Вашият любимец - нашата страст
Донской котка със светлозелени очи.

Защо да осиновите по-възрастна котка?

6 мин. четене

Когато осиновявате котка, не бързайте да отхвърляте по-възрастните котки. Осиновяването на по-възрастна котка има множество предимства, освен всичко друго те са много по-подходящи за хора с натоварен начин на живот! Ако продължите да четете статията, ще научите и други причини, поради които е добре да обмислите такова осиновяване.

Ако сте се решили да си вземете домашен любимец, не избирайте автоматично обичайното сладко, пухкаво коте. Въпреки че всички обичаме тези малки снопчета забавление, осиновяването на по-възрастни представители има толкова много предимства, за които мнозина никога не са се замисляли. Те може да се окажат доста по-подходящи за натоварения начин на живот, а освен това ще дойде у дома с напълно формирана уникална личност.

На черните котки в приютите им отнема с 13% по-дълго време да открият нов дом, отколкото на другите. Не е напълно ясно защо това е така, но статистиката говори сама за себе си – вероятността тези, които са в черен цвят, да намерят своя постоянен дом е по-малка.

Ето кои са изключителните предимства, които идват с осиновяването на по-възрастна котка, и защо посрещането ѝ в дома Ви може да бъде много по-благоприятно за собствениците, които искат да си намерят домашен любимец.

Защо да осиновите по-възрастна котка?

Подобно на хората, тези животни се нуждаят от известно време, за да изградят своята индивидуалност, своите симпатии и антипатии, специфично поведение, предпочитан режим и очарователни особености на характера. Когато осиновявате коте, ще ви е необходима повече от година, за да се прояви цялата сила на неговата личност. В края на краищата те трябва да преминат и през проблемните “тийнейджърски години”!

От друга страна, от приюта ще може да разберете всичко за по-възрастните му обитатели. Намирането на подходяща за вашето семейство и начин на живот котка ще стане много по-лесно, ако я осиновите в по-напреднала възраст, тъй като и двете страни вече са наясно какво искат от връзката. И така, ако все още се колебаете дали да търсите по-големи екземпляри за осиновяване, ето някои от причините, поради които те могат да бъдат перфектният домашен любимец:

1. По-малко склонни към инциденти

Котенцата постоянно правят очарователни бели и ние ги обичаме за това! Но ако за разлика от средностатистическия собственик вие сте по-загрижени за къщата или притежавате предмети, които трябва да се съхранят или опазят, тогава осиновяването на по-възрастна котка може да е за вас.

Те са изразходвали цялата енергия, която им е била необходима, за да се катерят по завеси и драскат стени преди години. Те предпочитат стая с гледка пред пистата с препятствия от различни орнаменти и естествено са по-малко разрушителни от котенцата. Разбира се, все още могат да се случат инциденти, но по-зрелите са по-спокойни, по-склонни да се греят на слънце, отколкото да се катерят по пердето.

2. Напълно обучени

Възрастните котки са изживели голяма част от живота си и идват във вашия дом с установени навици! Няма да срещнете неприятности и затруднения в приучаването им на тоалетна, а вашият домашен любимец може дори да придобие някои много добри умения в процеса!

Известно е, че котенцата и малките котки се обучават по-трудно от кучетата. Ако имате по-възрастни, основните умения за живот и обучение вече са налице.

3. С по-малко ежедневни нужди

Има толкова много погрешни схващания за порасналите животни. Въпреки че предпочитат много по-спокоен начин на живот, те не са непременно срамежливи. Напълно естествено е, че в по-късните си години те имат по-малко енергия, като прекарват голяма част от деня в пестенето ѝ, вместо в нейното изразходване. Въпреки че в напреднала възраст все още е важно да се поддържат активни и гъвкави с редовни игри, те не се нуждаят от толкова много ежедневни упражнения, колкото по-младите котки.

4. По-подходящи за натоварен начин на живот 

За бъдещите собственици, които се чудят защо да осиновят възрастна котка:

Прегледайте внимателно графика си. Ако имате натоварен начин на живот и не разполагате с много свободно време, това може да е чудесно решение за вас. Може да се гушкате вечер, но няма да е необходимо да отделяте дълго време за игри всеки ден.

5. Чудесни за деца  

Темпераментът им се променя с напредването на възрастта. По-зрелите са по-търпеливи и ще позволят на малчуганите да ги галят, докато не им омръзнат. Стига да сте сигурни, че винаги ще следите взаимодействието им и ще възпирате децата от действия, които могат да раздразнят домашния любимец. Такова осиновяване може да е идеалният избор за домакинство с тичащи наоколо деца.

Видове възрастни котки за осиновяване: котките, които търсят дом  

1. Срамежливи

Не само по-възрастните екземпляри се борят да намерят своя постоянен дом. Естествено е срамежливите да са по-малко склонни да блеснат в среда, в която много животни се борят за внимание, и затова често страдат, когато става въпрос за намиране на нов дом.

Помислете коя би била подходяща за вас. Вероятно една срамежлива котка няма да подхожда на голямо, забързано семейство с малки деца, но ако вие самите сте срамежливи, защо да не помислите за осиновяване на точно такава котка? Животните с по-сдържан характер също обичат своите стопани, просто не правят толкова бързо първо впечатление. Трудно спечелената им любов ще си заслужава много повече в дългосрочен план, когато вие ще бъдете единственият човек, в чийто скут искат да седнат. Какво ще кажете за такава вечна връзка? 

2. Черни

Тези обитатели на приютите намират нов дом с около 13% по-бавно, отколкото другите. Може би е изненадващо да научим това, като се има предвид колко често виждаме прекрасни черни котки в нашите квартали. Не е напълно ясно защо е така, но статистиката говори сама за себе си: вероятността черните да намерят своя постоянен дом е по-малка. 

Проблемът става толкова сериозен, че се създава т.нар. Национален ден на черната котка. Целта му е да се повиши осведомеността и да се отпразнуват тези фантастични животни, които заслужават любящ дом точно толкова, колкото и всяко коте в друг цвят!

Само за сведение, черните котки не са: нещастни, домашни любимци на вещици или неподходящи за снимки.

Осиновяването им може да помогне за развенчаването на митовете, свързани с тези невероятни създания. Така че защо да не направите нещо различно и да изберете да осиновите възрастна котка в черен цвят? 

Когато те попаднат в приют, това наистина е последният им шанс за любов. Да се конкурираш със сладки котенца и пъстри по-големи котки може да е трудно, когато си в годините на залеза, но това не означава, че те са по-малко гениални! 
Ползите от осиновяването на възрастна, плашлива или черна котка са по-различни от тези при избора на малко котенце. Може да откриете нещо още по-подходящо за вашето семейство и начин на живот в тези често забравяни котки. Помислете внимателно за осиновяването: след допълнително обмисляне може да направите още по-ползотворен избор.