Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Вашият любимец - нашата страст
логото на Purina One
котка при ветеринаря

Проблеми с пикочните пътища при котките

6 мин. четене
логото на Purina One
Спонсорирано от PURINA ONE Храна за котки

Ако сте забелязали, че котката ви има проблеми с уринирането, това може да се дължи на заболяване на долните пикочни пътища. Това е широк термин, който се използва за описание на редица заболявания, които засягат пикочния мехур и уретрата.

Най-често срещаното състояние води до възпаление на пикочния мехур (котешки цистит), а при мъжките котки – до подобни симптоми, придружени от запушване на уретрата (тръбата от пикочния мехур към външната страна). Това състояние, известно като идиопатичен цистит на котката, за съжаление е едновременно често срещано и сложно и тъй като симптомите могат да бъдат медицински и/или поведенчески, не винаги ще знаете какво точно го е предизвикало.

Котките може да получат проблеми с уринирането, които пречат на пикочния мехур да се изпразва правилно, а когато не се лекува бързо, това може да доведе до запушване на уретрата. Тези проблеми с урината най-често се причиняват от болест на долните пикочни пътища при котките. За разлика от наименованието, това всъщност не е специфичен вид заболяване, а общо понятие за състояния, които засягат пикочния мехур и/или уретрата при котките.

Възможни причини за заболяване на долните пикочни пътища при котките

Съществуват множество проблеми, които могат да причинят това състояние, като някои от най-често срещаните причини са:

1. Идиопатичен цистит при котките

Идиопатичният цистит при котките, който е най-често срещаният вид, причинява възпаление на пикочния мехур. Смята се, че концентрираната урина (често срещана при котките), стресът и увреждането на лигавицата на пикочния мехур допринасят за този проблем.

Въпреки че и мъжките, и женските котки могат да получат цистит, котките от породата Том имат по-тясна и по-дълга уретра, която може да се запуши от изтичане на протеини и кръв – това е животозастрашаващо усложнение, което означава, че котката физически не може да уринира.

2. Камъни в пикочния мехур

Камъните в пикочния мехур са по-рядко срещан проблем при котките, но предизвикват подобни на котешкия цистит симптоми и също могат да причинят запушване на уретрата.

3. Анатомични аномалии

Ако котката ви е претърпяла злополука или е родена с физически проблеми, всяко увреждане на пикочния мехур или уретрата може да доведе до проблеми с долните пикочни пътища.

4. Инфекции на пикочните пътища при котките

Това е по-необичайна причина за заболяване на долните пикочни пътища при котки без други здравословни проблеми, въпреки че някои от тях, които имат заболявания, като диабет или бъбречни заболявания, по принцип са по-предразположени към инфекции.

Проблеми, свързани с възрастта или теглото

Това състояние се среща най-често при котки на средна възраст и с наднормено тегло, които водят заседнал живот на закрито и използват само котешка тоалетна.

Признаци за заболяване на пикочните пътища при котките

Те може да бъдат както поведенчески, така и медицински, като някои от най-честите симптоми, които може да прояви вашата котка, са следните:

  • многократно влизане и излизане от котешката тоалетна;
  • уриниране на необичайни места в къщата;
  • напъване при ходене до тоалетна;
  • болка при уриниране (обикновено се характеризира с вик при ходене до тоалетната);
  • облизване на гениталната област много повече от обикновено;
  • кръв в урината – тя може да изглежда розова или тъмна;
  • оскъдно или никакво количество урина след напъване;
  • загуба на контрол над пикочния мехур (макар че това се случва рядко);
  • липса на апетит;
  • летаргия и намален интерес към обичайните дейности.

Ако котката ви прояви някой от изброените симптоми, незабавно потърсете помощ от ветеринар. Това може да бъде много сериозно и животозастрашаващо заболяване, затова е наложително да бъде открито навреме.

Диагностициране

След като ветеринарният лекар направи няколко теста, за да изключи други възможни причини, той най-вероятно ще диагностицира състоянието на котката ви като идиопатичен котешки цистит. Той може все пак да направи кръвни тестове, за да се увери, че котката ви няма някакви съществени бъбречни проблеми, както и да вземе проба от урината. Ако е необходимо допълнително потвърждение, ветеринарят може да поиска да направи рентгенови снимки и да използва ултразвук, за да получи по-ясна представа за пикочния мехур и уретрата на котката ви.

Лечение

Заболяването на долните пикочни пътища при котките и особено идиопатичният цистит при котките може да бъде сложно за лечение и изисква много търпение и време, както и евентуална помощ от ветеринарен специалист или поведенчески специалист по котките. Ако котката ви има запушване на уретрата, ветеринарният лекар ще трябва да действа бързо, за да отстрани запушването и евентуално да постави катетър (тръба) в уретрата, за да позволи на урината да премине. Ако става въпрос за камъни в пикочния мехур, може да се наложи те да бъдат отстранени по хирургичен път и понякога да бъдат последвани от промяна на диетата.

Добрата новина обаче е, че с помощта на ветеринарния лекар много котки с проблеми с пикочните пътища продължават да водят нормален и щастлив живот. Някои от най-често срещаните начини за лечение на котешки цистит и проблеми с пикочните пътища са изброени по-долу:

Облекчаване на болката

Това състояние често е доста неприятно за котката ви, тъй като болката може да доведе и до по-нататъшно стесняване на уретрата, често се предписва обезболяване.

Лекарства

Някои лекарства могат да се използват за отпускане на уретрата при мъжките котки, за да се предотврати или лекува запушването. Вашият ветеринарен лекар може да препоръча и медикаменти за подобряване на облицовката на стените на пикочния мехур на Вашата котка.

Намаляване на стреса

Известно е, че стресът играе роля в идиопатичния котешки цистит, така че говорете с вашия ветеринарен лекар за всичко, което смятате, че може да причини стрес на вашата котка и как може да бъде избегнато. Вашият ветеринарен лекар може да препоръча да говорите с ветеринарен бихевиорист или да предложи лечение със синтетични феромони, за да ви помогне с всяко безпокойство, което котката ви може да изпитва.

Намаляване на концентрацията на урината

Изключително важно е вашата котка да се храни с добре балансирана PH диета и да пие много вода. Ако вашата котка в момента има диета със суха храна, опитайте да я прехвърлите на мокра храна. Ако вече ядат мокра храна, добавете малко вода или им дайте „супи“ от риба тон или пиле в много вода (без сол).

Повишен прием на вода

Насърчете котката си да пие повече вода, като ѝ дадете много източници на вода, от котешки фонтани до широкополи купи, на няколко места вътре и извън къщата. Напълнете техните купички с вода догоре, за да не им се налага да пъхат главата си дълбоко в купата, за да пият. Ако се чудите колко вода трябва да пие вашата котка, прочетете нашето ръководство.

Каквато и да е причината за инфекцията на пикочните пътища на котката, вашият ветеринарен лекар скоро трябва да може да предпише лечение, за да върне вашия домашен любимец отново към обичайното жизнено и щастливо състояние.