Унгарска твърдокосместа визла

Hungarian Wire-Haired Vizsla
Грубокосместата визла е динамично куче със средни размери с груба, сякаш телена козина, чиято окраска варира от златистия цвят на пясъка до червеникаво-кафявия цвят. Има характерни мустаци и гъсти вежди. С аристократична и грациозна осанка, създава усещането за огромна мощ. Възрастните мъжки екземпляри достигат ръст 58-62 см, а женските – 54-58 см. Тежат 20-30 кг.
 • Куче, подходящо за стопани с известен опит
 • Необходимо е обучение
 • Наслаждава се на енергични разходки
 • Наслаждава се на по-дълги от два часа разходки
 • Голямо куче
 • Средно лигавене
 • Изисква поддръжка веднъж в седмицата
 • Порода, която не е хипоалергенна
 • Тихо куче
 • Не е пазач
 • Може да изисква обучение, за да съжителства с други домашни любимци
 • Страхотно семейно куче

Произход

Вече 1000 години по карпатските барелефи туристи и кинолози могат да видят изрисувани номадските маджари, ловуващи със соколи и куче, което така прилича на Визлата! Тези кучета са много сходни с грубокосместата визла от днешни дни. Маджарите са водели кучетата си по военни походи в други страни, като резултат от това са кръстоски с други породи. Породата е почти на изчезване след двете световни войни от ХХ век. Породата съществува и до днес, благодарение на извеждането на единични екземпляри извън зоната на военните действия. Извършеното наскоро селективно чифтосване доразвива породата Визла като универсален ловец, който насочва към плячката и я донася. Грубокосместата разновидност се появява през 30-те години на ХХ век и добива все по-голяма популярност като ловец, който може да устои на по-студения климат и на студената вода по-добре, отколкото късокосместата разновидност.

Характер

Унгарската грубокосместа визла обича да играе навън и е идеалното куче за семейства от провинцията. Привързват се много лесно, предани са и защитават хората, които обичат. С радост ще прекарат времето си със семейството, но нямат нищо против и да поработят. Учат бързо и са готови да доставят всекиму удоволствие. Освен това, са и много чувствителни, защото от особена важност е обучението да е забавно и възпитано.

Здраве

В общия случай Грубокосместата визла е порода, която се радва на относително добро здраве, като са малко здравословните проблеми сред тях.

Активност

Тази порода изисква много движение и трябва да поддържа активността си. Възрастният екземпляр трябва да се движи по два или повече часа на ден. Както би могло да се очаква, предвид заложените в това ловджийско куче способности, то ще донесе плячката както от суша, така и от вода. С разностранните си умения, то ще участва ентусиазирано както в кучешките гонки, така и в състезанията за пъргавина.

Хранене

В хранителния режим на вашето куче е необходимо да се постигне правилен баланс от всички основни групи хранителни вещества, включително постоянeн прием на вода. Следователно е важно редовно да се следи състоянието на организма, за да е сигурно, че кучето е в отлично състояние. Не забравяйте, че то трябва да се храни поне два пъти дневно в съответствие с насоките за хранене.

Козина

Тази козина изисква разчесване на козината по веднъж седмично. Дължината на грубия косъм по врата и тялото достига 4 см. Подкосъмът е по-плътен в студените месеци. Окосмяването по муцуната оформя брадичка, а веждите са гъсти. Падналите и падащите косми могат да се прочистят с ръка.

Най-подходящите за деца породи кучета

Въпреки че много кучета традиционно се смятат за добри с децата, всички кучета и деца трябва да бъдат научени да се разбират и да се уважават и да бъдат заедно в безопасност. Въпреки това кучетата и малките деца никога не трябва да остават сами заедно, а възрастните трябва да надзирават всички взаимодействия между тях.

Това ли е подходящата за теб порода?

Това ли е подходящата за теб порода?

Всички кучета имат своя уникална индивидуалност, но се раждат с някои общи инстинкти и начини на поведение. Изпробвайте нашия селектор на породи и открийте кои породи са подходящи за вашия начин на живот. Ако вие и вашето куче се радвате на подобни неща, ще е по-вероятно да живеете щастлив, пълноценен живот заедно.

Какво да вземете под внимание

Осиновяване

Осиновяването на куче от приют за животни или спасителна организация е наистина удовлетворяващо чувство. Често това за тях означава втори шанс в живота. Има много кучета, които чакат своето любящо семейство и дом. Приютите и центровете се грижат да свържат подходящите хора с подходящите кучета. Персоналът се обучава ежедневно, за да научи всичко за кучетата, които приемат, и ще ви отделят нужното време, за да опознаят вашето семейство и вашия начин на живот, преди да ви запознаят с подходящите кучета. Също така ще се радват и да ви дадат съвети и отговори на всички ваши въпроси преди и след процеса на осиновяване. Кликнете тук [https://www.purina.co.uk/dogs/getting-a-new-dog/finding-the-right-dog-for-me/adopting-a-dog] за повече информация.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето ви търси породисто кученце, най-добре е да се насочите към известен и проверен развъдник. Ще намерите координати на нашите доверени партньори под всяка една от породите.

Посрещане на кучето у дома

Независимо дали ще приютите вкъщи малко кученце или възрастно, това е изключително вълнуващо време за всички. Докато сте в очакване на големия ден няма да е зле да се разсеете, така че за щастие има няколко неща, които трябва да изясните преди да приветствате новия член на семейството. Научете повече тук