Вашият любимец - нашата страст
Сфинкс

Котка Сфинкс

Основната характеристика на котката сфинкс е липсата на кожено палто! Котките обаче не са напълно без косми, а са покрити с фина пухкава козина, за която се казва, че е като кожа на праскова. Тази котка няма мустаци или мигли. Главата наподобява тази на Девън Рекс. Очите са дълбоко поставени и имат формата на лимон. Тялото е с фини кости, но мускулесто и има гръден кош. Краката са дълги и тънки и са извити, причинени от формата на гърдите. Опашката е дълга, стесняваща се и твърда на допир. Те са топли и меки на допир и са си спечелили името „велурена бутилка за топла вода“. Кожата е набръчкана по части от главата, тялото и краката, но трябва да е опъната навсякъде другаде. Пигментацията е ясно видима по кожата на котката сфинкс. Всички модели и цветове на кожата са приемливи.

Необходимостта да се знае
  • Много активна и любознателна котка
  • Социална и зависима от мен котка
  • Много комуникативна
  • Слаба и елегантна порода
  • Има нужда от четкане веднъж седмично
  • Хипоалергенна порода
  • Само вкъщи
  • Може да изисква адаптиране преди да живее с деца

Характер

Котката сфинкс е общителна, палава, ориентирана към хората и обича вниманието. Тези котки често поздравяват стопаните си, когато се приберат у дома и са много приказливи. Те са много интелигентни, игриви и гальовни. Сфинксовете са шампиони по мъркане. Обичат да спят със стопаните си – под завивките. Тяхната телесна температура е градус или два над средната за нормалните котки и те имат ненаситен апетит, за да компенсират загубата на топлина. С малка защита срещу елементите, тези котки не могат да бъдат оставени на студено, те не обичат да стоят на студени повърхности и ценят централното отопление! Тези, които излизат навън на слънце, може да се нуждаят от слънцезащита върху бледата кожа.

Произход

Страна на произход: Канада

Други имена: Канадска гола котка

Голите котки са известни от поколения; казва се, че ацтеките са отглеждали котки без косми. Котката сфинкс е първата порода котки без косми, която е развъждана специално за тази черта. Програмата за развъждане започва през 1966 г. в Онтарио, Канада, когато домашна котка ражда безкосместо мъжко коте. Въпреки това, повечето котки сфинкс, родени днес, произлизат от три безкосмести котета, намерени в Торонто през 1978 г.

Здраве

Хранене

Сресване

Най-добрите породи котки за деца

Намиране на котка

Две котки, седнали на диван
Намиране на домашен любимец
Това ли е правилната порода за вас?
Всички котки имат своя уникален характер! Изпробвайте нашия инструмент за избор на породи котки и разберете кои породи котки отговарят по-добре на вашите предпочитания и начин на живот.
Две котки, лежащи на диван
Намиране на домашен любимец
Мислите ли да си вземете котка?
Каква порода бихте искали? Можете ли да се справите с предизвикателствата на едно нахално коте или по-спокойна възрастна котка би подхождала повече на вашия начин на живот?
Котка лежи на червената възглавница
Намиране на домашен любимец
Намиране на добър развъдник
Ако сърцето ви е насочено към коте с родословие, тогава най-добрият ви залог е да намерите реномиран развъдчик. Разберете какво да търсите при развъдчик на котета с това ръководство.
Котка лежи в ръцете на жена
Намиране на домашен любимец
Довеждане на вашата котка у дома
Докато чакате големия ден, може да се наложи да се разсеете, така че за щастие има няколко неща, които трябва да сортирате, преди да приветствате новия си любимец.
Котка гледа собственика си
Осиновяване
Невероятно удовлетворяващо е да осиновите котка от приют за животни или спасителна организация. Това често означава да им предложим втори шанс за живот. Има много котки, които чакат любящо семейство и техен вечен дом, но какво можете да очаквате от процеса?
Ginger kitten sitting on woman's shoulder
Съвет за коте
Всичко, което трябва да знаете
Вземането на ново коте е невероятно вълнуващо за цялото семейство, но може да бъде доста плашещо за новодошлия любимец. Разберете как да се справите с всичко - от поведение до здравословни въпроси с нашите експертни съвети за котета.
Котка лежи в леглото
Намиране на домашен любимец
Котешки факти, които трябва да знаете
18% от домакинствата в Обединеното кралство притежават котка, но все още има толкова много неща, които не знаем за тях. От необичайния начин, по който ходят, до това колко голяма е най-голямата котка, обзалагаме се, че не сте чували някои от тези забавни факти!