Трябва ли котката да стои само затворена?

Трябва ли котката да стои само затворена?

Трябва ли котката да стои само затворена?

Трябва ли котката да стои само затворена?

Трябва ли котката да стои само затворена?

Трябва ли котката да стои само затворена?

Трябва ли котката да стои само затворена?

Докато повечето собственици в Европа дават на котките си свободата да ходят навън, други избират да ги гледат само вътре в дома. Тази статия разглежда някои „за“ и „против“ всеки подход.

Ползите от гледането вътре в дома

Ползите от гледането вътре в дома


Едва с навлизането на котешката тоалетна през 50-те години на ХХ век собствениците на котки могат да си позволяват да гледат котките си само в стаята. Още оттогава е установено, че има тенденция тези котки да живеят средно по-дълго от тези, които се пускат навън. Това е защото за котките, които се гледат вътре, има по-малък риск от:


  • Кражба – колкото повече котки от ценни породи се отглеждат като домашни любимци, толкова повече се крадат
  • Изгубване – котките, които се разхождат навън, понякога биват затваряни в гаражи, бараки и дори в багажници на коли
  • Пътни произшествия – това е основната причина за смъртта на котките, особено на младите, които все още имат да се учат за опасностите на пътя
  • Хищници – котките, които се гледат в дома, са естествено защитени от лисици и други хищници
  • Боеве – ако не се нападат с други домашни обитатели, затворените котки могат да избягват боевете с други котки и кучета.
  • Отравяне – въпреки не се случва често, котките на двора понякога случайно изяждат вредни вещества като антифриз, пелети за пещи или отрова за мишки.
  • Инфекциозни болести – затворените котки са защитени от болестите, които си предават една на друга чрез непосредствен контакт. Някои организми и паразити обаче могат да бъдат внесени в дома чрез човешките обувки или дрехи. Важно е да се отбележи, че за да останат здрави, и затворените котки също се нуждаят от ваксини и вътрешно обезпаразитяване.

Предимствата от живота на открито


Въпреки предимствата на живота на закрито, пускането на котката навън също си има преимущества.

Основното от тях е психическото и физическото здраве на котката ви. Котките са създадени да ловуват и маркират територията си, и използват високо развитите си сетива за мирис, слух и докосване и специализираното си зрение за дебнене и улавяне на плячка.

Когато пускаш котката си навън ѝ даваш възможност да изрази по-пълноценно нормалното си котешко поведение. Вероятно това е причината тогава тя да страда от по-малко психически или поведенчески проблеми от котките, които живеят само вътре. Тези, които излизат навън, са и по-активни физически и поради това по-малко податливи на затлъстяване и свързаните с него здравословни проблеми.

Предимствата от живота на открито

Изборът е твой


С плюсовете и минусите от всяка страна, не може да се каже кое е правилно или грешно, когато става дума да се решава дали котката ви да живее само вътре или да излиза навън. Каквото и да решиш, най-важното нещо е да й осигуриш висококачествени грижи, добра храна и много стимули за поддържане на психичното здраве.

Сподели с хора, които познаваш

EmailtwitterFB