Бременност и раждане при кучетата

Едва ли можем да си представим нещо по-вълнуващо от момента, в който разбирате, че кучето ви ще има малки кученца. Можете да очаквате новородените твърде скоро, тъй като бременността при кучетата трае едва два месеца.
Стопанин с ретривъра си
Стопанин с ретривъра си
Стопанин с ретривъра си

Подготовка за раждането

Икона на синьо куче

Създаване на „леговище“

Майката ще иска да разполага със собствено местенце и дома ви, където да може да се отпусне и да роди своите кученца. Затова е добре да й осигурите такова леговище през последните две седмици на бременността.

Едно много добро решение е голям картонен кашон или кутия, обграден с възглавнички за кутрета (в случай на инциденти) и запълнен с чисти кърпи, подложки или парцали. Уверете се, че кутията е достатъчно голяма майката и нейните кученца да се настанят удобно и осигурете отделно място на майката, ако има такова желание. Трябва да проверите и дали кутията е достатъчно висока да не позволи на някое кутре да излезе.

Кучетата често проявяват желание да родят в кухнята, защото смятат това пространство за безопасно, а също и за източник на храна.

Поставете леговището на тихо и спокойно място при стайна температура и където кучето няма да бъде безпокоено и ще му бъде уютно. Поставянето на отделни постелки или играчки за майката (разбира се чисти) може да насърчи майката да ги използва и да се чувства у дома си по време на раждането.

Бременност и раждане при кучетата

Осигурете си допълнителна помощ

Раждането на кучето ви би трябвало да протече гладко, но е добре да имате помощници под ръка, за да можете да го поддържате в спокойно състояние или в случай на някакви усложнения.

Попитайте за личния телефон на ветеринарния ви лекар още преди момента на раждане на кучето ви, защото процесът на раждане често започва през нощта. Уведомете ветеринарния си лекар за дата на очакваното раждане (ако още не знае), за да е подготвен за евентуални извънредни ситуации. Осигурете си достъп до транспорт, защото ако кучето има проблеми при раждането, може да се наложи да го заведете при ветеринарен лекар.

Ако майката се нуждае от помощ при раждането, набавете си ножица за нокти и няколко чисти, сухи кърпи, които да се намират наблизо по време на раждането. Ако очакваните кученца са много на брой, може да се нуждаете от допълнителна кошница за тях.

Ако се наложи по което и да е време да преместите кутретата далеч от майката, ще трябва да ги държите на топло. Препоръчваме ви грейка която се затопля в микровълнова печка, а не бутилка с топла вода, защото острите зъби и нокти на котетата могат да причинят пукнатини.

Бременност и раждане при кучетата

Бъдете наясно какви признаци да търсите

Един от първите симптоми на приближаващото раждане е спадането на температурата на майката от 38.5°C до 37°C - раждането обикновено започва около 12 до 24 часа по-късно.

През последната седмица на бременността трябва да проверявате температурата на кучето с ректален термометър, за да следите за тези признаци. Попитайте ветеринарния си лекар, ако не сте сигурни как. Ако кучето ви се стресира при измерването на температурата, прекратете измерванията. В този момент е важно кучето да бъде възможно най-спокойно.

През последната седмица на бременността си кучетата са леко неспокойни и се усамотяват в някое спокойно кътче. През тези 12 или 24 часа преди раждането са чести загубата на апетит и драскането в леглото.

В много редки случаи кучето ви може да премести направеното леговище в някое друго място на дома ви. В такива случаи по-добре не местете кутията от предпочитаното от кучето място.

Етапи на бременността и раждането

Като зяло раждането при кучетата протича гладко и рядко има усложнения. Макар да не трябва да се намесвате повече от абсолютно необходимото, важно е да сте до кучето си по време на раждането, за да му оказвате подкрепа и да се намесите, ако възникнат някакви проблеми. Раждането нормално трае от три до дванадесет часа и има три фази:

 • Матката и шийката започват подготовката си за раждането чрез поява на леки контракции, които може да не са видими за вас.
 • Вулвата на кучето ви ще започне да се отпуска в подготовка за раждането.
 • По време на тази фаза на раждането, кучето може да бъде много неспокойно и да не го свърта на едно място, а майката може да диша тежко и да се тресе - това е напълно нормално и няма защо да се тревожите.

Вторият етап включва раждането на кутретата, което обикновено отнема между три и дванадесет часа, но може да продължи и общо до 24 часа.

