Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Вашият любимец - нашата страст
логото на Purina One
6 породи безкосмени котки
хипоалергенни породи котки

5 хипоалергенни породи котки

4 мин. четене
логото на Purina One
Спонсорирано от PURINA ONE Храна за котки

Ако имате алергии, може и да сте се отказали от идеята някога да имате котка, но знаехте ли, че има някои породи хипоалергенни котки, които може да не провокират алергиите ви? 


Прочетете по-нататък, за да научите повече.


Ако имате алергия към котки, може напълно да сте се отказали от идеята да имате котка като домашен любимец. За някои хора присъствието на котка е достатъчно, за да започнат да ги сърбят очите и да кихат. Но знаехте ли, че всъщност има хипоалергенни котки, които може да не провокират алергиите ви? Важно е да се разбере, че няма такова нещо като наистина хипоалергенна котка, вероятно защото алергиите не са напълно еднакви при хората! Различните хора са алергични към различни неща, затова някои котки, които провокират вашите алергии, може да не повлияят на други хора. Има обаче определени породи котки, които по-рядко предизвикват реакции в хората и които може да са подходящи за тези от нас, които страдаме от алергии. Прочетете по-нататък, за да разберете какво обичайно предизвиква тези алергични реакции и дали някоя от тези породи хипоалергенни котки е подходяща за вас. 


Какво причинява алергиите към котки?


Има много различни причини за алергиите към котки: някои хора са алергични към котешката козина, докато други са алергични към домашния прах, който се задържа в нея. Смята се обаче, че много хора са алергични към протеините „Fel d 1“, които се намират в котешката козина, кожа, слюнка и пърхот (изсъхнали люспички кожа). Всички котки произвеждат този протеин, като мъжките произвеждат повече от женските, особено ако не са кастрирани. Тъй като технически погледнато не съществува антиалергична котка, ако страдате от алергии, се препоръчва да прекарате известно време около представители на избраната от вас порода, за да разберете дали ще отключи алергиите ви или не. Това ще ви осигури спокойствие и ще можете без притеснения да поемете ангажимента да споделите дома и живота си с тях. Прочетете по-нататък, за да разберете кои са най-често срещаните хипоалергенни породи котки.


Бенгалска котка
 

Екзотичната Бенгалска котка изглежда така сякаш би се чувствала повече на мястото си в джунглата – да преследва плячка и да се излежава по дърветата. Популярността на тази хипоалергенна котка рязко нарасна през последните години поради общителния им характер.
Твърди се, че тези котки произвеждат по-малко от протеина „Fel d 1“ в сравнение с много други породи и пускат по-малко косми, а собствениците с алергии казват, че бенгалските котки рядко ги предизвикват. Освен това, противно на повечето породи котки, бенгалските може да обичат да са около вода и да си играят с нея. Някои собственици дори споделят, че се е случвало котките им да влязат при тях под душа!
 

Корниш рекс и Девон рекс


Тези покрити с къдрава козина породи котки пускат много малко косми, славят се с енергичен и игрив характер и са много интелигентни, а често са склонни и да правят номера. Корниш рекс има по-ориенталски вид и има само долен подслой козина, с което се отличава от повечето котки, които имат три слоя козина: горен защитен слой козина, среден четинест слой и долен пух. Това означава, че козината на тази хипоалергенна порода котки е изключително мека. От друга страна, Девон рекс прилича повече на малко палаво коте и има и трите слоя козина. Освен това къдриците им изглеждат по-меки и по-отворени. Котките и от двете породи се считат за хипоалергенни и се твърди, че на пипане са кадифено меки – също като зайците рекс, откъдето идва и името им.


Руска синя котка


Породата Руска синя котка е известна на длъж и шир със своята красота. А с изящната си походка и блестящи изумрудени очи, тези котки са невероятни домашни любимци. Макар да имат много гъста козина, кадифените руски сини котки пускат много малко косми. Освен това произвеждат по-малко от въпросния протеин „Fel d 1“, което ги прави особено подходящи за хората с алергии към котки. Руските сини котки са много интелигентни и често формират изключително силна връзка със стопаните си и биха ги последвали навсякъде – дори в открито море! Моряците са ги взимали със себе си при пътуванията си, което е причината да се разпространят и в други държави по света.


Сибирска котка

За много хора може да е изненадващо, че сибирската котка се счита за хипоалергенна порода. Те обаче имат великолепна дълга и гъста козина, която е устойчива на екстремни атмосферни условия, което означава, че сибирските котки всъщност произвеждат много по-малко от протеина „Fel d 1“, в сравнение с други породи. Имайте предвид, че тези котки изискват много поддръжка, като трябва да бъдат ресани няколко пъти седмично, особено в периодите на смяна на козината през пролетта и наесен. Милата им и игрива природа и нежен характер правят тези котки популярен избор, а сладкият им пухкав вид ги прави просто неустоими за много хора.

Котка Сфинкс


Повечето хора смятат, че котката Сфинкс няма никакво окосмяване, но на определени места по телата им, като ушите, има мека, подобна на пух козина. Тази хипоалергенна порода котки е особено подходяща за хората с алергии, тъй като на практика нямат почти никаква козина и протеинът алерген, произвеждан от слюнката им, няма как да полепне по козината.Макар да нямат козина, тяхната мека велурена кожа пак се нуждае от редовни грижи. Фактът, че нямат окосмяване, означава, че няма какво да абсорбира мазнината от тялото им, поради което редовно трябва внимателно да се мият. Но, за щастие, те обичат топлата баня! 


Това е нашият списък на топ 5 хипоалергенни котки, които е по-малко вероятно да предизвикат реакция при хората с алергии! Имайте предвид, въпреки че е по-малко вероятно тези котки да предизвикат алергични реакции, все пак съществува възможността това да се случи, тъй като алергиите към котки са различни при различните хора. 


Допадна ли ви някоя от котките в списъка? Ако искате още идеи за породи котки, разгледайте нашата библиотека породи котки за информация и съвети за близо 50 породи котки.