Ирландски вълкодав

Irish Wolfhound
Най-едрата от всички породи кучета е с минимален ръст от 79 см и 71 см съответно за мъжките и женските екземпляри. Средният ръст на породата е 81-86 см за породата, като възрастните мъжки екземпляри тежат 54,5 кг, а женските – 40,9 кг. Въпреки огромните размери, в атлетичното телосложение има и грация. Грубата козина със средни размери е с окраска от сиво до стоманено сиво, пъстро, червеникаво, черно, бяло или светлобежово.
 • Куче, подходящо за стопани с известен опит
 • Необходимо е обучение
 • Наслаждава се на активни разходки
 • Наслаждава се на разходки по един час на ден
 • Гигантска порода куче
 • Средно лигавене
 • Изисква поддръжка през ден
 • Порода, която не е хипоалергенна
 • Бъбриво и гласовито куче
 • Не е пазач
 • Може да изисква обучение, за да съжителства с други домашни любимци
 • Може да изисква обучение, за да съжителства с деца

Произход

Породата Ирландски вълкодав съществува от древни времена. Големите вълчеподобни овчарки съществуват в Ирландия още преди 2000 години. Дълга и впечатляваща е историята на това куче за крале и аристократи, което е било включвано във военни действия, сваляйки воини от конe и каляски, и активно е участвало в излавянето на вълци. Когато през 1786 г. с тяхна помощ вълците са били изтребени, популярността на породата запада – положение, утежнено от Големия глад от 40-те на XIX век, но благодарение на единици ентусиасти интересът към нея се възражда.

Характер

Дружелюбният и любезният гигант е джентълменът в кучешкия свят, но в ранна и юношеска възраст са енергични, че дори палави, затова може да не са подходящи за семейство с малки деца. Справят се добре с други деца, но може да са застрашени от размерите му. Сами по себе си гигантските размери, които ги правят неподходящи за много семейства, но за тези, които могат да се приспособят към неговите нужди, той е предан спътник в живота.

Здраве

Дружелюбният и любезният гигант е джентълменът в кучешкия свят, но в ранна и юношеска възраст са енергични, че дори палави, затова може да не са подходящи за семейство с малки деца. Справят се добре с други деца, но може да са застрашени от размерите му. Сами по себе си гигантските размери, които ги правят неподходящи за много семейства, но за тези, които могат да се приспособят към неговите нужди, той е предан спътник в живота.

Активност

Това куче може да достигне гигантски размери, но въпреки тях Ирландският вълкодав е активен и учудващо бърз и пъргав. Достигне ли зряла възраст и ако е здраво, това куче се нуждае от два часа движение на ден. Трябва особено да се внимава с прекомерното движение при кучетата, които все още не са пораснали, за да се избегне изкривяване на гръбначния стълб.

Хранене

Тази едра порода кучета, освен че има огромен апетит, се нуждае от по-различен баланс, с които да се посрещнат нуждите от витамини и минерали на ставите и хрущялната тъкан на кучето. Стомашните проблеми са нещо често срещано за породата. Стомахът им например често се подува. Можете да сведете този риск до минимум с по-чести хранения на по-малки порции.

Козина

Грубата и твърда козина не изисква особени грижи, като е достатъчно да се разчесва по два пъти седмично.

Най-подходящите за деца породи кучета

Въпреки че много кучета традиционно се смятат за добри с децата, всички кучета и деца трябва да бъдат научени да се разбират и да се уважават и да бъдат заедно в безопасност. Въпреки това кучетата и малките деца никога не трябва да остават сами заедно, а възрастните трябва да надзирават всички взаимодействия между тях.

Това ли е подходящата за теб порода?

Това ли е подходящата за теб порода?

Всички кучета имат своя уникална индивидуалност, но се раждат с някои общи инстинкти и начини на поведение. Изпробвайте нашия селектор на породи и открийте кои породи са подходящи за вашия начин на живот. Ако вие и вашето куче се радвате на подобни неща, ще е по-вероятно да живеете щастлив, пълноценен живот заедно.

Какво да вземете под внимание

Осиновяване

Осиновяването на куче от приют за животни или спасителна организация е наистина удовлетворяващо чувство. Често това за тях означава втори шанс в живота. Има много кучета, които чакат своето любящо семейство и дом. Приютите и центровете се грижат да свържат подходящите хора с подходящите кучета. Персоналът се обучава ежедневно, за да научи всичко за кучетата, които приемат, и ще ви отделят нужното време, за да опознаят вашето семейство и вашия начин на живот, преди да ви запознаят с подходящите кучета. Също така ще се радват и да ви дадат съвети и отговори на всички ваши въпроси преди и след процеса на осиновяване. Кликнете тук [https://www.purina.co.uk/dogs/getting-a-new-dog/finding-the-right-dog-for-me/adopting-a-dog] за повече информация.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето ви търси породисто кученце, най-добре е да се насочите към известен и проверен развъдник. Ще намерите координати на нашите доверени партньори под всяка една от породите.

Посрещане на кучето у дома

Независимо дали ще приютите вкъщи малко кученце или възрастно, това е изключително вълнуващо време за всички. Докато сте в очакване на големия ден няма да е зле да се разсеете, така че за щастие има няколко неща, които трябва да изясните преди да приветствате новия член на семейството. Научете повече тук