Познаване на поведението и езика на тялото на котката ви

Независимо дали сте нов или дългогодишен стопанин на котка, има моменти когато бихте искали да сте способни да отгатнете мислите на котката си.
Котка лежаща на една страна
Котка лежаща на една страна
Котка лежаща на една страна

Какво означава дадено котешко поведение

Ще можете бързо да отгатвате как се чувства котката, след като натрупате основни познания за котешкото поведение. Ако търсите за обяснение на поведението на котките, нашето ръководство ще ви предложи изчерпателна информация.

Това е поведението което котката ви трябва да има през по-голяма част от времето в което е будна, а също така е жизненоважен елемент от котешкия език - отпуснати, уверени и изпитващи удоволствие когато се намират в позната обстановка. Външният им вид би трябвало да изразява удоволствие от наблюдаването на околния свят.

Small purple cat icon

Признаци на неутрално котешко поведение

 • Ако котката е в легнало положение, тялото й може да е изпънато, свито на кълбо или муцуната да е поставена върху лапите.
 • Очите на котката може да са полуотворени или леко да премигват.
 • Ушите са отпуснати, обикновено сочещи нагоре и напред - макар всяко от тях да може да се върти самостоятелно, ако котката ви следи околните звуци.
 • Мустаците на котката са отпуснати, щръкнали настрани от муцуната и почти наподобяват усмивка.
 • Тялото е отпуснато и липсва напрежение, подсказващо че котката може да се впусне внезапно в действие.

Макар и да е пухкава и сладка, още от ранна възраст котката ви е отличен ловец - те могат да преследват и хващат плячката си с лекота и са способни да се концентрират на 100% върху целта си. Ако котката ви е концентрирана върху малък, движещ се обект или върху някакъв нов предмет в непосредственото им обкръжение, ще забележите промяна в езика на тялото им докато обмислят реакцията си.

Small purple cat icon

Признаци на дебнещо котешко поведение

 • Очите им се разширяват, а зениците им се свиват.
 • Ушите и мустаците им щръкват, а тялото се навежда в посока на интересуващия ги обект.
 • Тялото им може да е прилепнало към земята докато се промъкват, а задните крака са свити под тялото.
 • Жестовете на опашката на котката ви ще сигнализира нейната концентрация като се прибира ниско зад тялото. Краят на опашката, заедно с хълбоците, може да се клати странично докато котката се готви за скок.
 • Ако вие сте обект на вниманието им, например ако котката се опитва да получи храна или погалване, тя може да се примъква към вас с високо вдигната опашка. Това не бива да ви заблуждава, защото животното и в този момент е напълно концентрирано върху целта си.

Щастливата котка се разпознава лесно - би трябвало без проблем да можете да различавате такова поведение. Това е състоянието в което искате постоянно да виждате котката си, тъй като това е най-доброто настроение за качествено прекарване на времето с вашия домашен любимец.

Small purple cat icon

Признаци на жизнерадостно котешко поведение

 • Когато стои на едно място котката ви ще бъде отпусната и изправена, ушите й ще са насочени нагоре и напред, но отпуснати, а понякога леко ще се въртят настрани, за да уловят познати шумове, като например звуци, издавани от членове на семейството.
 • Когато е в легнало положение котката може да е с положени под тялото си лапи, да се е изпънала на едната си страна или да бъде по гръб с протегнати настрани крака, което показва пълното й щастие.
 • Котката може да дреме със затворени или полуотворени очи или да изглежда напълно отнесено - все едно сънува в будно състояние. Ако котката премигва много бавно, опитайте да й подражавате, за да й покажете, че и вие сте отпуснати и спокойни. Това е чудесен начин да осъществите контакт с котката си.
 • Мустаците са отпуснати, а опашката е спокойно или е повдигната в лека извивка, ако котката иска да ви поздрави.
 • Ако погалите котката си, очите й могат да се затворят успокоително и домашния любимец леко да измърка.

Котките могат да бъдат много чувствителни, особено към промени. На котката може да й отнеме известно време да се приспособи към неочаквани промени и затова познанията за признаците на неспокойствие у котката могат да ви помогнат да успокоите домашния си любимец. Колкото по-бързо разпознавате жестовете в езика на тялото на котката, толкова по-скоро ще можете да предложите успокояващо погалване когато животното се приближи да потърси сигурност и внимание. Дайте на котката си поне два или три дни да се приспособи след всяка по-значителна промяна и да възвърне нормалното си състояние.

Small purple cat icon

Признаци на нервно котешко поведение

 • Очите на котката ще са отворени и тя няма да мига, а зениците ще се разширят в кръгла или овална форма.
 • Ушите им могат да се размърдат от спокойното си насочено напред положение, за да открият допълнителна информация, въртейки се всяко по собствен начин. Ако котката е много неспокойна, ушите й могат да прилепнат към главата.
 • Главата й ще започне да се навежда надолу, а мустаците се прибират назад, за да изглеждат малки и безопасни - може дори да се насочат напред като предупреждение.
 • При нарастването на раздразнението, котката ви може да започне да отстъпва или гърбът й да се извие в дъга в готовност за бягство.
 • Поведението на котешката опашка е много важно - тя може да е спокойна или леко да се мърда от една на друга страна, което е признак за раздразнение.

