този тип алергия! Много препарати срещу тези вредители ги унищожават едва след като те ухапят другаря ви, а за съжаление това дори само едно ухапване често е достатъчно, за да предизвика алергична реакция и сърбеж у чувствителното животно.

Алергии, свързани с околната среда

Алергиите на кучетата към околната среда обикновено се причиняват от прах, полени или плесени. Този вид обикновено са сезонни, така че вероятно ще се появяват само в определени периоди от годината – кучетата може да страдат от сенна хрема, така че може да забележите кихане или раздразнение, когато броят на полените е висок.

Областите около лапите, ушите, долната част на краката, муцуната и слабините обикновено са най-засегнатите кожни участъци и любимецът ви може да има плешиви или възпалени участъци от прекомерния сърбеж.

Понякога алергенът от околната среда може да бъде отстранен просто чрез "избягване" – например, ако знаете, че алергичните симптоми на кучето ви се влошават при разходки през определени полета с дълги треви, може да се наложи да избягвате тези места и да използвате тротоарите през определени периоди от годината.

Алергии към храната за кучета

Противно на общоприетото схващане, хранителните не са много разпространени и всъщност съставляват само около 10 % или по-малко от алергиите при кучетата. Повечето от тези, които собствениците смятат за такива, всъщност са непоносимост.

Непоносимостта се различава от алергията: последната включва имунната система, така че организмът трябва да е бил изложен преди това на "алергена" (който обикновено е безвредна молекула). За сравнение, непоносимостта не включва имунната система и може да се прояви още при първата среща на кучето с това вещество. Пример за това е непоносимостта към лактоза: в този случай животното няма ензимите, необходими за смилането ѝ, така че ако му се даде малко мляко, то може да страда от диария поради невъзможност да усвои съставката.

Въпреки че не винаги е така, алергията по-често предизвиква кожна реакция, като подуване или сърбеж, отколкото стомашно-чревни проблеми като повръщане и/или диария, до каквото е по-вероятно да доведе непоносимостта.

Остри алергични реакции

Понякога алергиите при кучетата може да станат по-сериозни и да доведат до анафилактичен шок. Най-често тези реакции се дължат на неща като ужилване от пчела или оса.

Признаците на анафилактичен шок може да се появят в рамките на няколко минути след излагането на алергени и да включват: затруднено дишане, слюноотделяне, повръщане, гърчове, а понякога дори загуба на съзнание. Ако това се случи, трябва незабавно да се свържете с ветеринарния си лекар.

Диагностика на алергиите при кучета

Ако подозирате, че другарят ви има алергия, трябва да го заведете на ветеринар възможно най-скоро. Той ще може да изключи всички други възможни причини и ще проведе тестове, които да помогнат да се определи дали тя може да е причина за симптомите на вашия домашен любимец или не.

Хранителните алергии обикновено се диагностицират чрез елиминационна диета, която включва хранене с хидролизирана, хипоалергенна храна и абсолютно нищо друго в продължение на поне три седмици, като се търсят признаци на подобрение. След това вашият ветеринарен лекар може да реши да подложи кучето ви на повторна диета, като добави допълнителни съставки, за да наблюдава евентуални симптоми и да се опита да определи причината(ите) за алергията, въпреки че това невинаги се случва.

Алергиите, предизвикани от ухапване от бълхи, може да се диагностицират сравнително лесно, ако по козината се виждат тези гадинки или мръсотия от тях. Имайте предвид обаче, че в някои случаи може вече да са убити и да са паднали, така че не винаги е толкова лесно да се определи причината.

Вашият ветеринар може да ви предпише лечение, което много бързо убива бълхите, ако те все още са налице. След това трябва да се уверите, че третирате както домашния си любимец, така и дома си, защото 95 % от вредителите се намират в околната среда и в случай че това не се направи – те може бързо да се върнат и отново да създадат проблем!

Лечение на алергии при кучета

Лечението често зависи от алергията на кучето, но се фокусира върху премахването на причината, довела до нея, когато това е възможно, както и върху облекчаване на симптомите.

Хранителната може да се лекува чрез премахване на съставката от диетата на вашия приятел. Тази към бълхи може да бъде подпомогната от ветеринарния лекар с "бързо унищожаващо" лечение и съвет как да третирате дома си и всички други домашни любимци, които са в контакт с любимеца ви.

Ако симптомите при вашето куче са тежки, ветеринарният лекар може да ви предпише и медикамент, който да ви помогне да се справите с тях, например медикаментозен шампоан, крем за силен сърбеж или противовъзпалително средство, което да помогне при подуване или сърбеж.

В случай че вашият приятел направи тежка алергична реакция, трябва незабавно да го заведете на ветеринар, тъй като нелекуваният анафилактичен шок може да бъде фатален.

Още статии

Purina Pro Plan Dietary Veterinary

Какво има в кучешката храна?

6 мин. четене

Езикът на кучетата

4 мин. четене

Диабет при кучетата – причини и симптоми