Вашият любимец - нашата страст
лого на Pro Plan
Младо кученце до по-старо куче

Запознаване на новото ви куче с котка или по-старо куче

8 мин. четене
лого на Pro Plan
Спонсорирано от Purina Pro Plan

Кучетата обикновено лесно се сприятеляват и обичат да са около животни от техния вид. Всъщност, те вероятно ще се възползват от възможността да играят с всяко животно, включително котка. Ето как да представите новото си кученце на другите домашни любимци в семейството.

Както при всяко ново преживяване, важно е да го запознаете по правилния начин с другите домашни любимци, за да дадете възможно най-добрия старт на приятелството им. Често обаче, това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. По-старото куче може да стане териториално, когато престане да бъде единственият четириног член на семейството. Без съмнение и котката ще ви уведоми, ако не е доволна от новия съквартирант.

И така, как да запознаете куче с по-старо в дома или с котка, без Третата световна война да избухне точно във вашата всекидневна? Разбихме процеса по въвеждане на няколко лесни стъпки. Ето какво може да направите, за да създадете плавен преход към семейния живот за новопристигналия и да запазите спокойствието на другите обитатели, по време на тези първи взаимодействия.

 

"Докато кучетата често се разбират добре с котките, някои домашни любимци, като зайци, морски свинчета, хамстери и влечуги, е най-добре да се държат далеч от тях."

 

Запознаване на кученце с по-старо куче

Вашето куче вероятно е свикнало да се разполага като цар в къщата, така че споделянето може да се окаже малко шокиращо за него! Опитайте тези съвети, за да направите запознаването възможно най-гладко.

Намерете неутрално място за среща на двете кучета

Най-добре е да представите новото куче някъде, където старото няма да има никакви териториални проблеми. Добра идея е да ги запознаете на открито, но ако все още не са поставени всички ваксини на малкото, не напускайте обсега на вашия двор. След като получи поне първата си ваксинация и ветеринарният лекар е казал, че е безопасно да го направите, заведете го в градината и го оставете да се разхожда, за да свикне с всички вълнуващи нови гледки и миризми.

Първо запознанство

След това му сложете повод и изведете възрастното си куче, също на повод. Ако по-старото е голямо или възбудимо, може да е добра идея то да носи нашийник, за да предотвратите всякакви внезапни нападения, когато казва „здравей“. Те са длъжни да проявяват любопитство, така че ги оставете да се придвижват едно към друго, като държите поводите по-свободно. Успокойте ги, като им говорите нежно, че са добри и игнорирайте всяко хленчене или лай.

Осигурете спокойствие, докато представяте новото куче

Наградете спокойните, сдържани взаимодействия с нежни думи и малки лакомства. Ако някое от тях се превъзбуди, важно е вие да останете спокойни. Изчакайте да се успокоят или ги разделете за известно време, преди да опитате отново.

Кратки първи взаимодействия

Нека представянията са кратки, но чести. Така ще станат най-добри приятели съвсем скоро.

Изчакайте поканите на закрито

Позволете на вашия по-възрастен любимец да „покани“ новия член на закрито. Дръжте и двете животни на повод, докато малкото се огледа добре и по-старото го приеме спокойно, без да реагира. Продължавайте да възнаграждавате приемането и толерантността със спокойни похвали и двете кучета.

Съвет: Преди да ги запознаете, уверете се, че направените ваксинации на по-възрастното са актуални, така че всички да са здрави.

Ако имате някакви притеснения относно процеса на запознаване, поискайте помощ. Всеки местен треньор или ветеринар ще се радва да ви даде съвет. За да намерите кучешки дресьор близо до вас, разгледайте www.apdt.co.uk или www.capbt.org.

Представяне на ново възрастно куче на вашето

Ако представяте напълно пораснало куче на вашето, не се изненадвайте, ако те не се сприятеляват веднага. Не се обезсърчавайте от това, ако ги оставите да се опознаят постепенно на тихо неутрално място далеч от дома (най-добре да е място, което не е познато на нито едно от тях), обикновено няма причина да не се разбират и да станат истински приятели.

