Вашият любимец - нашата страст
Ушите на котката се проверяват.

Как да лекуваме ушните акари при котките?

5 мин. четене

Ушните акари са често срещана причина за проблеми с ушите при котките. Тези малки паразити може да причинят изключително неприятен сърбеж и да доведат до дългосрочни увреждания, ако не се лекуват. Разберете какво представляват и как да ги лекувате успешно.

Котето ви се чеше в тази област повече от обикновено? Една от най-честите причини за дискомфорт в тази област са микроскопичните паразити, известни като ушни акари. Прочетете по-нататък, за да разберете как влияят на здравето на вашия домашен любимец и какво да направите, за да се отървете от тях.

Какво представляват ушните акари при котките?

Най-разпространеният вид ушни акари при котките е Otodectes cynotis. Те са едва забележими с просто око, но може да се видят като много малки бели точици. Диагностиката обикновено изисква да се търсят под микроскоп. Те попадат в ушния канал, където се хранят с ушна кал и кожни остатъци.

Тези акари може да причинят значително възпаление и подуване на канала и сърбят доста. Възможно е да бъдат засегнати котки от всички възрасти и породи, като тези, живеещи на открито, са най-податливи на такъв тип инфекция.

Какви са симптомите на ушните акари при котките?

Котката ви ще започне да се чеше повече и да клати главата си, за да облекчи сърбежа от тези малки паразити. Ето най-често срещаните симптоми, за които трябва да внимавате:

  • чесане на ушите;
  • поклащане на главата;
  • тъмна, суха секреция от засегнатото място;
  • червен, възпален вид на ушите;
  • следи от драскотини по пинята (външното ухо);
  • кожни лезии около ухото.

Тези симптоми са неспецифични и може да показват различни причини за проблеми, включително други паразитни инфекции, кожни алергии и бактериална инфекция. Най-добре е да изключите останалите състояния, като поискате мнението на ветеринарен лекар, преди да предприемете лечение.

Какво причинява ушните акари при котките?

Вашият любимец може да прихване тези паразити от почти всяко място, включително от други котки. Контактът с друго животно, който ги носи, е идеалната възможност за проблемните акари да сменят гостоприемника си и да се премести върху козината на вашата котка. Оттам те си проправят път до ушите. Може да засегнат и кучета, макар и по-рядко, отколкото се случва при котките.

Ушните акари, също така, може да живеят в околната среда за ограничен период от време, през който да се прехвърлят върху всяка преминаваща котка. Ето защо тези, живеещи на открито, са изложени на по-висок риск спрямо това да бъдат засегнати от тази конкретна паразитна инфекция.

Как се диагностицират ушните акари?

Ветеринарният лекар ще прегледа ушния канал на вашия любимец за евентуални признаци на тези паразити с помощта на отоскоп. Той ще търси признаци на възпаление, подуване и секрет. Също така, ще провери и за други причини за този проблем, като чуждо тяло, например – тревно семе.

В някои случаи тази зона може да е доста болезнена за котката ви, за да може тя да седи спокойно по време на прегледа, поради което може да се наложи да бъде упоена за поставяне на диагноза и първоначално лечение. Обикновено се прави изследване на ушния секрет под микроскоп, за да се търсят акари и да се провери за други видове инфекции.

Лечение на ушни акари при котките

Ветеринарният лекар ще ви посъветва какво лечение е най-подходящо за вашата котка. Той може да почисти ушите ѝ, за да отстрани натрупания восък, особено ако вече е упоена.

Много продукти за бълхи са подходящи за превенция и лечение на ушни акари и може да бъдат препоръчани от ветеринаря. Ако вашият любимец се чеше доста, може да му бъдат предписани допълнителни лекарства за облекчаване на симптомите, докато лечението започне да действа.

Посъветвайте се с лекаря дали е необходимо да третирате и други домашни любимци в домакинството, но никога не използвайте своеволно едно предписано лечение за друго животно. Също така, в никакъв случай не трябва да давате лекарства на неподходящ вид животни, тъй като това може да има тежки странични ефекти и дори да бъде токсично.

Друга възможност за лечение е да се прилагат капки за уши. Те са противопаразитни и обикновено изискват редовна употреба в продължение на няколко седмици. Важно е да се придържате към препоръчаното времетраене на лечението. Някои от тези лекарства имат за цел да се отърват от акарите, а не от техните яйца, докато други продукти се справят и с двете. Това означава, че може да се наложи да продължите да ги прилагате, за да се справите с различните етапи от развитието на паразитите.

Не забравяйте, че в къщата все още може да има живеещи ушни акари, които лесно да бъдат прихванати отново. Избегнете необходимостта да започвате процеса отначало като почистите добре килимите и постелята на любимеца си и не забравяйте да спазвате препоръчаната от ветеринарните лекари профилактика срещу паразити.

Колко време е необходимо, за да се отървете от ушните акари при котките?

Жизненият цикъл на ушните акари обикновено трае три седмици, което означава, че трябва да изчакате поне толкова, за да може котката ви да се отърве от микроскопичните насекоми. Сърбежът би трябвало да тръгне да отшумява, когато лекарството започне да действа, но следва да се свържете с ветеринарния си лекар, ако симптомите не се подобрят.

Може ли да се предотврати появата на ушни акари при котките?

Появата им може да бъдат предотвратена чрез подходящи противопаразитни лечения. Трябва да се посъветвате с ветеринар за това кой продукт препоръчва и дали обичайното лечение срещу бълхи обхваща ушните акари. Необходимо е да поддържате вътрешната среда на котката си възможно най-чиста, особено ако в миналото тя е била лекувана от това.

Попитайте ветеринарния специалист още дали препоръчва почистване на ушите. Това не е необходимо за повечето индивиди, но може да е подходящо, ако те имат история на редовни проблеми в тази област. Ако не сте сигурни как да почистите ушите на вашия приятел, разгледайте нашето лесно ръководство и се уверете, че ветеринарният лекар ви е показал какво да правите.

Свързани статии

Домашни средства за лечение на котки

4 мин. четене

Лимфом при котки