Топ 5 на най-умните породи кучета

Кучетата са супер интелигентни животни – могат да усвоят много от човешкия език и дори умеят да усещат настроенията ни. Знаехте ли обаче, че някои породи кучета са по-умни от други? В следващите редове ще откриете кои са петте най-умни породи кучета.
Най-умните породи кучета
Най-умните породи кучета 2
Най-умните породи кучета 3

Не е толкова лесна задача да определите кои породи кучета са по-умни и кои по-малко. Тестовете за интелигентност на кучета често са базирани на желанието им да получат лакомства и играчки, така че резултатите са определяни от това доколко кучето желае да получава наградки.

В продължение на стотици, а понякога хиляди години, кучетата са развъждани, за да бъдат специалисти в извършването на някакъв вид работа. Ето защо някои породи се отличават повече с определени умения спрямо други. Например, Блъдхаундът може да проследи миризма отпреди седмица от повече от 100 мили разстояние, докато Бордър колито е невероятно талантливо, когато показва своите трикове и ловкост.

Някои породи кучета са особено добри в това да учат нови неща, включително трикове и команди. И така, ние създадохме списък с петте най-умни породи кучета от целия свят.

Бордър Коли

Повече от шампиони по послушание, звезди в подвижността, магьосници в улавянето на топки и най-добри овчарски кучета – това са бордър колита.

Най-умното куче в света - Бордър Коли

Тяхната интелигентност, ентусиазъм и желание за работа са ги възнаградили с топ място в класациите за интелигентност на кучешкия психолог Стенли Корън, така че те заслужават първото място в списъка с най-умните кучета.

Изумително е, че повечето бордър колита могат да научават изцяло нови команди за по-малко от пет секунди и да ги следват в 95% от времето. Притежават още силна техника за взиране, която сплашва добитъка. Предупреждаваме ви обаче, че те вероятно ще я приложат и на вас, за да ви убедят да им дадете сандвича си!

Кое е най-умното куче в света от тази порода? 

Най-умното куче в света е бордър колито Чейсър. Тя не само знае имената на всичките си хиляда уникални играчки, но е запомнила и много други думи. Умее също да носи неща, когато я помолите. Очевидно тя има познанията и развитието на малко дете. Как ви се струва това за една умна порода кучета?

Немска Овчарка

Тази порода открай време е верен помощник на въоръжените сили, полицията и в охранителните служби, така че едва ли ще се изненадате, ако разберете, че немските овчарки са една от най-умните породи. Лесно приспособими и податливи на тренировки, немските овчарки са предпочитани в армията и полицейските екипи, тъй се справят умело  да надушат бомби, наркотици и дори хора. Благодарение на техния супер нос често се използват като кучета търсачи и спасители. 

Умението на немската овчарка да учи нови неща ги прави първите кучета водачи за всички времена. Ако обмисляте да си вземете пале от тази порода, е нужно да знаете, че те изискват много упражнения и интелектуална стимулация. Това значи, че ако не можете системно да отделяте достатъчно време, немската овчарка може би не е подходяща за вас.

Преди да вземете немска овчарка, е важно да знаете, че тази порода е уязвима към здравословни проблеми. Съветваме ви да направите проучване и да закупите пале от акредитиран развъдник, който ще ви предостави всички документи за родословието на кучето, необходимите здравни тестове и ваксини.

Мини Пудел

Тези кучета са много повече от просто средностатистически разглезени палета. Много хора мислят, че мини пуделите са само пухени модни аксесоари. Знаехте ли обаче, че те са една от най-умните породи кучета и имат изключително висока функционална интелигентност?

Мнозина не знаят, че в миналото пуделите са били развъждани, за да вадят различни неща от водата тъй като са невероятни плувци. Това е една невероятно умна порода кучета, които могат да разчитат езика на човешкото тяло. Дори са известни с това, че понякога предвиждат действията на своите собственици, преди те да заговорят или да направят жест.

Макар и малки на ръст, те са считани за една от най-податливите на тренировки породи, тъй като истински обичат да учат нови неща. Не можем да пропуснем и факта, че са хипоалергенна порода кучета, което ги прави перфектен избор за хора с алергия към кучета.

Папийон

Определян за най-умната от всички мини породи кучета, папийонът не е куче, което да спи във вашия скут. Въпреки малкия си размер, те са силно активни и са страхотни кучета пазачи. Изначалната цел на папийона е била да лови мишки и да се справя с вредителите, като дори Мария Антоанета е имала такъв.

Папийоните са малки кучета с доста развит мозък, шампиони в киноложките изложби. Също така са ненадминати във всички кучешки спортове за малки породи. Тази умна порода кучета носи френско име – „papillon”, което означава пеперуда и е породено от формата на техните уши!

Шетландска овчарка

Шетландска овчарка - една от най-умните породи кучета.

Може да разпознаете тази порода кучета като миниатюрна версия на Ласи! Трудолюбивите шетландски овчарки също са сред най-умните породи кучета и са невероятни в състезания по пъргавост и подчинение.

Инстинктът им да водят стадо е толкова силно заложен в тяхното ДНК, че дори се опитват да водят членовете на своето семейство.

Знаехте ли че шетландската овчарка може да разбира нови команди с по-малко от пет повторения? Ето това е умна порода кучета! Също така те са отдадени на техните собственици, пълни са с енергия и винаги са в готовност за всичко, което е различно или вълнуващо.

Вашето куче попада ли в този списък? Или пък имате куче, което е много умно, но не е в нашия списък? Споделете ни на нашата Facebook страница!

Ако обмисляте да вземете ново куче, разгледайте нашата библиотека с информация за почти 200 породи кучета.