Грижи за по-възрастна котка

Грижи за по-възрастна котка

Грижи за по-възрастна котка

Грижи за по-възрастна котка

Грижи за по-възрастна котка

Грижи за по-възрастна котка

Грижи за по-възрастна котка

Въпреки че от 7-годишна възраст нататък котките се считат за възрастни, няма причина те да не се наслаждават на най-високото качество на живот много години след това. Всъщност, средната продължителност на живота на котките сега е над 14, което означава, че много котки ще бъдат възрастни през повече от 50 % от живота си. Тази статия изследва ефектите от стареенето при котките – и някои от основните начини, по които можеш да помогнеш на възрастната ти котка да остана в отлична кондиция възможно най-дълго.

Колко възрастна е вашата котка в човешки години?

Колко възрастна е вашата котка в човешки години?


Възраст на котката Човешки еквивалент
7   44  
8   48  
9   52  
10   56  
11   60 
12   64  
13   68  
14   72 
15   76 
16   80 
17   84 
18   88
19   92
20   96
21   100
 

Ефектите на стареене при котките


Когато котката ти остарее, ще започнеш да забелязваш някои от признаците по-долу. Както и при хората, с годините тези признаци вероятно ще стават все по-забележими.

 •  По-ниски нива на активност
 •  По-малък интерес за разхождане навън
 •  По-дълги периоди на сън
 •  По-слаба функция на имунната система
 •  Намален или придирчив апетит
 •  По-малко желание за игра
 •  Повече мяукане
 •  По-малко почистване
   
Ефектите на стареене при котките

Поддържане на здравето на остаряваща котка


Когато котките започнат да стават естествено по-бавни с възрастта, за собствениците им става по-важно да им помагат да останат физически и умствено активни.

Редовната игра е един от най-добрите начини да се постигне това. Чрез използване на играчки като парцалени мишки или рибарска пръчка можеш да помогнеш на котката да продължи да тренира мускулите, ставите и рефлексите си. Може също така да поддържаш ума ѝ стимулиран и буден.

Хранилките като пъзел са друг страхотен начин да създавате упражнения за тялото и ума. Понеже ще накарат котката ви да се потруди за почерпка, ще ѝ помогнат и да поддържа здравословно тегло, защото с възрастта нивата ѝ на активност започват да спадат.


Как може да помогне храната?


Тъй като с възрастта телата и начините им на живот започват да се променят, изменят се и хранителните им нужди. Една специално формулирана диетична храна като PURINA® PRO PLAN® ADULT 7+ може да помогне за преодоляване на предизвикателствата на стареенето и да поддържа възрастните котки във върхова кондиция.

Диетичната храна съдържа LONGEVIS, уникална хранителна смес, която доказано удължава средно с една година здравословния живот на котките на възраст над 7 години. Сместа включва високи нива на витамини, за да подпомага имунитета, бъбречната и храносмилателната системи – както и балансирани минерали за здрава отделителна система.

PURINA® PRO PLAN® има диетични храни, обогатени с хранителната смес LONGEVIS. Научете повече за нея по-долу:

 • PURINA® PRO PLAN® ADULT 7+
 • PURINA® PRO PLAN® SENIOR Delicate

Сподели с хора, които познаваш

ShareEmailtwitterFB