Уипет

Whippet
Уипетът е със стройна, атлетична и добре развита мускулатура. Постигнат е перфектен баланс между силата и мощта на мускулите и грациозността и елегантността. В крайна сметка се постига скорост и работоспособност. Косъмът е фин и къс, окраската и съчетанията от цветове в нея са най-различни. Възрастните мъжки екземпляри достигат ръст 47-51 см, а женските – 44-47 см. Теглото им е 12,5-13,5 кг.
 • Куче, подходящо за стопани с известен опит
 • Необходимо е обучение
 • Наслаждава се на активни разходки
 • Наслаждава се на разходки по един до два часа на ден
 • Малко куче
 • Минимално лигавене
 • Изисква поддръжка веднъж в седмицата
 • Порода, която не е хипоалергенна
 • Тихо куче
 • Не е пазач
 • Може да изисква обучение, за да съжителства с други домашни любимци
 • Може да изисква обучение, за да съжителства с деца

Произход

Породата уипет е създадена през втората част на XIX век от различни спортни кучета, кучета за преследвания с хрътки и хрътки-компаньони, дребни грейхаунди включително. Чифтосан за състезателни цели, за да достига скорост до 56 км/ч, с което се превръща в идеалната хрътка за кучешки надбягвания в хиподрум. Миньори от североизточна Англия започват да отглеждат екземпляри от тази порода, особено тези, които обичат надбягванията с хрътки, а и преследвания на питомни и диви зайци с хрътки. Получава прякора си „кучето с желязната захапка“ (snapdog) заради способността му да убива плъхове и питомни зайци с острите си зъби. Въпреки че все още се използват за работни и състезателни цели, основната им роля е и на компаньон.

Характер

Това куче е нежно, търпеливо, толерантно и се привързва лесно. Въпреки че проявяват борбен дух в състезанията, те са приспособими и тихи кучета. Проявяват безпокойство обаче и стопаните им трябва да проявяват разбиране. Обичат стопаните си и са благодарни на всеки жест на внимание в дома.

Здраве

В общия случай уипетът се радва на относително добро здраве, като за нея не са докладвани наследствени болести.

Активност

Уипетите са отлични на късите спринтови дистанции, но борбеният им дух може да ги държи на крак по цели дни. Дали ще ходят или тичат редом до своите стопани и, въпреки че се нуждаят от движение, те няма да ви тормозят с това си желание. Възрастният екземпляр се нуждае от час движение на ден.

Хранене

Дребните кучета са с бърз метаболизъм, което означава, че те бързо горят калории, а поради малкия обем на стомаха трябва да ядат по малко и често. Храните за дребни породи са създадени, така че да предоставят необходимите основни хранителни вещества, а заради по-малката им муцуна е необходима купа с умален размер. Това също стимулира дъвкателните рефлекси и подобрява храносмилането.

Козина

Породата уипет трябва да се разчесва редовно, а също да се полагат грижи и с меки четки, тъй като козината е фина, а кожата – чувствителна. Трябва да се използва мек шампоан без груби частици, тъй като те може да предизвикат кожна реакция на алергична основа.

Най-подходящите за деца породи кучета

Въпреки че много кучета традиционно се смятат за добри с децата, всички кучета и деца трябва да бъдат научени да се разбират и да се уважават и да бъдат заедно в безопасност. Въпреки това кучетата и малките деца никога не трябва да остават сами заедно, а възрастните трябва да надзирават всички взаимодействия между тях.

Това ли е подходящата за теб порода?

Това ли е подходящата за теб порода?

Всички кучета имат своя уникална индивидуалност, но се раждат с някои общи инстинкти и начини на поведение. Изпробвайте нашия селектор на породи и открийте кои породи са подходящи за вашия начин на живот. Ако вие и вашето куче се радвате на подобни неща, ще е по-вероятно да живеете щастлив, пълноценен живот заедно.

Какво да вземете под внимание

Осиновяване

Осиновяването на куче от приют за животни или спасителна организация е наистина удовлетворяващо чувство. Често това за тях означава втори шанс в живота. Има много кучета, които чакат своето любящо семейство и дом. Приютите и центровете се грижат да свържат подходящите хора с подходящите кучета. Персоналът се обучава ежедневно, за да научи всичко за кучетата, които приемат, и ще ви отделят нужното време, за да опознаят вашето семейство и вашия начин на живот, преди да ви запознаят с подходящите кучета. Също така ще се радват и да ви дадат съвети и отговори на всички ваши въпроси преди и след процеса на осиновяване. Кликнете тук [https://www.purina.co.uk/dogs/getting-a-new-dog/finding-the-right-dog-for-me/adopting-a-dog] за повече информация.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето ви търси породисто кученце, най-добре е да се насочите към известен и проверен развъдник. Ще намерите координати на нашите доверени партньори под всяка една от породите.

Посрещане на кучето у дома

Независимо дали ще приютите вкъщи малко кученце или възрастно, това е изключително вълнуващо време за всички. Докато сте в очакване на големия ден няма да е зле да се разсеете, така че за щастие има няколко неща, които трябва да изясните преди да приветствате новия член на семейството. Научете повече тук