Японски шпиц

Japanese Spitz
Породата е с дребен до среден размер и в общия случай прилича на шпица, като козината му е дебела и щръкнала, а муцуната – лисича с триъгълни очи. Добре оформената опашка е извита над гърба. Възрастните мъжки екземпляри са с ръст 34-37 см, а женските – 30-34 см. Тежат около 5-6 кг.
 • Куче, подходящо за стопани без опит
 • Необходимо е леко обучение
 • Наслаждава се на кратки разходки
 • Наслаждава се на разходки по един час на ден
 • Малко куче
 • Силно лигавене
 • Изисква поддръжка през ден
 • Порода, която не е хипоалергенна
 • Много гласовито куче
 • Куче пазач. Лае и предупреждава
 • Може да изисква обучение, за да съжителства с други домашни любимци
 • Може да изисква обучение, за да съжителства с деца

Произход

Породата Японски шпиц се създава в Япония от кръстоска между породите бял шпиц от Северна Европа и Северна Америка. Такива например са немският и руският шпиц и самоедът. Получената в резултат порода спада към две категории размери. Едрата порода, наречена „Само“, и малкият „Шпиц“ и впоследствие последната порода се превръща в популярно куче-компаньон в Япония, останалата част от Европа и, след това, в света.

Характер

Първоначално малко резервиран към непознати, Японският шпиц се привързва лесно и засвидетелства своята преданост на всички, които обича. С бдителността и живостта си му допада да наглежда къщата и двора, и ще излае, ако нещо необичайно привлече вниманието му. Това е прекрасно семейно куче, което еднакво добре се разбира както с хората, така и с други животни.

Здраве

В общия случай японският шпиц се радва на добро здраве. Подобно на много други дребни породи, капачките на коленете им са слаби и може да прищракват от време на време (луксация на пателата).

Активност

Породата трябва да се извежда поне по час на ден. Завали ли, лъскавата бяла козина се цапа лесно, но подсуши ли се, всякаква кал по това куче може да се изреше удивително бързо и пак ще бъде чиста.

Хранене

Дребните кучета са с бърз метаболизъм, което означава, че те бързо горят калории, а поради малкия обем на стомаха трябва да ядат по малко и често. Храните за дребни породи са създадени, така че да предоставят необходимите основни хранителни вещества, а заради по-малката им муцуна е необходима купа с умален размер. Това също стимулира дъвкателните рефлекси и подобрява храносмилането.

Козина

Мекият подкосъм е много дебел и щръкналата четина е права и дълга около врата, гърдите и раменете – един истински лъв с грива. Окосмяването по опашката също е много гъсто. С разчесване през ден козината никога няма да е сплъстена. Ще е необходимо да полагате ежедневни грижи в периода на линеене.

Най-подходящите за деца породи кучета

Въпреки че много кучета традиционно се смятат за добри с децата, всички кучета и деца трябва да бъдат научени да се разбират и да се уважават и да бъдат заедно в безопасност. Въпреки това кучетата и малките деца никога не трябва да остават сами заедно, а възрастните трябва да надзирават всички взаимодействия между тях.

Това ли е подходящата за теб порода?

Това ли е подходящата за теб порода?

Всички кучета имат своя уникална индивидуалност, но се раждат с някои общи инстинкти и начини на поведение. Изпробвайте нашия селектор на породи и открийте кои породи са подходящи за вашия начин на живот. Ако вие и вашето куче се радвате на подобни неща, ще е по-вероятно да живеете щастлив, пълноценен живот заедно.

Какво да вземете под внимание

Осиновяване

Осиновяването на куче от приют за животни или спасителна организация е наистина удовлетворяващо чувство. Често това за тях означава втори шанс в живота. Има много кучета, които чакат своето любящо семейство и дом. Приютите и центровете се грижат да свържат подходящите хора с подходящите кучета. Персоналът се обучава ежедневно, за да научи всичко за кучетата, които приемат, и ще ви отделят нужното време, за да опознаят вашето семейство и вашия начин на живот, преди да ви запознаят с подходящите кучета. Също така ще се радват и да ви дадат съвети и отговори на всички ваши въпроси преди и след процеса на осиновяване. Кликнете тук [https://www.purina.co.uk/dogs/getting-a-new-dog/finding-the-right-dog-for-me/adopting-a-dog] за повече информация.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето ви търси породисто кученце, най-добре е да се насочите към известен и проверен развъдник. Ще намерите координати на нашите доверени партньори под всяка една от породите.

Посрещане на кучето у дома

Независимо дали ще приютите вкъщи малко кученце или възрастно, това е изключително вълнуващо време за всички. Докато сте в очакване на големия ден няма да е зле да се разсеете, така че за щастие има няколко неща, които трябва да изясните преди да приветствате новия член на семейството. Научете повече тук