Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Вашият любимец - нашата страст
логото на Purina One
Съвети за хранене на котки
Котка се разхожда в тревата

Вредни вещества и отровни храни за котки

7 мин. четене
логото на Purina One
Спонсорирано от PURINA ONE Храна за котки

Любопитството на вашата котка да изследва нови неща е едно от нещата, които я правят толкова ценна за вас. Това обаче означава, че трябва да следите за неща, които може да ѝ навредят.

Има много вещества и храни, които са вредни или дори отровни за котките. Те може да ги срещнат на доста обичайни за нас места, така че е важно да знаете кои от тях да пазите далеч от техния обсег в дома ви.

Естественото им любопитство ги кара да изследват без прекъсване. Независимо дали обикалят на открито, или се катерят из разни кътчета в дома ви, не се знае какво ще намерят при следващото си приключение. Около домовете и в градините има отровни храни и нехранителни вещества, включително растения, които може да са потенциално опасни за вашия любимец. За някои от тях всички сме наясно, но други изглеждат напълно безвредни.

Например, вашата котка може да хареса вида на леката закуска, която току-що сте изяли, или лекарството, което приемате. Тези неща, въпреки че на нас не ни причиняват вреда, може да са отровни за котките, а в някои случаи – дори животозастрашаващи. Много химикали, които се използват рутинно в къщата, като почистващи препарати за баня, също може да са вредни за тях.

Котка в дълга трева

Отровни вещества за котки в дома

Ако подозирате, че вашата котка е влязла в контакт с някое от тези вещества, наблюдавайте за признаци, отнасящи се до нейното здраве.

Отровни вещества за котки в градината и гаража

Какви са симптомите на отравяне при котките?

Симптомите и признаците при поглъщане на отрова от котка включват повръщане, диария или запек, загуба на апетит или мускулна координация, слепота и гърчове. Ако имате подобни притеснения, най-добре е да се свържете с вашия ветеринарен лекар за съвет.

Предотвратяване на отравянето на котки

Поддържането на вашия дом и градина е свързано най-вече със здравия разум – да не оставяте нещата отворени и лесно достъпни, например, ако има вероятност да бъдат объркани с вкусно лакомство.

Превенцията, разбира се, винаги е по-добра от лечението. С малко повече внимание, вашата котка може да живее щастлив и здравословен живот, далеч от вредни вещества и отровни храни.

Повече информация

Ветеринарната информационна служба за отрови (VPIS) е международно известна информационна служба, базирана в Лондон. Въпреки че VPIS обработва само директни запитвания от ветеринари (не собственици на домашни любимци), уебсайтът ѝ предоставя полезна информация.

Ако имате някакви притеснения относно потенциални токсини или отровни храни за котки, които домашният ви любимец може да е ял, винаги трябва да говорите с вашия ветеринар възможно най-скоро, за да получите адекватен съвет и насоки.

Открийте и храните, които може да причинят алергии при котки и разберете какво да правите, ако разпознаете тези необичайни симптоми на котешко заболяване.

Свързани статии:

PURINA ONE Храна за котки

Котешки бихейвиърист

4 мин. четене

Котешки цикъл на разгонване

5 мин. четене

Инконтиненция при котки

Домашни средства за лечение на котки