Вашият любимец - нашата страст
лого на Pro Plan
6 породи котки без косми

6 породи безкосмени котки

6 мин. четене
лого на Pro Plan
Спонсорирано от Purina Pro Plan

Безкосмените котки съществуват от изключително дълго време. Има дори доказателства, че те датират от ацтекския период.

От началото на 2000 г. безкосмените котки станаха много популярни и много животновъди се заеха с разработването на нови породи, често създадени с тази, която се смята за оригиналната котка без козина – сфинксът.

Безкосмените породи котки имат наистина уникален външен вид. Независимо от него, те също могат да бъдат много привързани. Известно е, че се изкачват под завивки и вътрешни джъмпери за топлина. Ако мислите да си вземете такава котка за отглеждане в дома си, сигурно възникват въпроси като как да се грижите за нея и какви породи съществуват в момента. Прочетете тази статия, за да разберете всичко, което трябва да знаете.

Безкосмените котки всъщност безкосмени ли са?

Първо, може би се чудите дали безкосмените котки всъщност са напълно без козина. Въпреки че някои котки изглеждат напълно плешиви, всъщност много по-често те имат кадифена, мека и фина козина. Тя може да е фина навсякъде или на определени места, като например на опашката или между пръстите на краката. Интересно е, че някои котенца се раждат с козина, но могат да я изгубят, когато пораснат.

Алергични ли са безкосместите породи котки?

Много хора смятат, че ако котките нямат косми, те автоматично са хипоалергенни. Това обаче не е вярно.

Всъщност алергиите не се причиняват от козината, а от протеините в кожата (пърхот) и слюнката. Въпреки това на плешивите котки не им падат много косми, така че те не полепват по повърхностите в цялата къща. Това значи. че тази порода е подходяща за чувствителни хора.

Грижи за безкосместите породи котки

Едно нещо, с което ще трябва да сте наясно, ако решите да си вземете порода безкосместа котка, е, че те изискват специализирани грижи. Когато е по-студено, вероятно ще се нуждаят от палта или джъмпер, за да се стоплят. Важно е да поддържате и къщата си добре отоплявана. През лятото трябва да инвестирате в слънцезащитен крем, подходящ за котки, и ако възнамерявате да ги пускате навън, избягвайте горещите дни и средата на деня, когато слънцето е най-силно. Безкосместите котки обаче е добре да се отглеждат на закрито, тъй като са много чувствителни към вятър и дъжд.

Трябва редовно да ги къпете – веднъж седмично е достатъчно, тъй като те нямат козина, която да абсорбира мазнината от кожата им. Ако не се предотврати натрупването на мазнини по кожата, тя става лепкава и неприятна на допир, което може да доведе до кожни заболявания. При безкосместите котки може да липсват и мигли, затова е необходимо често да избърсвате зоната около очите с влажна кърпа.

6 породи безкосмести котки

След като вече знаете как да се грижите за тях, разгледайте списъка с любимите ни породи безкосмести котки по-долу.

1. Свинкс

Една от най -популярните породи безкосмести котки. Сфинксът е плешив поради рецесивна генетична мутация. Много елегантен на външен вид, с дълбоки, лимонови очи, фино оградено тяло и дълги крака. Тази порода котки изглежда неземна. Що се отнася до козината (или по-скоро до нейната липса), сфинксът може да има косми или петна по муцуната, лапите и опашката.

Известно е, че сфинксовете са много общителни и пакостливи, а освен това обичат да "разговарят" със стопаните си повече от всичко друго. Интересен факт: повечето котки от породата сфинкс водят началото си от три безкосмести котенца, родени в Торонто през 1978 г.!

2. Бамбино

Бамбино е сравнително нова порода безкосмести котки и се появява едва през 2005 г. в резултат на кръстосване между Сфинкс и Munchkin.

Резултатът е джудже, плешива котка с малки крачета, големи уши и почти постоянно приличаща на коте. Някои бамбино видове имат козина по муцуната, ушите, лапите и опашката, докато други са без косми.

Тези безкосмести котки са удивително игриви и въпреки малките си лапички, са много бързи!

3. Донской

Известен също като Don Sphynx, Донской е очарователна порода безкосмена котка с бръчки по кожата, големи уши, дълги пръсти на краката и мило бадемово оформени очи. Интересното е, че някои котенца се раждат с козина и я губят, когато остареят. Когато за първи път са били отглеждани, се е смятало, че тези котенца имат заболяване, но по-късно е установено, че безкосмието им се дължи на доминиращ ген. Донский е изключително дружелюбен, любящ и лоялен и не обича нищо повече от това да играе с любимите си хора. Забавен факт: Някои котки Донской ще получат частично зимно окосмяване и ще го изхвърлят, когато сезоните се променят.

4. Петърбалд

Резултатът от кръстосването на Донской и Ориенталската късокосмести, Петърбалд притежава очарователни характеристики от двете породи, включително големи уши и големи бадемови очи. Някои котенца от породата Peterbald се раждат с мека, линееща козина, която може да не падне, когато пораснат. Не всички котки от породата Peterbald са безкосмести. Някои от тях могат да се родят като прадедите си от ориенталската порода – с пълна козина. Тази порода котки е толкова вярна и привързана, че често се смята за еквивалент на кучетата. Те имат дълги пръсти на лапите и са изключително подвижни, което им позволява да държат предмети и да отварят врати!

5. Украински Левкой

Първоначално отгледана през 2004 г. в Русия, украинският Левкой е плешива порода котка, създадена чрез кръстосване на донской и шотландски фолд. За произхода им свидетелстват малките, извити навътре уши и безкосмената покривка, варираща от напълно плешива до кадифена. Украинските левкойли са много любвеобилни и игриви, нуждаят се от много забавления и играчки, за да не се катерят по мебелите.

Интересен факт: украинските левкойси са изненадващо интелигентни и добри в намирането на неща, затова внимавайте, когато криете лакомствата!

6. Елф

Привлекателното име "Елф" е нова порода безкосместа котка, отгледана през 2004 г. от кръстоска между сфинкс и американски къдрав котарак. Елфите са много меки на допир и обикновено имат само характерен "прасковен пух" по цялото тяло или лъскави петна по ушите, носа, лапите и опашката. Тази порода безкосмести котки се среща доста рядко, но ако имате късмета да откриете такава, те са много общителни, дружелюбни, привързани и не обичат нищо повече от това да бъдат център на внимание. Също така умеят много добре да се катерят по дърветата, така че ще трябва да им осигурите по-високо място, за да изпълняват тази си потребност.

Това е нашето ръководство за това как да се грижите за породите безкосмести котки, които съществуват! Предпочитате коте с козина? Вижте нашата статия за късокосместите котки след това.