Вашият любимец - нашата страст
логото на Purina One
Малко коте, седнало с куче в дълга трева

Представяне на новата ви котка на другите ви домашни любимци

7 мин. четене
логото на Purina One
Спонсорирано от PURINA ONE Храна за котки

Котките са известни като независими, което е една от причините да са толкова предпочитани за домашни любимци.

Тази черта на характера им обаче може да има и обратна страна, тъй като потенциално може да станат антисоциални и непредвидими. Така че, ако се чудите как да запознаете ново коте, което водите у дома, с вашето куче или котка, първото нещо, което трябва да знаете е, че ще трябва да проявите търпение, разбиране и да подходите внимателно.

Довеждане на коте вкъщи

Добрата новина е, че възрастните котки обикновено са много по-гостоприемни към по-млади или малки котенца, отколкото към възрастни. А ако и двете са кастрирани, още по-добре (консултирайте се с вашия ветеринарен лекар дали котето е достатъчно старо, за да бъде кастрирано).

Преди да донесете коте вкъщи или през първите няколко дни от запознаването, приучете вашата котка с миризмата на новия ѝ спътник. През първата седмица размествайте леглото ѝ напред-назад и, ако се ядоса или притесни от аромата, опитайте се да предложите спокойствие. Това може да постигнете като свържете новия аромат с положително изживяване, като например – вкусно котешко лакомство.

Докато котките и кучетата може да са страхотни приятели или да живеят доста щастливо заедно, някои с домашни любимци няма как да се случи. Малките космати животни, като зайци, морски свинчета, мишки, плъхове и чинчили, както и влечугите, винаги трябва да се държат далеч от котки.

Позволете на котката да се настани в новия дом

Приоритетът, когато представяте нова котка на сегашната си или на куче, е да помогнете и на двамата любимци да се чувстват спокойни в компанията на другия. Така че, за да направите процеса по-лесен, важно е новият член преди всичко да се чувства комфортно в новата среда.

Преди да започнете процеса на запознаване, най-добре е да държите двамата любимци настрани един от друг за известно време. Осигурете на новата си котка собствена стая, където да се настани за няколко дни със собствена храна, легло, купичка с вода и котешка тоалетна. Използвайте един или два синтетични феромонови спрея и дифузьори в къщата, особено в стаите, където живеят вашите домашни любимци. Те може да им помогнат да се отпуснат и да приемат присъствието на други домашни любимци.

Започване на процеса на въвеждане

Как да представите нова котка на вашата котка?

Ако водите втора котка у дома, където вече живее възрастна такава, следвайте тези съвети, за да направите въвеждането по-безопасно и по-успешно за всички вас:

 • докато новата котка се настанява в стаята си, започнете да представяте миризмата ѝ на старата. Оставете я да помирише ръцете и дрехите ви. Говорете с нея нежно и я галете успокояващо;
 • ако изглежда, че и двете се чувстват комфортно с аромата на другата, може да им позволите да изследват територията на другата, но все пак ги дръжте разделени;
 • чак когато сте уверени, че и двете са спокойни в зоната на другата, може да започнете да запознавате котката си с новата. Дръжте едната обезопасена в мрежеста кошара или кошница за носене и оставете другата свободно да изследва и души през мрежата за няколко минути. Обезопасената котка ще бъде защитена, а кошницата ще я спре да избяга. Последното нещо, от което се нуждаете в този момент, е лудо преследване на животни! Очаквайте да настъпи известно взиране, съскане и „раздухване“ на езика на тялото, докато свикнат една с друга. Това е напълно нормално поведение и ще отмине, така че се опитайте да не реагирате. Но ако смятате, че представянето е прекалено рано и те се опитват да разменят удари, разделете ги за известно време, преди да опитате отново;
 • ще трябва да преминете през това упражнение няколко пъти в различни стаи, като редувате „защитената“ и „свободната“ котка, докато започнат да реагират спокойно една на друга;
 • не ги принуждавайте да са близо една до друга. Осигурете им достатъчно място и зони, където да избягат, ако искат малко спокойствие и тишина.

