Съвети за здравословна бременност при кучета

Когато кучето ви е жизнерадостно вие също сте щастливи. Още по-важно е да осигурите възможно най-много удобства и здравословни условия на кучето си и неговите неродени кутрета по време на бременността.
Куче от порода лабрадор, радващо се на добро здраве
Куче от порода лабрадор, радващо се на добро здраве
Куче от порода лабрадор, радващо се на добро здраве

Хранене и хранителни вещества

Не сте само вие които не сте съвсем сигурни с какво да храните бременното си куче - повечето стопани на кучета си задават този въпрос. Важно е да знаете, че храните за кучета в зряла възраст не могат да предложат допълнителните хранителни съставки от които кучето ви се нуждае и съответно ще трябва да направите някое промени в хранителния режим, за да осигурите необходимите вещества.

упражнения

Преминаване към храна за малки кучета

За да бъде възможно най-здраво, силно и жизнерадостно по време на бременността, кучето ви ще има нужда от допълнителни протеин и калории, които могат да се осигурят чрез обикновена храна за малки кученца. Препоръчваме ви постепенно да преминете към висококачествена храна за кученца точно преди чифтосването. Сменете храната постепенно в продължение на седмица или десетина дни, за да се избегнат стомашни разстройства. Кучето ви трябва да остане на такава храна и след раждането - до отбиването на кутретата от кърменето.

С какво трябва да храните кучето си зависи също и от физическото му състояние Инструмент за определяне на физическо състояние и всякакви настоящи или минали здравословни проблеми, затова се консултирайте с ветеринарния си лекар преди променяте храната.

Ако поради здравословни причини кучето ви е на специална диета или има чувствителен стомах, консултирайте се с ветеринар преди да правите някакви промени в хранителния режим на животното.

Увеличаване на приема на храна

Също като хората и кучетата могат да страдат от неразположение през първите няколко седмици на бременността и съответно трябва да позволите на организма на кучето да се настрои към новите условия преди да увеличавате приема на храна.

Около петата седмица на бременността започнете да увеличавате порциите по-малко всяка седмица, докато около деветата седмица количеството на дневния прием на храна бъде увеличен с около една трета. Към този момента теглото на майката ще е нараснало с около 25%, което е напълно нормално и дори наддаването на тегло може да е по-осезателно, ако очаква повечко кутрета.

Относно повече подробности за храненето на бременно куче Хранене на бременното ви куче, посетете специалната ни страница.

Осигуряване на вода

Приемането на вода от бъдещата майка е също толкова важно, колкото и хранителният режим - особено в случаите когато кучето се храни само със суха храна. Избягването на дехидратиране е много важно по време на бременността и затова кучето трябва винаги да има достъп до достатъчни количества чиста вода за пиене. Поставянето на няколко купички с вода на различни места в дома ви, където кучето прекарва повече време, ще му осигури лесен достъп до вода в по-късните етапи на бременността.

Упражнения

Честите разходки на кучето по време на бременността ще поддържат силите му, за да бъде в добро състояние по време на раждането.

Избягвайте интензивни упражнения, водене по изложби или обучение на кучето си по време на бременността, тъй като тези дейности могат да бъдат стресиращи за кучето, а евентуални удари по плода в утробата могат да наранят неродените кученца.

Разходките са чудесен начин да помогнете на бъдещата майка да бъде в добра форма, което ще й позволи безпроблемно да износи кученцата и да ги роди. Опитайте се да правите кратки, но чести разходки по време на бременността, тъй като майката най-често ще бъде леко неразположена и уморена с напредването на бременността. Опитайте се да постигнете от три до пет кратки разходки на ден.

Purple medical symbol

Ваксини

Тъй като майката предава имунитета си на кученцата посредством млякото си, най-добре е кучето ви да е преминало всички ваксинации преди чифтосването, за да може нивото на антитела в организма да бъде на максимум.

Консултирайте се с ветеринарен лекар, ако кучето ви е пропуснало ваксинации. Някои ваксини могат да се поставят по време на бременността, но трябва да проверите дали ваксинирането е безопасно за майката и неродените кученца.

Green dog inspection icon

Паразити

Важен елемент от грижите за бременно куче е да продължите с обработките против бълхи и вътрешни паразити.

Майката може да предаде нематоди и анкилостома на кутретата в утробата си и затова е необходимо да третирате кучето си против такива паразити, но само с продукти, които не са опасни за прилагане по време на бременността. Обсъдете въпроса с ветеринарния си лекар, тъй като кученцата може също да се нуждаят от редовна обработка против вътрешни паразити през първите няколко седмици след раждането.

Усложнения

Кучетата имат щастието обикновено да се радват на безпроблемна бременност и раждане. Понякога обаче може да възникнат усложнения по време на бременността, затова е необходимо да знаете за какви признаци да следите.

Еклампсия (Токсикоза)

Кучетата са по-склонни от котките да заболеят от еклампсия по време и след бременността. Това е заболяване, причинявано от ниски нива на калций.

Признаците на еклампсия включват клатушкане, нервност и възбуденост. Ако кучето ви проявява някой от тези симптоми, свържете се веднага с ветеринарен лекар, защото еклампсията може да бъде много опасна за здравословното състояние на кучето ви, ако не се лекува веднага.

Цезарово сечение

Ако забележите родилни напъни при кучето, но то не успява да роди, може да е необходима хирургическа намеса чрез цезарово сечение, за да може да се извадят кутретата.

В някои случаи цезаровото сечение може да е планирано - това се прави обикновено при кучето от породи, при които главата е по-голяма, като например породите мопс и чиуауа. Поради формата на главата си кучетата от породата булдог винаги трябва да раждат посредством цезарово сечение.

За да получите повече информация за възможните усложнения по време на бременността при кучета, посетете страницата посветена на симптомите, за които да следите по време на бременността на кучето .

Създаване на „леговище“

През последните етапи на бременността кучето ви ще се нуждае от лично пространство където да се отпусне и спокойно да роди. Можете да помогнете като създадете „леговище“ където кучето ще се чувства на топло, ще му бъде уютно и спокойно да роди кученцата си.

Едно перфектно решение може да бъде картонена кутия, постлана с чисти парцали, постелка или кърпи. Поставете кутията на тихо и спокойно място, където децата и другите домашни любимци няма да безпокоят кучето ви. Не е необичайно бъдещата майка да предпочете друго място за раждането, но може внимателно да я окуражите да се премести отново в избраното от вас леговище.

Това място трябва да има стайна температура (проверете да няма течение), за да осигури уют и удобство на кучето и малките му кученца.