Ето няколко съвета как да представите новото попълнение:

  • ако са големи, нервни или възбудими, дръжте и двете животни на поводи, а може и на нашийници, като им позволявате да се изследват едно друго;
  • в случай че започнат да ръмжат или лаят едно срещу друго, отделете ги веднага и изчакайте, докато се успокоят, преди да опитате отново;
  • ако след много опити все още отказват да се разбират, може да се свържете с професионален дресьор. Попитайте вашия ветеринарен лекар за препоръка или потърсете на www.capbt.org такъв във вашия район.

Как да представите куче на коте или котка?

Ако вашето ново попълнение се чувства спокойно и комфортно в новия си дом, време е да го запознаете със своята котка. Ще трябва да бъдете търпеливи и да ѝ дадете време да свикне с новия си съквартирант, особено ако не е живяла с куче преди! Ето как да ги запознаете и да им помогнете да станат приятели по-бързо.

Гледайте и двете животни да са спокойни

Запознаването на кученце с котка може да бъде малко обезсърчително. Не е необичайно котките да реагират със съскане, пляскане, или да се опитват да избягат и да се крият. И така, вашата работа е да помогнете и на двамата си любимци да се отпуснат в компанията на другия.

Пазете вашите домашни любимци по време на първите им взаимодействия

Най-важното съображение при запознаването им е безопасността. Кучетата може да се развълнуват много около котките, така че има вероятност да им отнеме време, за да се научат да се разбират! Уверете се, че вашата котка е в безопасна зона, където кучето не може да я достигне, като го дръжте ограничено на повод.

Награждавайте доброто поведение

Наградете кучето си, когато е спокойно. Дори да лае възбудено, вие самите останете спокойни.

Стремете се към кратки сесии и чести почивки

Запознаването работи най-добре, когато поддържате взаимодействието на кратки сесии от няколко минути, всеки път в различни стаи, по няколко пъти на ден. Така ще свикнат както с миризмата едно на друго, така и да се виждат в цялата къща. Дръжте кучето си на повод. След около пет минути го вземете и оставете котката си да излезе от стаята за почивка.

Оставете котката си извън безопасната ѝ зона

След като се успокоят и отпуснат, позволете на котката си да излезе от безопасната си зона, но все пак дръжте кучето си на повод. Позволете им да се изследват един друг и се уверете, че им давате достатъчно любов, ако се толерират! Не забравяйте да останете спокойни, ако някой от тях покаже, че е нещастен. Правете това често, като посещавате възможно най-много стаи в къщата.

Пускане на кучето от повода

Наблюдавайте ги, докато забележите, че ще се разбират и пускайте кучето си от повода само, ако сте сигурни, че няма да реагира или да се опита да преследва котката. Уверете се, че тя има достъп до места извън неговия обсег и може да избяга, ако се чувства заплашена.

Разделянето им при хранене

Поставете раздалечени котешката и кучешката храна, така че и двамата да може да се наядат, без риск взаимно да си пречат.

Топ съвети за представяне на кучето ви на котката

  • поставете тоалетна на вашата котка на място, което е лесно достъпно за нея, но далеч от обсега на вашето куче. Може да не звучи добре, но то може да следва инстинктите си за чистене и да смята, че е добра идея да изяде съдържанието;
  • уверете се, че котката има достатъчно възможности да преследва и дебне движещи се играчки, така че кучето ви да може да се отпусне, без да се страхува, че ще бъде нападнато от дебнеща котка.

Не се притеснявайте, ако не станат най-добри приятели. Котките са природно независими и може просто да игнорират кучето ви, дори и да са приели присъствието му. С времето повечето котки и кучета, които живеят заедно, стават приятелски настроени! Докато всеки има свое собствено пространство и обособена зона, всичко трябва да върви добре.

Ако вашето куче продължава да бъде възбудимо или агресивно около котката ви след няколко опита за запознаване, потърсете професионален съвет от вашия ветеринарен лекар. Попитайте също дали има специалист, който може да им помогне да се научат да живеят един с друг. В нашето полезно ръководство може да научите повече за агресивното поведение при кучетата и начините да му противодействате.

Ново кученце? Прочетете тези след това:

Purina Pro Plan

12 дългокосмести породи кучета

Породи кучета с двойна козина

Какво има в кучешката храна?