Вашият любимец - нашата страст
Бъбречни проблеми при котките: Причини и лечение

Бъбречни проблеми при котките: Причини и лечение

6 мин. четене

Бъбреците на котката играят няколко важни роли в поддържането на здравето на вашия домашен любимец, включително премахване на токсините, поддържане на кръвното ѝ налягане и подпомагане на производството на хормони за нови червени кръвни клетки.

При толкова много работа може би не е изненадващо, че с напредването на възрастта бъбреците на котките често се изтощават, след като работят толкова усилено. Съществуват редица причини за бъбречна недостатъчност (известна също като ренална недостатъчност) – от бъбречни заболявания на котките до тумори, като тези проблеми може да бъдат остри или хронични. 

Остра бъбречна недостатъчност при котките

Ако котката ви има остра бъбречна недостатъчност, това означава, че бъбреците ѝ не функционират правилно – това може да се дължи на причини като инфекция или поради факта, че тя е изяла нещо опасно за нея, например антифриз. Острото бъбречно увреждане при котките може да бъде трайно или обратимо, в зависимост от причината. 

Хронична бъбречна недостатъчност при котките

Хроничната бъбречна недостатъчност е по-постепенна и обикновено се развива в продължение на няколко месеца или дори години. Съществуват редица причини за хронична бъбречна недостатъчност при котките, включително инфекции и тумори, и за съжаление, докато бъде диагностицирана, увреждането на бъбреците понякога е необратимо.

В ранните етапи на бъбречното заболяване здравите области на бъбреците на котките компенсират увреждането чрез увеличаване и на без това натоварената си работа. С напредването на заболяването обаче здравите зони започват да намаляват и накрая се стига дотам, че не остават достатъчно здрави участъци, за да може бъбреците да работят нормално. На този етап котката ви ще прояви признаци на бъбречна недостатъчност (за повече информация вижте по-долу). 
Хроничната бъбречна недостатъчност при котките е прогресиращо заболяване, което трябва да се проследи от вашия ветеринарен лекар, но обикновено то може да бъде овладяно с комбинация от медикаментозно лечение и специална диета. 

Етапи на бъбречната недостатъчност

Ако котката ви има бъбречна недостатъчност, тя може да премине през няколко различни етапа – от леки до по-тежки. Важно е да разберете, че прогресията на състоянието ще варира при отделните екземпляри. Но вие и вашият ветеринарен лекар може да следите бъбречната функция на котката си чрез редовни изследвания на кръвта и урината ѝ. Ето кои са четирите етапа на бъбречна недостатъчност при тези животни и какво може да очаквате по отношение на външните клинични признаци на всеки от тях: 

1. Етап 1 

Това е лекият стадий на бъбречна недостатъчност, при който не се наблюдава голямо увреждане на бъбреците и загубата на бъбречната функция е минимална. Увреждането е леко, така че не е задължително вашата котка да прояви някакви забележими външни признаци, въпреки че може да откриете състоянието чрез изследвания на кръвта и урината. 

2. Етап 2 

В този умерен стадий на бъбречна недостатъчност може да започнете да забелязвате някои едва доловими признаци, че нещо не е наред. Котката ви може да покаже повишена нужда от пиене на вода и уриниране, известна загуба на тегло и понякога промени в апетита. 

3. Етап 3 

На този етап е налице значителна загуба на бъбречната функция на вашата котка. Освен повишената жажда, уринирането, загубата на тегло и лошия апетит, може също така да има повръщане, летаргия и обезводняване.

4. Етап 4 

Този последен етап включва тежко нарушение на бъбречната функция, придружено от слабост, крайна загуба на тегло, язви в устата и неврологични признаци. Ако бъбречното заболяване на котката ви е достигнало този етап, вашият ветеринар ще ви препоръча спешно и цялостно лечение.  

Признаци на бъбречно заболяване при котките 

1. Големи количества много разредена урина и повишена жажда 

Тъй като бъбреците на котката ви стават по-малко способни да концентрират урината, тя ще уринира повече и ще пие повече, за да замести изгубените течности. 

2. Слаб апетит и летаргия

Тъй като токсините, които нормално се отделят с урината, се натрупват в тялото на котките, които имат бъбречно заболяване, те може да почувстват гадене и да повръщат, или да се откажат от храната си. Това може да ги накара да изглеждат уморени и като цяло не особено щастливи, а вие е възможно да усетите лош дъх.
 

Бъдете внимателни, преди да им поставите диагноза бъбречна недостатъчност, тъй като същите симптоми може да са свързани и с други заболявания. Затова е препоръчително да се обърнете към вашия ветеринарен лекар за поставяне на правилнате диагноза и за съвет относно лечението на бъбречното заболяване.