Раздразненото котешко поведение може да е по-трудно за откриване, но страхът на котката ви лесно се забелязва. Ако котка е уплашена от нещо като например силен звук, животното не може да бъде успокоено с погалване и е твърде вероятно дори и любимото лакомство да не може да помогне. Котешкият език на тялото ви съобщава, че домашният ви любимец е уплашен и нормалното му поведение ще се върне едва, след като котката се почувства в безопасност. Опитайте да не правите резки движения когато ги успокоявате, защото това ще се възприеме като нова заплаха. Вместо това, ако е възможно, отстранете всички обекти които могат да предизвикват страх у животното и изчакайте котката да се успокои.

Small purple cat icon

Признаци на боязливо котешко поведение

 • Ушите на котката ви са прилепнали назад, а главата е наведена, като очите гледат от долу-нагоре.
 • Котката може да избяга, но също така да застане неподвижно или да клекне, ако бягството е невъзможно.
 • Очите им са широко отворени, а зениците напълно разширени. Мустаците са в хоризонтално положение или щръкнали.
 • Котките може да съскат и плюят при непосредствена заплаха, да се зъбят и дращят с извадени нокти.
 • Някои котки изпъват предните си крака, за да изглеждат по-високи или извиват гърба си в дъга и се наежват, за да изглеждат по-големи.
 • Опашката може да е прибрана под тялото или нервно да се размахва от една страна на друга.

Котката ви може да бъде силно разочарована от дадено краткотрайно събитие, като например невъзможност да достигне любимата си играчка. Домашният ви любимец може да бъде фрустриран и за по-дълъг период от време т.е. да страда от депресия поради липса на стимули - например невъзможност да упражнява ловните си инстинкти.

При котките, страдащи от продължителна фрустрация, състоянието може да бъде изтълкувано погрешно и затова е добре да се консултирате с ветеринарния си лекар как да възстановите жизнерадостта на домашния си любимец.

Признаци за измамени очаквания в котешкото поведение

 • Една активно разстроена котка обикновено се концентрира напълно върху обекта на разочарованието си и би опитала всичко, за да получи онова, което иска.
 • Всички сетива на животното са концентрирани върху целта - очите са широко отворени, а зениците разширени, докато мустаците са насочени напред и настрани.
 • Котката може да се разхожда неспокойно когато не може да получи желаното.
 • Котките не могат да поддържат това си състояние вечно и затова когато не могат да се доберат до желаното от тях или се отказват, или в някои случаи изпадат в дългосрочно разстройство и дори депресия, в зависимост от източника на тяхното разочарование.
 • Котките с по-продължителна депресия могат да са летаргични, да отказват храна и да не желаят да си играят.

Трябва да подходите много внимателно, ако котката ви показва гневно поведение. Никога не провокирайте разгневена котка - никога не се вторачвайте в нея и не повишавайте глас, не правете внезапни движения и не се опитвайте да ги докоснете или успокоявате, защото могат да изтълкуват това като допълнителна заплаха и да нападнат. Вместо това лекичко се отдръпнете, отстранете всякакви заплахи, ако е възможно, и осигурете на котката си достатъчно пространство и време, за да се успокои.

Ако котката ви редовно проявява признаци на гняв, може би не е лошо да се свържете с ветеринарния си лекар или специалист по поведението на животни, за да разберете по-добре корените на такова отрицателно котешко поведение.

Small purple cat icon

Признаци на гневно котешко поведение

 • Една разгневена котка ще бъде скована, а опашката й ще бъде твърда и сочеща назад или свита под тялото.
 • Котката ще се държи много различно от обичайното - може да е тиха, да съска, плюе или да се зъби.
 • Животното ще се опитва да изглежда по-едро и заплашително с помощта на наежената си козина, опънати предни крака, но може и да пълзи заплашително.
 • Ушите на котката са изпънати и прилепнали назад, а мустаците й стърчат настрани.
 • Погледът ще е твърд и съсредоточен. Зениците може да са присвити, макар при някои котки очите да са закръглени и немигащи в такава ситуация.

Когато разгневена, уплашена или раздразнена котка се почувства уверена, опасността е отминала, най-вероятно ще започне да се държи спокойно. Еднакво важно е да разпознавате кога котката се чувства разгневена или уплашена и да знаете кога се е успокоила, за да можете да й помогнете да си възвърне нормалното състояние.

Small purple cat icon

Признаци на облекчение в котешкото поведение

 • Цялото тяло на котката може да изразява облекчение - някои котки дори се протягат, изпъвайки цялото си тяло, за да освободят напрежението.
 • Съвсем видимо очите, главата, тялото и опашката ще се отпуснат.
 • Мустаците ще се приберат в спокойната си позиция встрани от муцуната, а главата ще се наведе.
 • Някои котки могат да опитат прозявка, да обърнат гръб на доскорошната опасност и да полузатворят очите си. Понякога в такива моменти котката може да предпочете да се измие старателно.

Когато знаете как котката ви реагира на промени и познавайки признаците на жизнерадостно поведение у домашния си любимец, ще можете да им помогнете да са в добро емоционално и физическо състояние.

Red phone icon

Ако искате да получите допълнителна информация относно поведението на вашата котка, можете да са свържете нашия екип Pet Care .