Ако всичко върви добре, вашите две котки трябва да станат страхотни приятели, да си играят една с друга и да се мият и подстригват заедно, но бъдете търпеливи. Развитието на този вид връзка може да отнеме време и няма да се случи още от първия път.

Ако смятате, че наистина се чувстват неудобно в компанията една на друга и няма признаци на подобрение, разделете ги и помолете вашия ветеринарен лекар за още съвети. Той може да препоръча котешки дресьор, който да ви предостави специализирана помощ.

Съществува едно полезно правило, когато се опитвате да изградите приятелство между котки. Ако са изминали две седмици, но въпреки всичките ви усилия, все още не се разбират, запитайте се дали новата не би била по-щастлива на друго място. Може да е по-добре и за двете животни да обмислите повторно настаняване в друго семейство, което може да осигури топло посрещане от всеки член на семейството.

Как да представите коте на куче?

Запознаването на потенциално нервна котка с възбудимо куче трябва да се третира внимателно, необходимо за благосъстоянието и на двамата домашни любимци. Ако се чудите как да запознаете котка с куче, най-важното нещо, което трябва да имате предвид, е безопасността и на двете животни.

Превъзбуденото куче или кутре може лесно да нарани коте, а уплашената котка може да причини много щети с ноктите си. Така че действайте бавно, концентрирайте се върху нуждите и на двете животни и може да създадете прекрасно приятелство, основано на взаимно уважение.

Дори ако вашето куче е свикнало с котки и е малко вероятно да повдигне дори вежда при водене на нов член в дома, все пак е важно да внимавате с представянето. Следвайте нашите полезни съвети за безпроблемно представяне:

 • като за начало – обезопасете новата си котка в защитена от кучета вътрешна кошара или кошница и доведете кучето си на повод;
 • наградете го за спокойствието, но дори и да лае многократно, вие запазете спокойствие;
 • повтаряйте процеса в различни стаи, като всеки път правете така, че както котката, така и кучето да се чувстват сигурни и защитени;
 • след като се уверите в това, позволете на котката да излезе от кошарата или кошницата си, но дръжте кучето си на повода;
 • запазете спокойствие, защото домашните любимци поемат стреса ви. Позволете им да започнат да се изследват един друг. Продължете да награждавате доброто, спокойно поведение. Повторете процеса във възможно най-много стаи;
 • наблюдавайте ги, докато се убедите, че ще се разбират и пускайте кучето си от повода само, когато сте сигурни, че няма да реагира или да се опита да я преследва;
 • уверете се, че има осигурено високо място, където котката да се скрие извън обсега на кучето, ако се чувства неудобно;
 • ако имате повече от едно куче, винаги запознавайте новото попълнение с всяко едно поотделно.

Установяване на индивидуални пространства за котка/куче

Уверете се, че кучето ви няма достъп до тоалетната на вашата котка, защото, като чистачи, кучетата вероятно ще консумират съдържанието – не е приятно, но е вярно! Освен това, би било най-добре да ги разделите по време на хранене, така че и двете животни да могат да се хранят удобно – може да опитате да ги храните в отделни стаи или да поставите котешката храна на по-високо, където кучето ви не може да стигне.

И накрая, уверете се, че котката ви има много възможност да гони, дебне и да се нахвърля върху движещи се играчки. Вашето куче едва ли ще иска тя да използва опашката му като играчка.

Най-важното съображение при запознаване е безопасността. Ако вашето куче е постоянно възбудимо или агресивно около котката (или обратното), говорете с вашия ветеринарен лекар и обсъдете насочване към специалист по поведение на домашни любимци.

След като вече знаете как да запознаете коте с куче или друга котка, всичко, което трябва да направите, е да бъдете търпеливи – ще видите, че за нула време те ще станат най-добри приятели.

Свързани статии:

PURINA ONE Храна за котки

Котешки бихейвиърист

4 мин. четене

Котешки цикъл на разгонване

5 мин. четене

Инконтиненция при котки

7 мин. четене

Отбиване на котенца: Лесно ръководство за нови собственици