Вашият любимец - нашата страст
Felix
Котка със светла козина седи в сива котешка кошница.

Направете дома си приятелски настроен към котката в 10 лесни стъпки

5 мин. четене
Felix
Спонсорирано от Felix

От воденето на повод до неустоими, но опасни остатъци от храна – има толкова много неща, за които трябва да внимавате, когато посрещате нова котка в своя дом. Разберете как да го направите безопасен за вашия домашен любимец.

Игриви, любопитни и изключително палави, котките няма да чакат дълго, преди да превземат цялата ви къща и всичко, което е в нея. Така че, преди да приветствате вашето малко приятелче, уверете се, че сте обезопасили основните неща и сте съобразили дома си с котешкото поведение. От висящи въжета до изоставени пазарски чанти и козметични продукти на нощното ви шкафче – представяме ви списък с нищо неподозиращи предмети, които могат да причинят сериозни проблеми за вашата котка. 

Как да защитите котенцата и котките във вашия дом?

Има толкова неща, които трябва да имате предвид, че е добре да си направите предварителен план за действие. Ето как може да осигурите приятелско и безопасно пространство:

1. Прозорци и врати

Когато за първи път доведете новата си котка или коте у дома, дръжте всички прозорци и врати затворени, докато животинчето се настани напълно, получи всички ваксинации и бъде кастрирано.

2. Найлонови торбички

Съхранявайте найлоновите торбички на сигурно място, тъй като те могат да представляват реална опасност, ако бъдат погълнати или се скрият в тях.

3. Кухненски уреди

Не забравяйте винаги да затваряте вратите на фурната, хладилника, микровълновата, съдомиялната машина, сушилнята и пералнята. Добавете бележки към вратите на тези уреди, за да подсещате останалите членове на своето семейство да проверят вътре, преди да ги използват. За малките котенца топлата сушилня или лъскавият барабан на пералнята са неустоими!

4. Капаци на тоалетна

Дръжте капаците на тоалетните свалени надолу, така че вашето коте да не може да падне или да пие (или дори да се опита да използва тоалетната!). Може да ви се наложи да оставите бележка, за да напомните на своите гости, съквартиранти или роднини, които биха забравили за това.

5. Влачещи се кабели

Скрийте всички електрически кабели зад мебелите. Можете да закупите дебели протектори от повечето компютърни или строителни магазини. Те се поставят върху кабелите, за да ги предпазите напълно от евентуално дъвчене.

6. Вълнени топки или връзки

Картина на котка, която си играе с топка вълна или връв, е тази, която се показва по телевизионните канали отново и отново, но вълнените топки или тези от връв всъщност могат да бъдат доста опасни. Въпреки че вашата котка може да обича да си играе с тях, могат да се отделят влакна, което да се окаже вредно при поглъщане и потенциално да причини задавяне.

7. Кошчета

Проверете дали всичките ви кошчета за боклук във вашата кухня и баня имат затварящи се капаци, които са напълно устойчиви на лапи. Добре е да не оставяйте торбичките за боклук на места, където могат да бъдат нападнати!

8. Открити източници на огън

Запалените свещи, горящият тамян или мазутните горелки биха създали проблеми – откритите пламъци са опасни за пухкавите котки. Помислете за ел. защити, за да не възникне пожар във вкъщи.

9. Пердета и завеси

Скъсете висящите шнурове за пердетата и завесите и ги закрепете безопасно, така че да са извън обсега на лапите на малките, пухкави топчета.

10. Декорации в дома

Отстранете всички чупливи орнаменти, тъй като те няма да издържат дълго с любопитно коте на “сцената”.

11. Кухненски плотове

Поддържайте кухненските си плотове чисти и почиствайте остатъците от храна веднага. Пилешките кости може да са изкушаващи за котките, но представляват опасност, тъй като могат да се раздробят при дъвчене. Връзката, използвана за месни фуги, също е неустоима като закуска и играчка, но може да причини сериозни здравословни проблеми при поглъщане.

Въпреки това не става дума само за хранителни продукти, които вашата котка може да обърка за вкусно лакомство. Проверете списъка с опасни вещества по-долу, докато подготвяте своя дом, така че да стане подходящ за котка, и се уверете, че те ще живеят безопасно. Поставете ключалки за деца на кухненските шкафове на нивото на пода, тъй като любопитните котенца имат умение да отварят врати.

Опасни вещества, които котките трябва да избягват

За съжаление, доста обикновени домакински предмети са силно токсични за котките дори в малки количества. За да предпазите своя любимец, избягвайте да използвате следните неща или ги дръжте в сигурен шкаф, далеч от любопитните лапички:

 • Почистващи и хигиенни продукти, като белина и препарати, съдържащи феноли (напр. дезинфектанти, които помътняват водата).
 • Лекарства (като парацетамол и ибупрофен).
 • Продукти, свързани с автомобилите, като антифриз.
 • Продукти за красота или декориране, като бои за коса, спирт и лакочистител.
 • Отрови за плъхове/мишки – в идеалния случай не трябва да се използват изобщо, тъй като котката ви може да се разболее сериозно, ако изяде дори малко количество. Ако трябва да ги използвате, поставете ги някъде, където тя не може да стигне.
 • Молюскоцид (инсектицид, който се предлага във версии, подходящи за домашни любимци).
 • Нафталин (нафталин или парадихлорбензол).
 • Потпури масла, омекотители за тъкани, препарати за съдомиялни (всички съдържат катионни препарати, които причиняват корозивни увреждания).
 • Батерии (те съдържат киселини или основи, които причиняват корозивни увреждания).
 • Домашно тесто (поради високото съдържание на сол).
 • Грейки за ръце или крака (съдържат високи нива на желязо).
 • Цигари, остатъци от кафе, алкохол.
 • Шоколад (това е по-скоро проблем за кучетата, но теоброминът в шоколада е токсичен и за котките).
 • Всички форми на лилии (листа, цветя и т.н.), които се срещат в букети или като стайни растения.
 • Някои продукти против кучешки бълхи съдържат перметрин, който е силно токсичен за котките, така че се уверете, че са далеч от обсега и кучетата са отделени от котките, когато се третират.

10 стайни растения, които са токсични за котките

Точно както помагате на вашия домашен любимец да расте и да се развива, вероятно правите същото и за любимите си стайни растения. Въпреки това, грижата за котки и растения под един покрив може да се окаже пагубно. Някои растения са токсични за пухкавите създания, което представлява опасност за тях, защото винаги търсят нови неща за дъвчене. Така че, ако приветствате коте в къщата си, първо се уверете, че сте намерили нов дом за тези растения. Ето някои от най-популярните стайни видове, които са токсични:

 1. Алое вера;
 2. Лилии;
 3. Нарцис;
 4. Нефрит;
 5. Азакея;
 6. Хортензия;
 7. Доматено растение;
 8. Лале;
 9. Английски бръшлян;
 10. Коледна звезда.

Ако котката ви е сдъвкала някой вид от гореизброените, които се считат за токсични, незабавно се обадете на ветеринаря. Колкото по-бързо животинчето получи помощ, толкова по-добре. Добър съвет е също да направите снимка на растението, за да идентифицирате веществото и неговия потенциал да разболее вашия домашен любимец.

Не забравяйте, че котките също обичат да се катерят. Така че, ако искате да защитите мебелите, като същевременно превърнете дома си в място, подходящо за котки, стълбовете за драскане могат да бъдат много полезни, в идеалния случай такива, които включват висока платформа, където те могат да се скрият или спят, без да бъдат обезпокоявани. Ето още няколко съвета как да попречите на котка да драска мебелите ви.