Вашият любимец - нашата страст
Главно лого на PPVD
Куче, стоящо в полето.

Диабет при кучетата – причини и симптоми

4 мин. четене
Главно лого на PPVD
Спонсорирано от Purina Pro Plan Dietary Veterinary

Диабетът е сложно заболяване, което най-често се развива при по-възрастните животни. Подобно на хората, това заболяване при кучетата може да предизвика редица неприятни симптоми. При внимателно лечение обаче не е необходимо това състояние да се отразява на качеството им на живот.

Какво представлява диабетът при кучетата?

Диабетът при кучетата, или "кучешкият диабет", представлява липса на инсулин в организма, а в някои случаи – "неадекватен" биологичен отговор към него. Когато домашният ви любимец яде, храната се разгражда. Един от компонентите ѝ, глюкозата, се пренася до клетките с помощта на инсулин.

Ако другарят ви не може да произвежда достатъчно инсулин или ако този, който има, не се използва правилно, глюкозата също не може да се използва правилно. Това означава, че нивата на кръвната захар на вашия любимец ще се повишат, което може да доведе до нежелани странични ефекти.

Какви са причините за диабет при кучетата?

Също както при хората, не е напълно сигурно защо някои кучета развиват това заболяване. Възможно е някои от тях да са генетично предразположени към него. Известно е обаче, че наднорменото тегло може да увеличи риска от развитие на болестта. Това е възможно да се дължи на факта, че затлъстяването кара клетките в тялото да станат по-устойчиви на инсулин.

Ако вашият любимец развие диабет, това най-вероятно ще се случи, когато навлезе в напреднала възраст. Женските и кастрираните също може да бъдат изложени на по-голям риск.

Какви са симптомите на диабет при кучетата?

Съществуват много симптоми на заболяването при кучетата. Ако забележите някои от следните признаци, попитайте ветеринарния си лекар за съвет, тъй като те може да са индикатор именно за това състояние:

 • прекомерна жажда;
 • увеличаване на уринирането;
 • необяснима загуба на тегло;
 • промени в апетита;
 • "сладък мирис" на дъха;
 • умора или липса на енергия;
 • инфекция на пикочните пътища;
 • загуба на зрение.

Ако вашият ветеринар подозира, че любимецът ви може да има диабет, той най-вероятно ще направи кръвен тест, който ще помогне за поставяне на диагнозата. В случай че е болен от това, лекарят ще може да ви посъветва как да действате.

Има ли лек за диабета при кучетата?

За съжаление няма лечение при кучетата. Въпреки това, състоянието обикновено може да бъде овладяно от собственика. При правилен контрол – домашният ви любимец може да се радва на пълноценен и щастлив живот.

Как може да се справите с диабета при кучето?

За да се справите с диабета при любимеца си, трябва да се стремите да поддържате нивата на кръвната му захар на "нормално" ниво. Вашият ветеринарен лекар ще може да ви помогне да постигнете това и да ви предпише план за продължително лечение. Обикновено постоянното лечение включва:

 • редовни инсулинови инжекции (до два пъти дневно);
 • наблюдение за промени в симптомите;
 • регулярни прегледи при ветеринаря.

Някои животни може да се възползват от храна, специално разработена за кучета с диабет, като PURINA® PRO PLAN® VETERINARY DIETS Canine DM Diabetes Management.

Как може да помогнете за предотвратяване на развитието на диабет при вашето куче?

Невъзможно е да се гарантира, че кучето ви никога няма да развие тази болест. Въпреки това, осигуряването на здравословен начин на живот може да намали риска. Ето няколко съвета относно това:

 • хранене с пълноценна и балансирана храна;
 • подпомагане поддържането на идеално телесно състояние, т.е. да не се допуска наднормено тегло;
 • достатъчно движение за възрастта и приеманата храна.

Други условия, за които да внимавате

Ако вашият приятел страда от диабет, той ще бъде по-предразположен към някои други заболявания, така че е важно да следите за всичко необичайно. Животните, страдащи от това заболяване, са по-склонни към:

 • катаракта – възможно е да се развие в отговор на прекомерните нива на кръвна захар, които засягат очите. Може да бъде отстранена чрез хирургическа корекция, въпреки че много кучета се справят добре с намаленото зрение, защото обонянието и слухът им са много по-добре развити от нашите;
 • инфекции на пикочните пътища – прекомерното съдържание на захар в урината може да увеличи риска от появата на такива инфекции. Следете за повишено уриниране или дискомфорт по време на този процес и попитайте ветеринарния си лекар за съвет, в случай на забелязване на някои от тези признаци.

Още статии от Pro Plan Vet Diets

Purina Pro Plan Dietary Veterinary