Вашият любимец - нашата страст
Felix
Котка лежи върху килим

14 забавни факта за котките

6 мин. четене
Felix
Спонсорирано от Felix

18% от домакинствата в Обединеното кралство притежават котка, но все още има толкова много неща, които не знаем за тези животни. От необичайния начин, по който ходят, до това колко голям е най-големият екземпляр от тях, обзалагаме се, че не сте чували някои от тези забавни факти.

Котките са енигма, която пленява сърцата на хората от хиляди години. Тяхната мистериозна личност и очарователен външен вид са ги направили невероятно популярни домашни любимци. С толкова много котки около нас, това със сигурност би навело на мисълта, че всеки знае всичко възможно за тях, нали? Грешка! Има толкова много интересни факти, за които вероятно не сте чували.

Продължете да четете, за да научите повече. Обзалагаме се, че не знаете някои от нещата, изброени по-долу!

Забавни факти за котките

1. Най-старата известна домашна котка е съществувала още преди 9500 години

Този интересен факт гарантирано ще удиви при разговор на следващата ви вечеря. Знаете ли, че първоначално се е смятало, че египтяните са опитомили котката? Но през 2004 г. френски археолози откриха гроб на котка в Кипър на 9500 години. Тази находка се превърна в най-старата известна домашна котка, която предхожда египетското изкуство с над 4000 години!

2. Котките прекарват 70% от живота си в сън

Ако смятате, че прекарват голяма част от живота си в сън, то вие сте прави. Според Veterinary Hub, котките прекарват 70% от живота си в сън, което се равнява на около 13-16 часа на ден. Това е котешки живот!

3. Котка е била кмет на град в Аляска в продължение на 20 години

Оранжева таби котка, на име Стъбс е била кмет на Талкитна, малък град в Аляска, в продължение на 20 години! Стъбс е печелил безспорно проведените избори и въпреки че не е притежавал никаква законодателна власт, е бил обичан както от местните, така и от туристите.

4. Рекордът за най-дългата котка е 48.5 инча

Домашните котки обикновено се смятат за малки и изящни създания. Но знаете ли, че Стюи, от породата Мейн Куун, е била с дължина 48.5 инча? А рекордът за най-висока котка в света принадлежи на Арктур с огромните 19.05 инча височина! Това са едни големи котки.

5. Най-богатата котка на света е имала 7 милиона паунда

Най-богатата котка в света, според Рекордите на Гинес, е Блеки. Когато собственикът му милионер е починал, той отказал да признае семейството си в завещанието си и вместо това дал състоянието си от 7 милиона паунда на Блеки! Не може да повярваме на този интересен котешки факт!

6. Котките ходят като камили и жирафи

Забелязвали ли сте някога, че тези животни ходят като камили или жирафи? Те придвижват половината от тялото си напред едновременно, първо с двата десни крака, а след това с двата леви. Камилите и жирафите са единствените други животни, които вървят по този начин. Не ни вярвате? Изгледайте това видео!

7. Исак Нютон е изобретил вратата за котки

Ученият е известен най-вече с изчислената гравитация, но също така се смята, че Исак Нютон е изобретил и вратата за котки. How Stuff Works пише, че когато е работил върху своите експерименти в университета в Кеймбридж, той постоянно е бил прекъсван от котките си, които драскали по вратата. Затова извикал дърводелеца, за да изреже две дупки във вратата – една за майката и една за нейните котенца! Очевидно тези дупки може да се видят в университета и днес.

8. През 1963 г. котка е излетяла в космоса

Чували сте за маймуни и кучета в космоса, но знаете ли, че една котка също се е борила с великото неизвестно? На 18 октомври 1963 г. Фелисет, известна още като „Астрокотка“, е първата и единствена от вида си, летяла в космоса.

9. Древните египтяни бръснели веждите си, когато котките им умирали

Според Енциклопедия на древната история, през 440 г. пр. н. е. Херодот пише, че когато домашна котка е умирала през древните египетски времена, членовете на семейството обръсвали веждите си в знак на траур. Това е доста интересен котешки факт!

10. Домашните котки споделят 95,6% от генетичната си основа с тигрите

Този котешки факт наистина ще ви изуми. Проучването сочи, че нашите малки домашни любимци споделят 95,6% от своята ДНК с тигрите! Те имат заложена голяма част от поведението, като обоняние и маркиране на урина, дебнене и нахвърляне на плячка.

11. Домашната котка може да достигне скорост до 30 мили в час

Ако сте виждали как вашето коте се върти из хола, когато се чувства оживено, това не е изненадващо. Знаем, че са доста бързи, но няма да повярвате на този котешки факт. Те може да достигнат скорост от около 30 мили в час, което е толкова бързо, че биха могли да победят Юсейн Болт в бягане на 200 метра!

12. Най-старата котка в света е била на 38 години!

Най-старата котка, живяла някога, е била на 38 години и 3 дни, когато е починала. Creme Puff, роден на 3 август 1967 г., е живял до 6 август 2005 г., а неговият собственик, Джейк Пери, е притежавал и предишния рекорд за най-стара котка – дядото Рекс Алън, който починал на 34-годишна възраст! Каквото и да прави Джейк Пери, той го прави както трябва!

13. Рекордът за най-силно мъркане е 67.8 db (A)

Рекордът за най-силно мъркане на домашна котка в момента се държи от Мерлин, с черно-бяла шарка от Торки, Обединеното кралство. Нейното мъркане е 67.8 db (A). Зс сравнение – това е почти същата сила като душ! Повечето котки мъркат с около 25 db.

14. Котката Дидга може да изпълни 24 трика за една минута

Ако мислите, че котките не може да правят трикове, тогава ще бъдете шокирани да научите този котешки факт. Най-големият брой, изпълнен от котка, възлиза на 24 за една минута! Дидга е изпълнила поредица от трикове – от преобръщане до прескачане на щанга, докато е на скейтборд!

Това е нашият списък със забавни факти за котките! Ако тази статия ви е харесала, защо не я споделите с приятелите си? Има ли интересен котешки факт, който знаете, а ние не сме го споменали? Или може би има нещо интересно/необичайно, което вашето коте прави! Уведомете ни на страницата ни във Facebook!

Свързани: 15 невероятни факта за кучетата.