 • Ректалната температура на кучето възвръща нормалните си стойности, а тя се подготвя да роди малките си.
 • Ще можете да забележите силни контракции, последвани от изтичането на прозрачна течност от вулвата на кучето - кученце трябва да се появи след около 20-30 минути.
 • Кутретата обикновено се раждат на интервали от 20 минути, но е нормално майката да си позволи почивка по време на раждането и може да удължи интервала между раждането на две кученца до два часа. Внимателно следете процеса на раждането и се свържете с ветеринарния си лекар, ако кучето не ражда в продължение на повече от два часа.
 • Нормално е някои от кутретата да се родят с опашката напред и не се вълнувайте, ако има такова раждане. Може да се наложи внимателно да окуражите майката да роди появяващо се с опашката напред кученце, но не бива да го издърпвате.
 • Майката трябва да прегризе околоплодната торбичка и пъпната връв пред самата тя да почисти кученцето. Ако забележите, че майката се опитва да сдъвче пъпната връв твърде близо до кутрето, спрете я и отрежете сами пъпната връв. Консултирайте се с нашия раздел „Оказване на помощ по време на раждането“ за повече информация.
 • Ако раждането продължи дълго, на майката може да й се наложи да отиде до тоалетната между ражданията. Наблюдавайте я внимателно в такива моменти, за да не започне едновременно с това да ражда следващото кученце.
 • Отделяне на зеленикав/кафяв секрет може да означава отделяне на плацента. Ако наблюдавате такъв секрет, раждане на кученце трябва да последва в следващите два до четири часа. Ако такова раждане няма, свържете с ветеринарния си лекар, тъй като може да са настъпили усложнения.
 • Плацента трябва да се отдели след раждането на всяко кученце.
 • Опитайте се да отбелязвате колко плаценти са изхвърлени (отбележете си и ако някоя бъде изядена), за да знаете дали някоя не е останала в утробата на майката. Свържете се с ветеринарен лекар, ако смятате, че има останала плацента, защото може да се наложи медицинска намеса.
 • Понякога кучето може да изяде плацентата, за да си набави енергия за раждането и да я повърне по-късно. Това е напълно нормално, но е необходимо да се свържете с ветеринаря си, ако повръщането продължи.
Бременност и раждане при кучетата

Оказване на помощ по време на раждането

Най-добре да не ви се налага да се намесвате по време на раждането на кучето ви, но понякога може да се наложи да окажете известна помощ. Има няколко случая, в които може да се наложи вашата помощ.

 • Някое от кученцата може да се нуждае от помощ докато майката ражда друго. В такъв случай, махнете от него околоплодната торбичка и бързо го подсушете с чиста кърпа, търкайки го срещу посоката на косъма. Търкащото движение също така ще стимулира кутрето да поеме първата си глътка въздух.
 • Ако майката не е почистила някое кученце, то може да има течности в дихателните си пътища. Бръкнете с чист пръст в устата, за да извадите остатъци, които може да се намират в нея и избършете носа му. Изтрийте ги с кърпа, за да стимулирате издаването на звуци, което ще изхвърли течностите които може да са погълнали.
 • Ако майката е твърде заета с раждането на друго кученце, може да се наложи да помогнете с отрязване на пъпната връв на някое от родените по-рано кутрета. Завържете възел със здрав конец на около два и половина сантиметра от мястото където пъпната връв влиза в тялото на кутрето. Завържете втори възел недалеч от първия и използвайте чисти ножици, за да отрежете пъпната връв в мястото между двата възела. Отрязването на пъпната връв твърде близо до тялото на кутрето може да е рисковано за него, а оставянето на твърде дълго парче може да накара майката да го сдъвче и глътне.

Вижте страницата ни Симптоми които да следите по време на бременността относно повече информация за етапите на бременността и възможните усложнения

След раждането

След като се уверите, че раждането е приключило и всички са живи и здрави, поднесете на майката храна и вода. Дайте на кучето нормалната храна за кутрета, с която се е хранило по време на бременността, тъй като ще се нуждае от храна, с която е свикнала и която не натоварва стомаха на животното.

Пробвайте да помогнете на кучето да излезе навън за глътка свеж въздух и да се изходи - това може да е трудно точно в този момент. Отстранете и подменете всичко, което може да е било изцапано по време на раждането, след което оставете новото семейство за малко на спокойствие.

Ако кученцата все още не са сукали от майката, след като е изминал един час от раждането, може да се наложи да ги насочите към цицките й, тъй като вероятно са доста гладни. Ако кутретата са повече на брой от цицките на майката, може да се наложи да сменяте местата им докато не се научат да се редуват.

If mum is still straining without producing puppies after birth has finished, or doesn't seem to be very interested in taking care of her litter, contact your vet.

Ако майката все още се напъва без да може да роди, след като раждането е приключило или не изглежда много заинтересована да полага грижи за кученцата, трябва да се свържете с ветеринар.

Понякога се налага кученцата да бъдат хранени ръчно след раждането им от кучето, но това е рядкост. Поискайте допълнителен съвет от ветеринарния си лекар, ако имате някакви притеснения или въпроси относно новородените котета.

Поздравления! След отминаването на този етап можете спокойно да отпразнувате специалния момент на поява на нови кученца.