COVID-19-и-домашните-любимци-desktop
COVID-19-и-домашните-любимци-tablet
COVID-19-и-домашните-любимци-mobile

COVID-19 и домашните любимци: какво трябва да знаете

В тази статия ще откриете полезна информация и съвети как да се грижим за домашните си любимци в тези безпрецедентни времена.

В PURINA® вярваме, че хората и домашните любимци са по-добри заедно. Ето защо, ние имаме уверението на всички големи организации за защита на здравето на хората (СЗО, CDC) и здравето на животните (WSAVA, OIE), че домашните любимци – кучета и котки не се считат за изложени на риск от заразяване и разпространение на COVID-19. Разбираме обаче, че има несигурност как да се грижим за домашния си любимец в тези безпрецедентни времена.

Разгледайте нашите съвети в статията долу.

МОГАТ ЛИ ДОМАШНИТЕ ЛЮБИМЦИ ДА СЕ ЗАРАЗЯТ С КОРОНАВИРУСИ?

Заболяването, с което се справяме в момента, принадлежи към бета-коронавирусите. Докато нашите домашни любимци могат да бъдат засегнати от алфа-коронавирусите. Алфа-коронавирусите, нямат нищо общо с настоящото огнище на епидемията SARS-CoV-2. Важно е да се отбележи, че това са ясно различни варианти на коронавирус.

Има няколко случая на домашни любимци, които са били под карантина и тествани за COVID-19. Въпреки това нито едно от тях не е показало признаци, нито на болестта, нито на възможността да я предаде на други домашни любимци или хора. Настоящите доказателства все още категорично показват, че COVID-19 не може да бъде предаван от домашни любимци.

В неотдавнашно съобщение за пресата (20 март 2020 г.) Световна организация на ветеринарните лекари за дребни домашни животни (WSAVA) също помоли собствениците на домашни любимци да не изпадат в паника и да продължат да се грижат за своите четириноги и да се радват на тяхната компания.

COVID-19 и домашните любимци

СЪВЕТИ КАК ДА ОСТАНЕТЕ В БЕЗОПАСНОСТ ВКЪЩИ

За да поддържате безопасността на хората и животните, препоръчваме да използвате повишени предпазни мерки.

1. Спазвайте хигиената - заразените трябва да се опитват да ограничат контакта, когато е възможно. И заразените, и здравите хора трябва да избягват да си играят, да се целуват, да бъдат облизвани или да споделят храна с домашните си любимци.

2. Само в случай, че се разболеете, уговорете с някого да се грижи за вашия домашен любимец. Подгответе инструкции на видимо място с указание кой трябва да се грижи за животното като допълнителна предпазна мярка.

3. Измивайте лапите на кучетата, когато се връщате от разходки - препоръчва се да се измие цялото куче в началото на карантината, за предпочитане като се използва дезинфекционен шампоан, съдържащ напр. хлорхексидин.

4. Избягвайте контакт на вашите домашни любимци с други хора - поддържайте безопасно разстояние при разходки.

5. Ако трябва да заведете домашния си любимец на ветеринарен лекар, първо се обадете в клиниката. Ако домашният любимец е бил в контакт със заразен с COVID-19, важно е да го уведомите, за да могат да подготвят зона за изолация.

6. Уверете се, че имате достатъчно храна и продукти за грижа за вашия домашен любимец за очаквания карантинен период. Моля, не забравяйте, че и другите имат нужда от храна, така че купувайте само това, което е необходимо.

КАК ДА СЕ ГРИЖИТЕ ЗА ВАШИЯ ДОМАШЕН ЛЮБИМЕЦ, АКО СЕ РАЗБОЛЕЕТЕ?

Ако собственикът на домашния любимец е диагностициран с COVID-19, се препоръчва да ограничи контакта с домашния любимец и да прехвърли отговорността за грижите на други членове на домакинството.

Ако не можете да направите това, трябва да ограничите контакта и да миете ръцете си преди и след като сте взаимодействали или хранили домашните си любимци. Моля, избягвайте игри, споделяне на храна и всякакви други контакти, които биха могли да доведат до облизване на лицето ви от страна на любимеца. Засега има ограничени доказателства, че домашните любимци могат да се заразят с вируса и няма доказателства, че могат да го разпространят. Но при отслабване на имунната система при хората, лесно може да приемем други патогени от животни, които са непознати за нас в ежедневието.

Следователно, по време на епидемията, не трябва да давате на домашни любимци сурова храна и да ограничите излизането на вашите котки. Към момента разходките са позволени за собственици на кучета. Те могат да извеждат домашните си любимци, но без право да се събират с други стопани на кучета.

СЪВЕТИ ЗА ХРАНЕНЕ

1. Ако не сте в състояние да закупите обичайната храна, която вашият домашен любимец яде, опитайте се да не променяте храната внезапно и въведете новата храна постепенно в рамките на 3 до 7 дни.

2. Не позволявайте храната да отлежава в купата - влажната храна след час може да бъде източник на потенциална инфекция с патогени.

3. Броят на лакомствата не трябва да надвишава 10% от дневната доза - в зависимост от тяхната концентрация. Знаем, че е изкушаващо да им давате лакомства вместо гушкания. Но е важно да следвате ръководствата за хранене и да ги поддържате здрави.

4. Винаги давайте на вашия домашен любимец достъп до прясна вода - поне обема на една чаша за всеки 5 кг от телесното тегло на животното.

COVID-19 и домашните любимци

Това е бързо развиваща се ситуация и получаваме редовни актуализации от здравни експерти, включително Световната организация на ветеринарните лекари за дребни домашни животни (WSAVA) и Световната организация за здраве на животните (OIE). Насърчаваме ви да бъдете в крак с комуникациите от официални и достоверни източници като WSAVA, WHO и Световната организация за здраве на животните (OIE).

Вярваме, че ако успеем да бъдем добре подготвени, ще преживеем този труден период по-лесно, заедно. Бъдете здрави и в безопасност.

Световна организация за здраве на животните (OIE): ТУК