Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Вашият любимец - нашата страст
лого на Pro Plan
шоколадов лабрадор, който яде от купа

Хранене на кучето ви по време на бременност

5 мин. четене
лого на Pro Plan
Спонсорирано от Purina Pro Plan

Да имате кученца е едновременно вълнуващо и изтощително както за вас, така и за вашия домашен любимец. Въпреки чара на очарователните снопчета козина, които приветствате в дома си, отглеждането, раждането и грижите за цяло котило може да бъдат тежка задача за всяка майка.

Затова е по-важно от всякога да се уверите, че вашето куче получава всички необходими хранителни вещества. Правилното хранене ще гарантира, че майката и малките ще са здрави и щастливи. Храната за възрастни кучета е подходяща за ежедневна употреба, но по време на бременност, особено ако очаквате голямо котило, вашият домашен любимец ще се нуждае от допълнителни хранителни вещества.

Бъдещите майки може да получават необходимата енергия и протеини от висококачествена храна. Храненето на вашето бременно куче с правилната формула ще гарантира поддържането на здравето му по време на бременността и след нея.

Промяната в състоянието на тялото, както и други показатели, може да повлияят върху хранителните му нужди по време на бременност. Научете повече за това с нашия инструмент за поддържане на тялото.

 

„Когато Моли, моят лабрадор, роди кученца, Purina ми помогна да осигуря всичко необходимо за правилното кърмене на котилото. Сега имаме щастлива и здрава майка, както и дом, изпълнен с игриви палета!“

 

Защо трябва да храня бременно куче с храна за кученца?

Храната за кученца е по-богата на основни хранителни вещества и осигурява повече енергия от тази за възрастни. Освен това, тя се усвоява по-добре. Това са всички важни неща, за които трябва да помислите, когато имате бременно куче.

Храненето му с подходяща формула от 6-та седмица на бременността – ще му помогне да поддържа енергийното си ниво, като така ще предава също хранителни вещества на палетата си чрез млякото.

Трябва да давате новата храна на етапи, докато стомахът му свикне с нея. Започнете да смесвате новата с обичайната, в продължение на около седмица, като постепенно достигнете до пълната смяна.

При избора имайте предвид както размера, така и предпочитанията на кучето си.

Калориите в сухата храна, при едно хранене, са повече отколкото в мократа. Ето защо, ако вашият домашен любимец консумира повече мокра, то трябва да увеличите честотата и количеството на храненията на ден, за да му осигурите необходимата енергия.

Също така, може да смесвате мокра храна със сухи гранули, за да му предоставите най-доброто от двата свята.

Както обикновено, уверете се, че вашето куче има бърз и лесен достъп до прясна, чиста вода за пиене, за да не се дехидратира, особено ако е на суха формула по време на бременност.

Какво количество трябва да приема бременно куче?

Когато храните бременно куче, през първите няколко седмици от бременността поддържайте обичайното количество на порциите. В тези ранни етапи то може временно да отказва да се храни или да изпитва симптоми на гадене, подобно на човешкото „сутрешно гадене“. Знаем, че това може да изглежда тревожно, но не се притеснявайте – това е напълно нормално. Въпреки това, ако имате притеснения относно апетита му или ако забележите, че продължава да се чувства зле, консултирайте се с вашия ветеринар.

Постепенно увеличавайте количеството храна от петата седмица на бременността. Всяка следваща добавяйте малко повече, така че до деветата размерът на порцията да е увеличен с около една трета от обичайното. До този момент теглото на майката би трябвало да е нараснало с около 25% или дори повече, ако очаква голямо котило.

Давайте храната в контролирани, предварително измерени порции, за да предотвратите преяждане и затлъстяване. Това може да създаде проблеми по време на бременността, а и при раждането. Ако имате притеснения относно теглото му през бременността, свържете се с ветеринаря си. 

Препоръчително е да храните бременното куче по-често и с по-малки порции, особено в по-късните етапи на бременността. Това се препоръчва поради факта, че увеличеният корем ограничава мястото за голямо количество храна.

Какво количество трябва да приема кучето по време на кърмене?

Кърменето на новородено котило изисква доста от майката, тъй като кученцата имат нужда от питателно мляко, за да растат здрави и силни. Знаехте ли, че кучетата произвеждат повече мляко за своите малки, отколкото хората за своите бебета?

За да подпомогнете вашият любимец да има достатъчно енергия през периода на кърмене, продължете да го храните със същата формула, която сте използвали през цялата бременност. По-високият ѝ енергиен обем и добавените хранителни вещества ще го подкрепят и ще му помогнат да произвежда качествено мляко за малките си.

През първите 1-3 седмици от кърменето увеличете дневните хранения на майката от две на три. До четвъртата седмица (когато производството на мляко достига най-високата си точка) преминете към четири хранения на ден. Размерът на порциите следва да се коригира с увеличаване периода на кърмене.

Количеството и честотата на хранене зависи от породата и от това колко е голямо котилото. Ако вашият домашен любимец кърми повече от четири кученца, той ще се нуждае от значително повече енергия и може да се наложи непрекъснат достъп до храна.

Женските кърмят котилото си през първите 6-8 седмици, но към 3-4 седмична възраст може да започнете постепенно да въвеждате твърда храна към яденето им. Когато започнат да приемат друго ядене, постепенно намалявайте количеството на майчината, докато се върне до стандартния за нея прием.

Ако имате съмнения относно храненето през този важен период, консултирайте се с вашия ветеринарен лекар относно подходящата диета през бременността и кърменето.

Purina марки за бременни и кърмещи кучета

Няколко марки от Purina предлагат високоенергийна храна за кученца, която отговаря на нуждите на домашните любимци по време на бременност и кърмене.

Вижте също и нашите полезни съвети за здравословна бременност при кучета.

Свързани статии:

Purina Pro Plan