Разбиране за алергиите при кучетата

Разбиране за алергиите при кучетата

Разбиране за алергиите при кучетата

Разбиране за алергиите при кучетата

Разбиране за алергиите при кучетата

Разбиране за алергиите при кучетата

Алергии при кучета - основни видове

Много кучета страдат от алергични реакции към различни неща. Въпреки че алергичните реакции могат да бъдат тежки, твоят ветеринарен лекар може да ти помогне да намериш начин да се справиш с тях. Тази статия разглежда основните симптоми и причини за алергиите при кучетата – както и някои от различните възможности за лечение, с които разполагаш.

Алергии към бълхи

Алергии към бълхи
 

Всяко куче може да бъде нападнато от бълхи, но не всички развиват алергични реакции от ухапванията им. Алергичните към бълхи кучета получават силна реакция със сърбеж, когато слюнката на бълхата влезе в контакт с кожата им.

Това може да предизвика опадване на козината и отворени рани или струпеи по кожата, обикновено по гърба в основата на опашката. Може да забележиш лезии по кожата на други части на тялото му. Тези рани могат да доведат до бактериални инфекции.

Алергията към бълхи е нещо по-сериозно от куче с бълхи и не може да се премахне с подстригване на козината или държането му навън. Ако подозираш алергия към бълхи, поискай съвет от своят ветеринарен лекар за най-доброто лечение.

Той може да ти препоръча специализирана диетична храна, формулирана да спомогне за овладяването на алергични кожни реакции, като например PURINA® PRO PLAN® VETERINARY DIETS® Canine DRM Dermatosis.

Контактни алергии
 

Има много неща, които могат да причинят контактни алергии при кучетата – включително противопаразитни каишки, сол по пътя, вълна или растения. Действително, установяването на източника често може да заприлича малко на детективска работа!

Признаците на контактна алергия са силен сърбеж, обриви или пъпки по кожата. Те ще се появят по всички части на тялото, които са били в контакт с алергена. Най-често засяганите части са брадичката, гръдния кош, корема и опашката.

За да се справиш с контактна алергия, един от начините е да предотвратиш контакта с известен дразнител. Твоят ветеринарен лекар също ще може да те посъветва за други възможности за лечение, включително преминаване към специално формулирана диетична храна като PURINA® PRO PLAN® VETERINARY DIETS® Canine DRM Dermatosis.

Контактни алергии

Алергии към вдишани вещества
 

Също като хората, и кучетата могат да бъдат алергични към дървета, трева и прашец от плевели, както и плесен, мухъл и домашни акари. Всъщност кучетата с алергия към вдишани вещества като цяло са алергични към много вещества. Тези алергии могат да се появят на всяка възраст, но повечето започват на възраст от една до четири години на кучето.

Основният симптом, свързан с алергия към вдишани вещества, е силен сърбеж и чесане, особено по лицето и ушите. Има обаче много причини кучето ти да има сърбеж или да се чеше повече от обикновено, затова е добре да потърсиш мнението на ветеринарен лекар.

Той ще може да те посъветва за най-добрия начин за справяне с алергията. Това може да включва преминаване към специално формулиран хранителен режим. Също така, понеже някои алергени се поемат през кожата, честото къпане с хипоалергенен шампоан може да помогне за намаляване на действието на някои алергии.

 

Хранителни алергии
 

Кучетата често могат да развият алергии към храна, на която преди това са се наслаждавали много пъти без проблеми. Най-често срещаната причина е реакция към някои протеини в храната, като например говежди или свински.

Признаците на хранителни алергии включват сърбеж, стомашни разстройства и трудно дишане. Ако забележиш тези симптоми, консултирай се със своя ветеринарен лекар.

Той ще те насочва в процеса за правилното установяване на проблемната съставка. Първата стъпка е да се премине към специална хипоалергенна диетична храна – като например PURINA® PRO PLAN® VETERINARY DIETS® Canine HA Hypoallergenic – обикновено за около 8-10 седмици.

Една хипоалергенна диетична храна е формулирана научно за свеждане до минимум на риска от алергични реакции. След като кучето ти свикне с новата храна, постепенно можеш да включваш различни съставки, докато намериш причината за алергичната реакция.

След като я установиш, твоят ветеринарен лекар може да те посъветва за най-добрата диета за овладяване на алергията – и за поддържането на кучето ти здраво и щастливо за дълго време.

Сподели с хора, които познаваш

ShareEmailtwitterFB