Вашият любимец - нашата страст
Кафява немска овчарка, седнала под дърво.

Топ 5 на най-умните породи кучета

4 мин. четене

Кучетата са изключително интелигентни животни, те могат да научат огромно количество от човешкия език и дори да разберат настроенията ви! Но знаете ли, че някои породи са по-интелигентни от други? Продължете да четете, за да разберете кои са 5-те най-умни породи кучета.

Когато става въпрос за определяне на това кои кучета са интелигентни и кои не толкова, оказва се, че не е толкова просто, колкото си мислите. Тестовете за интелигентност се основават най-вече на желанието на кучето да получи лакомства или играчки, така че резултатите често се определят от това, доколко то е склонно към лакомства.

В продължение на стотици, а понякога и на хиляди години кучетата са били отглеждани да бъдат специалисти в изпълнението на определени задачи, така че някои породи се отличават с определени умения повече от други. Така например представителите на породата Блъдхаунд може да проследят следа оставена преди седмица повече от 100 мили, а кучетата от породата Бордър коли са изключително талантливи, когато става въпрос за демонстриране на трикове и ловкост.

Някои породи обаче са особено добри в усвояването на нови неща, включително трикове и команди. Затова съставихме списък на петте най-интелигентни породи кучета от цял свят.

1. Бордър коли

По-голямата от шампионите по послушание, звездите на аджилити, вълшебниците на флайбола и победителите в пастирството на овце са бордър колитата.

Благодарение на тяхната интелигентност, ентусиазъм и желание за работа те заемат първо място в класацията за интелигентност на кучешкия психолог Стенли Корен, така че заслужават мястото си начело на списъка с най-умните породи кучета.

Удивително е, че повечето бордър колита може да научат чисто нова команда за по-малко от пет секунди и да я изпълняват в 95% от случаите. Те дори притежават техника на втренчване, която плаши добитъка. Предупреждаваме ви обаче, че вероятно ще го приложат и на вас, за да ви убедят да им предоставите сандвича си!

Кое е най-умното куче в света?

Най-умното куче в света е граничарско коли на име Чейсър. То не само знае имената на всичките си 1000 уникални играчки, но и знае огромно количество думи и носи неща, когато го попитат. Оказва се, че познанията и развитието му са като на малко дете. Какво ще кажете за тази умна порода кучета?

2. Немска овчарка

Немската овчарка е много разпространено работно куче и това се дължи на огромната им интелигентност. Това е порода, която е била предан спътник на въоръжените сили, полицията и службите за сигурност, така че може би няма да ви изненада, че тя е една от най-умните. Изключително адаптивни и поддаващи се на обучение, немските овчарки винаги са били популярен избор сред военните и полицията, тъй като лесно се обучават да надушват бомби, наркотици и дори хора! Благодарение на свръхчувствителния си нос те често се използват и като кучета за търсене и спасяване.

Способността на немските овчарки да научават нови неща означава също така, че те са били използвани като първите кучета водачи. Ако обмисляте да си вземете такова, трябва да знаете, че то изисква достатъчно упражнения и умствена стимулация за цялата тази мозъчна енергия, така че ако нямате много свободно време, немската овчарка може би не е за вас.

Преди да помислите за немска овчарка, е важно да знаете, че тази порода може да бъде предразположена към здравословни проблеми. Не забравяйте да направите проучване и да закупите кученце само от акредитиран от Киноложкия клуб развъдник или от такъв, който прави здравни тестове.

3. Той пудел

Тези кучета не са само обикновени разглезени домашни любимци. Мнозина смятат, че той пуделите са малко повече от пухкави модни аксесоари. Но знаете ли, че те са една от най-умните породи кучета и притежават изключително висока работна интелигентност?

Много хора забравят за работните корени на пудела, но всъщност те са били развъждани, за да изваждат неща от водата, което ги прави невероятни плувци. Те са изключително интелигентна порода и може да разчитат езика на човешкото тяло, а понякога дори успяват да предвидят действията на стопанина си преди той да говори или да се обърне.

Въпреки малкия си ръст те се смятат за една от най-лесните за обучение породи, тъй като той пуделите наистина обичат да се учат. Освен това те са хипоалергенна порода, което пък е идеално за хора с алергии към кучета.

4. Папийон

Обявено за най-интелигентното от всички породи кучета играчки, папийонът не е куче за гушкане. Въпреки малкия си размер, те са изключително активни и са отлични кучета пазачи. Първоначалното им предназначение е било да ловят гризачи и да се отървават от вредители, а се твърди, че дори Мария Антоанета е имала такова.

Папийоните са малки кучета с голям мозък и са номер едно сред породите играчки в състезанията по послушание. Те се отличават и в мини версиите на почти всички кучешки спортове, което ги прави чудесни за обучение на открито. Тази интелигентна порода има дори изтънчено френско име – "папийон", което означава пеперуда на френски и идва от формата на ушите им!

5. Шотландска овчарка

Може би ще разпознаете тази порода кучета като миниатюрна версия на Ласи! Трудолюбивата Шотландска овчарка е една от най-интелигентните породи и е невероятна в състезанията по послушание и аджилити.

Инстинктът им за пастирство е толкова дълбоко вкоренен в ДНК-то им, че очевидно са правили опити да пасат и членовете на семейството си.

Знаете ли, че Шотландската овчарка може да разбере нова команда за по-малко от пет повторения? Ето това е умна порода кучета! Освен това те са предани на своите стопани, пълни са с енергия и са винаги нащрек за всичко, което е различно или вълнуващо.

Това е списъкът ни с познатите за нас най-умни породи кучета, но това не означава, че останалите, които не присъстват тук не са толкова умни.

Свързани статии