Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Вашият любимец - нашата страст
логото на Purina One
коте в котешка тоалетна

Обучение на котета и котки за използване на котешка тоалетна

5 мин. четене
логото на Purina One
Спонсорирано от PURINA ONE Храна за котки

Ако имате котка и активностите ѝ са ограничени единствено в рамките на дома, котешката тоалетна е от съществено значение. Обучението на котета и котки относно използването ѝ е сравнително лесно, а с това полезно ръководство вашият космат приятел ще ги усвои за нула време!

Обикновено естествените инстинкти на котките ги карат да искат да отидат до тоалетната навън, но много от тях обичат да имат такава и на закрито. Най-добре да започнете с обучението от ранна възраст, но и по-възрастните подлежат на това. Всъщност, дори може да го сметнат за полезно, защото ставите им са по-твърди, поради което им липсва предишната енергия, за да излязат навън.

Ако не сте запознати с дресирането на котета или котки, може би се чудите откъде да започнете. Ето защо създадохме това ръководство, за да ви споделим всичко, което трябва да знаете, от това, което ще ви трябва, за да започнете, до това как да приучите котето си да използва котешката тоалетна.

Перфектната котешка тоалетна

Ако току-що започвате да обучавате котето си на тоалетна, уверете се, че първо използвате пластмасова с ниски стени, които ще осигурят лесен достъп. Когато то порасне малко, ще трябва да я смените с по-голяма и по-дълбока, за да му предоставите достатъчно място да се обръща. Така ще предотвратите и изритването и разпръскването на изпражненията из целия ви дом.

Ако искате да сведете до минимум миризмите и разливането, като същевременно осигурите на вашия четириног приятел повече уединение, покритата тоалетна може да е по-подходяща. Повечето котки ще се зарадват на допълнителна дискретност, когато вършат работата си, но някои може и да станат нервни от затвореното пространство. Това се дължи на факта, че ще имат само една изходна точка, ако се появи заплаха.

Също така, никога не трябва да използвате покрита или захлупена тоалетна, докато все още тренирате ходенето до там. В началото дори капакът може да се яви твърде голямо препятствие за вашето коте.

По-възрастната котка ще оцени такава с по-ниски стени, която е по-лесна за влизане и излизане.

Избиране на правилния тип котешка тоалетна

Всяка котка е индивидуална и ще откриете, че много от тях ще имат предпочитания към типа котешка тоалетна. Правилният избор е изключително важен в периода на обучение, понеже, ако не им харесва, те няма да влизат в нея!

Този тип е удобен, тъй като ще се слепи на топки при контакт с течности. Това го прави лесен за загребване и може да ви спести средства, защото отделяте само мръсната част.

Трябва да обмислите използването на безпрашна тоалетна, ако сте взели такава от затворен тип. По този начин няма да се изхвърля прах в лицето на котката ви, когато тя заравя това, което е свършила.

Тези видове материал са страхотни, защото абсорбират течностите изключително бързо, а и са доста евтини. Имайте предвид обаче, че те няма да премахнат миризмите.

Това е популярен добре усвояващ вариант, който може да помогне и с контрола на миризмата, но струва повече от другите опции.

Те са добри, ако искате да абсорбирате течности и миризми бързо, но този тип е един от най-скъпите варианти за котешка тоалетна.

Обикновено е по-добре да избягвате този тип. Той може да разстрои чувствителния нос на вашата котка и да я не иска да ходи изобщо там.

Ако трябва да промените вида на тоалетната, която използва вашата котка, направете го постепенно, за да не бъде изненада за нея и да откаже да я използва. Следвайте инструкциите на опаковката на продукта за препоръчителната дълбочина, като се уверите, че има достатъчно количество и пространство, за да копае. Ако искате тоалетната да улавя и по-редките екскременти, поставете малко вестник под нея.

Къде да поставим котешката тоалетна

Според общото правило, всяка котка трябва да има една нейна, плюс една допълнителна някъде в дома. Поставете всички котешки тоалетни на тихо и спокойно място. Избягвайте да ги разполагате в натоварените коридори или в близост до източници на шум, като например до пералнята. Също така, мястото трябва да е далеч от това, където животните се хранят или пият вода.

Когато обучавате коте на тоалетна, винаги гледайте тя да е леснодостъпна, особено ако вашият любимец ви прекарва цялото си време в къщата. Поради факта, че котките са много чисти животни, те ще се задържат възможно най-дълго там, но ако няма къде да отидат, това може да бъде много неудобно и да доведе до здравословни проблеми.

3 стъпки за приучаване на котета и котки на тоалетна

Ако наскоро сте взели ново коте или се опитвате да научите по-възрастната си котка как да използва тоалетната, следвайте тези 3 прости стъпки:

1. Разберете кога има нужда

Първото нещо, което ще трябва да направите, когато приучавате котка, е да я държите под око и да следите за признаците, подсказващи кога тя трябва да излезе по нужда. Вероятно ще я видите да души, драска или прикляква на пода.

2. Поставете я върху тоалетната

Когато забележите тези знаци, просто я повдигнете и внимателно я поставете в тоалетната. Котета имат много малки пикочни мехури, затова ще трябва тях да ги поставяте винаги след хранене и веднага щом се събудят. Скоро вашето коте ще започне да свързва ходенето до това място с това, че ще си проправи път за още хапване.

3. Похвалете успеха

След като е използвало успешно тоалетната, похвалете го и му дайте вкусно котешко лакомство. Скоро ще се научи да мисли за това по положителен начин и ще започне да я използва уверено за нула време.

Очаквайте да се случат инциденти

Когато обучавате котета и котки на тоалетна, очаквайте инциденти! Може да им отнеме известно време, за да започнат да го правят уверено, но ако сте търпеливи и се придържате към обучението, това скоро ще се случи. Никога не ги наказвайте, че ходят другаде в дома, просто бързо почистете и продължете с обучението си в котешката.

Ако вашият любимец е бил обучен за известно време и внезапно започне да уринира в къщата, заведете го на ветеринар, тъй като това може да е признак за заболяване на долните пикочни пътища (FLUTD). Този здравен проблем може да бъде болезнен и дори потенциално опасен и ще е необходимо незабавно ветеринарно лечение.

Защо е важно да се почиства тавата?

Ако искате да избегнете злополуки в дома си и успешно да приучите котката си към тоалетна, уверете се, че редовно почиствате тавата ѝ. Като чисти същества, те няма да искат да я използват, която е доста изцапана. Има и някои капризни животни, които може да не искат да я използват, ако са била в нея дори само веднъж.

Почиствайте замърсената тава поне веднъж на ден, но може да се наложи да го правите повече, в зависимост от това колко котки имате и колко често ходят по нужда. Трябва да я изпразвате напълно и да я измивате с гореща вода и препарат поне веднъж седмично. Избягвайте използването на дезинфектанти, понеже може да са токсични за тези животни.

Ако сте бременна, никога не пипайте мръсна тоалетна, защото има риск от токсоплазмоза. Това е инфекция, която може да се предаде от вас на вашето неродено бебе.

За повече информация относно грижите за новото ви коте – прочетете нашето ръководство за това как да спрете котките да драскат мебелите.

Свързани статии:

PURINA ONE Храна за котки
4 мин. четене

Котешки цикъл на разгонване

Котешки бихейвиърист

5 мин. четене

Инконтиненция при котки

Домашни средства за лечение на котки