Вашият любимец - нашата страст
Котешки зъби

Как да се грижим за зъбите на котката си?

5 мин. четене

Знаете ли, че осем от всеки десет котки на възраст над три години имат проблеми със зъбите и венците? Подобно на нас, те също натрупват зъбна плака и ако тя не се контролира, може да доведе до появата на зъбен камък и дори до пародонтоза. Знаете колко е важно да се грижите за собствените си зъби, затова не забравяйте да отделите същото внимание и на тези на вашия любимец.

Зъбни заболявания при котките

Предупредителни признаци за проблеми със зъбите

Котките натрупват зъбна плака също като нас. Ако се остави, тя се втвърдява и образува зъбен камък, който дразни венците, причинявайки гингивит, и в крайна сметка може да доведе до загуба на зъби. В случай че вашата има тежко зъбно заболяване и не се справи с него, натрупването на бактерии в устата може да доведе до допълнителни усложнения, като, например, проблеми със сърцето и бъбреците.

И така, за какви признаци трябва да внимавате и как може да помогнете за поддържането на зъбите на вашия приятел в отлично състояние?

Първото необичайно нещо, което вероятно ще забележите, е лошият дъх на котката ви – трудно е да го пренебрегнете! Това е признак на напреднало зъбно заболяване. Други симптоми са зачервени венци, жълто-кафяв зъбен камък и слюноотделяне.

Забелязали ли сте, че изпуска храна от устата си, дъвче само от едната страна или губи тегло, защото не може да се храни?

Ако е така, тя може да има неприятна форма на гингивит. Понякога котките с тежко стоматологично заболяване не показват никакви признаци – те обикновено не обичат да вдигат шум, ако се чувстват зле, така че може да не ви подскажат, че нещо ги боли.

Ето защо е толкова важно да проверявате устата на вашия любимец за такива проблеми и защо стоматологичните прегледи при ветеринар са жизненоважни, особено за по-възрастните животни.

Ако забележите някакви проблеми, заведете котката си на ветеринарен лекар, който вероятно ще ви препоръча специализирана стоматологична помощ за отстраняване на клатещи се или развалени зъби, както и на зъбния камък с помощта на ултразвукова вибрация, която нежно го отстранява, заедно с плаката, без да уврежда повърхността.

Почистване на зъбите на котката

Миенето е чудесен начин да се погрижите за перлените бели зъби на вашия домашен любимец и да избегнете стоматологични заболявания. Ветеринарният ви лекар може да ви посъветва да изчакате известно време след професионално лечение, преди да се опитате да ги почистите сами. Приятелите ви, които обичат котки, може да се смеят на идеята за миене на котешките зъби, но с време и търпение това е възможно, макар че може да отнеме малко време за свикване.

В идеалния случай трябва да се опитате да въведете този вид грижа още в ранна възраст. Въпреки че млечните зъби на котето не трябва да се мият, то трябва да свикне да му се пипат от рано, за да се подготви за правилна устна хигиена.

Ако този тип грижа е нещо ново за вашата котка, ето няколко съвета, които ще ви помогнат да започнете:

  • помолете ветеринаря си да ви покаже как правилно да миете зъбите на котката си;
  • купете паста, която е специално разработена за котки, с аромати като малц или пиле – вкусно! Както вие не бихте искали да използвате паста за зъби за животни, така и любимецът ви никога не трябва да използва човешка;
  • започнете, като сложите малко от пастата върху пръста си и я предложете на вашия приятел, за да я оближе. Правете това всеки ден в продължение на няколко дни, докато свикне с вкуса и текстурата. Каквото и да правите, не слагайте пръстите си в устата на животното – това може да доведе само до неприятности;
  • след това си купете четка, предназначена за котки, а ако имате повече от една, купете поотделно за всеки домашен любимец, за да избегнете предаването на бактерии. Може да използвате детска четка за зъби, тъй като тя е достатъчно мека, но избягвайте "четките за пръсти". Те може да бъдат захапани случайно – с пръста ви вътре;
  • изберете време, което може да спазвате всеки ден, за да превърнете миенето в част от обичайната рутина на вашия домашен любимец. Важно е да изберете такова, когато и двамата сте спокойни, за да се чувствате удобно както вие, така и котката ви;
  • когато започвате да почиствате зъбите, обърнете я с гръб към вас, защото може да се опита да се отдръпне. Това също е по-малко конфронтационен подход;
  • ако се мъчи да ви отблъсне с лапи, може да се наложи някой да ви помогне да я задържите, но е по-добре да се опитате бавно да я аклиматизирате, като многократно докосвате устата и главата ѝ, успокоявате я с тихи, успокояващи думи и предлагате награди в продължение на няколко дни. Не е нужно да бързате да започнете да с миенето – по-важното е да се научи да се доверява на пастата, четката и на вас;
  • отначало бавно и нежно отдръпвайте устните на котката си и просто докосвайте зъбите ѝ с четката, след което спрете и я наградете.

Повтаряйте това всеки ден в продължение на няколко дни. Едва когато се чувства напълно комфортно с това, трябва внимателно да започнете да миете зъбите, като прилагате косъмчетата към зъбите под ъгъл от 45 градуса, достигайки повърхността им и точно под ръба на венците, но не директно върху тях.

Започнете да правите това съвсем за кратко (около 10 секунди), преди да ги възнаградите за търпението им.

Продукти за дентална грижа за котки

Простата истина е, че някои котки трудно се примиряват с миенето на зъбите, колкото и да се стараете. Вместо да продължавате да причинявате стрес на вашата, посъветвайте се с ветеринарния си лекар за други продукти, които може да използвате, например гелове за устна хигиена. Те съдържат ензими, които потискат бактериите, отговорни за образуването на плака. Може да давате тези гелове директно или да ги смесвате с храната ѝ.

Предлагат се също и специални сухи храни, които съдържат фибри, остъргващи повърхността на зъбите на котката, докато тя дъвче. Някои обичат да си играят с играчки за дъвчене, които може да помогнат за намаляване на натрупването на плака, но не разчитайте на тях. Най-добрата грижа е здравословната балансирана диета и редовното миене.

Добра идея е да въведете домашна стоматологична грижа, за да запазите устата на любимеца си в оптимално здраве през целия му живот. С търпение и постоянство повечето котки ще се научат да понасят до някаква степен почистването на зъбите, независимо дали става въпрос за миене, или за хигиенни гелове.

Дентални лакомства за котки Dentalife

Нашите дентални лакомства за котки Dentalife може да се дават ежедневно като част от рутинната грижа за зъбите на вашия приятел. С вкусни аромати като сьомга и пиле, тези лакомства са научно разработени за цялостно почистване благодарение на хрупкавата и пореста текстура.

Като допълнително предимство – лакомствата ни за котки може дори да предотвратят натрупването на плака и зъбен камък, тъй като почистват дори труднодостъпните задни зъби, които са най-предразположени към появата на тези проблеми.

Свързани статии

Съвети за хранене на котки

Вредни вещества и отровни храни за котки

Домашни средства за лечение на котки