Диагностика на бъбречното заболяване на вашата котка от ветеринарен лекар

За да установи дали котката ви има бъбречно заболяване, вашият ветеринарен лекар може да поиска да изследва проба от урината ѝ като част от изследването. Това ще покаже дали тя е концентрирана, дали се губят протеини в урината и дали има други проблеми, като например скрити инфекции, които също трябва да се вземат предвид. Може също така да се направи кръвен тест, за да се оформи пълен здравен профил на котката ви и да се види дали натрупването на токсини е имало въздействие върху други органи. 

Вземане на проба от урина

Най-подходящото време за вземане на проба от урината е сутрин. Трябва да държите котката си на закрито и както винаги, да ѝ осигурите чиста купичка с прясна вода. Заменете нормалната ѝ постелка с неабсорбираща (ветеринарят ви може да ви я предостави) или с друг неабсорбиращ материал, например полистиренови опаковки. 

Котката ви може да използва нормалната си тоалетна, както обикновено, а вие може да съберете нейната урина в стерилно контейнерче, предоставено от ветеринарния лекар, или в чисто бурканче за сладко (всякакви остатъци може да повлияят на резултатите, затова се уверете, че контейнерът е много чист). 

Колкото по-скорошна е пробата от котешка урина, толкова по-точни ще бъдат тестовете, така че се опитайте да не отлагате нейното занасяне при вашия ветеринарен лекар.

Лечение на бъбречна недостатъчност при котките

В зависимост от това колко тежки са симптомите, които проявява вашия домашен любимец, лечението на бъбречното заболяване обикновено е комбинация от медицински и диетични интервенции.

Лекарства за бъбреците на котките

За съжаление не съществуват лекарства, които може да излекуват бъбречното заболяване. Но вашият ветеринарен лекар може да ви предпише лекарства, които ще помогнат при свързаните с тях състояния, които котките с бъбречна недостатъчност може да развият, като високо кръвно налягане и анемия. 
Бъбречна диета за котки

Специално изготвена диета може да намали признаците на бъбречна недостатъчност и да забави развитието на заболяването. Вашият ветеринарен лекар може да ви предложи внимателно съобразена програма за хранене по лекарско предписание, която е разработена, за да отговори на специфичните нужди на вашата котка, като например PURINA PRO PLAN® VETERINARY DIETS NF Renal Function Early Care Dry Cat Food. Протеинът в храната за котки с бъбречна недостатъчност е лесно усвоим, така че няма много отпадъци, които бъбреците да трябва да преработят и изхвърлят. Освен това има намалено съдържание на фосфор и жизненоважни мастни киселини, които действат като естествени противовъзпалителни средства в подкрепа на работата на бъбреците. 

Един от недостатъците на специалните диети е, че те се приготвят по много строги рецепти, така че не са толкова вкусни, колкото обичайната храна на котката ви. Дори ако в началото тя откаже храната, което е доста вероятно, като се има предвид, че нейното усещане за вкус е 200 000 пъти по-чувствително от вашето, е важно да упорствате за нейно добро – в крайна сметка тя ще свикне. 

Когато храните котки с бъбречни заболявания, въвеждайте новата диета много постепенно, така че да могат бавно да се адаптират към по-слабите вкусове и различните текстури. Освен ако вашият ветеринарен лекар не е предписал друго, смесете добре новата храна на котката с тази, а която тя обикновено се храни. 

След това увеличавайте новата храна всеки ден с много малки количества, като в същото време намалявате количеството на обичайната ѝ храна. Може да се окаже, че препоръчителните количествата на старата се различават от тези на новата, затова проверете опаковката или поискайте съвет от ветеринарния си лекар за размера на порциите. 

Докато котката ви свиква с новия режим, тя може да предпочита по-малки и редовни хранения, а не едно или две по-големи хранения. Трябва да избягвате да им давате лакомства, когато са на специалната диета, така че по-редовното хранене може да помогне в случая.

Може също така да се опитате да направите храната от новата диета по-вкусна, като я накиснете и я затоплите в микровълнова фурна (никога гореща), за да се освободят ароматите и да се омекоти текстурата ѝ. Ако новата храна на котката ви е суха, а тя е свикнала с мокра, опитайте да я подържите за кратко в топла вода, за да я омекотите леко. 

Процесът на привикване към нова храна може да отнеме от две до шест седмици, но си заслужава да положите всички усилия, за да поддържате котката си във възможно най-добра форма и здраве. След това както тя, така и вие, ще може да се радвате на здравословен и щастлив живот заедно, без да се притеснявате.

Свързани статии:

5 мин. четене

Инконтиненция при котки

6 мин. четене

FIP при котки: Какво трябва да знаете