Вашият любимец - нашата страст
лого на Pro Plan
джинджифилова котка на раменете на жена

Необичайни симптоми на котешка болест, за които трябва да внимавате

4 мин. четене
лого на Pro Plan
Спонсорирано от Purina Pro Plan

Разбираме, че като любящ собственик на котка искате тя да е щастлив и здрав. Тъй като домашните любимци не могат да ни кажат какво не е наред, когато не се чувстват добре, може да е трудно да разберем кога се нуждаят от помощ.

Предупредителни знаци

За разлика от кучетата, котките са склонни да избягват контакт, когато са в лошо настроение, вместо да търсят утеха. Този защитен инстинкт може дори да ги направи по-агресивни и да се скрият, като за вас така ще е още по-трудно да ги държите под око.

Може да избегнете здравословни проблеми при вашата котка, като я водите на преглед при ветеринар на всеки 6-12 месеца, особено когато достигне възраст над 8 години. Ако подозирате, че има нещо нередно с нея, но не сте сигурни дали трябва да се тревожите, има няколко необичайни симптома, за които да внимавате. По тях ще разберете кога трябва да заведете вашия любимец на ветеринар.

Нашето ръководство по-долу хвърля светлина върху котешкото здраве и върху някои от често срещаните котешки заболявания и симптоми, при чиято проява е необходимо да се свържете с вашия ветеринарен лекар.

 

"Разстройващо е, когато котката ви е в лошо настроение. Екипът на Purina PetCare ще ви помага да успокоите ума си, като ви обясним как да разпознаете здравословните проблеми, така че да може да помогнете на вашия любимец възможно най-бързо."

 

Промяна в апетита

Ако вашата котка яде по-малко от нормалното, това може да се дължи на нещо толкова невинно като лов на открито или много горещо време. Въпреки това, понякога може да подсказва и за скрити здравословни проблеми, особено ако е по-възрастна.

Повръщане и гадене

Повръщането на топки от косми или трева е нормално, в случай че се случва често на вашата котка. Ако честотата обаче се увеличи, повръща храна или кръв, има проблеми с преглъщането или ѝ се гади, трябва да си уговорите среща с ветеринарния лекар.

Повръщането може да е признак на много различни котешки заболявания, включително чревни, бъбречни и чернодробни. Този симптом, придружен от летаргия, депресия, диария или загуба на апетит, показва основен проблем. Посещението при ветеринар трябва да ви помогне да оздравее.

Проблеми с тоалетната

Ако вашата котка има упорита диария или изпражненията ѝ са черни на цвят, съдържат прясна кръв или слуз, може да има проблем със здравето. В случай че има някой от горните признаци или също изпитва повръщане, летаргия, загуба на апетит или загуба на тегло поради проблеми с тоалетната, свържете се с вашия ветеринарен лекар.

Също така, ако се напряга неуспешно или изпражненията ѝ са много твърди или пълни с косми, отново запазете час. Това може да е лесно за лечение, но има вероятност и да сигнализира за по-сериозни здравословни проблеми.

В случай че вашата котка често влиза и излиза от котешката тоалетна, кляка без да уринира (или произвежда малко количество), плаче, когато е в тоалетната, или в урината ѝ се отделя кръв, се предполага, че може да има инфекция на пикочните пътища. Някои инфекции, като цистит, са доста често срещани и се лекуват лесно. По-сериозните обаче може да доведат до заболяване на долните пикочни пътища (FLUTD), което може да е много опасно, ако не се лекува. Ако забележите някакви симптоми, които биха могли да подсказват подобна инфекция, посетете ветеринарния лекар за преглед възможно най-скоро, за да може проблемът да се оправи възможно по-бързо.

Нелекуваното заболяване на пикочните пътища може да бъде много опасно за вашия домашен любимец, така че е важно да потърсите лечение веднага щом забележите признаците.

Прекомерно наддаване на тегло

Ако вашата котка напълнее много бързо, това може да доведе до затлъстяване, което от своя страна да причини диабет, проблеми с мобилността и други заболявания. Трябва почти да усещате ребрата ѝ, когато я галите или държите, ако ли не, тогава може да е с наднормено тегло.

Натиснете тук за повече информация за това как да проверявате кондицията на тялото на вашата котка – Инструмент за кондициониране на тялото.

Първо говорете с вашия ветеринарен лекар, ако смятате, че вашият домашен любимец трябва да отслабне. Той ще може да препоръча най-добрия начин, по който постепенно да влезе във форма. Всички промени в диетата ѝ трябва да се правят внимателно, за да не причинят проблеми със стомаха.

Ако смятате, че само коремът на вашата котка се е увеличил, помолете вашия ветеринарен лекар да я прегледа бързо. Това може да бъде причинено от задържане на течности, а не от натрупване на мазнини.

Повишено пиене/уриниране

Ако наскоро сте променили храната на котката си, от мокра към суха, е вероятно тя да пие повече вода, докато свикне с промяната.

В случай че внезапно започне да пие или да уринира повече, без да промени храненето си, това може да е признак за заболяване като диабет или други здравословни проблеми, свързани с нейните бъбреци. Ако обикновено не виждате котката си да пие често вода, но сега я забелязвате да го прави постоянно и виждате, че тоалетната ѝ е по-влажна от преди, уговорете преглед с вашия ветеринарен лекар.

Кожа и козина

Състоянието на кожата е добър общ показател за здравето на вашата котка. Тя трябва да е гладка и розова или черна, а козината ѝ – гладка и лъскава.

Едно коте може да се нуждае от помощ, докато мама ражда друго. В този случай изчистете околоплодния сак, в която е котето, и бързо го подсушете срещу зърната на козината им с чиста кърпа. Това движение на триене също ще насърчи котето да поеме първата си глътка въздух.

Виж нашата страница за раждане при котките за повече информация относно етапите на раждането и възможните усложнения.

Свързани статии:

Purina Pro Plan
4 мин. четене

Рак на кожата при котки

4 мин. четене

Лимфом при котки

5 мин. четене

Причини за кашлица при котките

6 породи безкосмени котки