Грубокосмест фокстериер

Fox Terrier Wire Coat
Макар да е дребен като размери и да е с къс и мускулест гръб, грубокосместият териер пак излъчва сила. Дебелата, груба козина е предимно бяла с черни, жълтеникаво-кафяви ивици или такива в черно и жълтеникаво-кафяво. Възрастните мъжки екземпляри достигат ръст до 39 см и тежат около 8 кг, като женските екземпляри са по-дребни.
 • Куче, подходящо за стопани с известен опит
 • Необходимо е обучение
 • Наслаждава се на активни разходки
 • Наслаждава се на разходки по един час на ден
 • Малко куче
 • Минимално лигавене
 • Изисква поддръжка през ден
 • Порода, която не е хипоалергенна
 • Много гласовито куче
 • Куче пазач. Лае и предупреждава
 • Може да изисква обучение, за да съжителства с други домашни любимци
 • Може да изисква обучение, за да съжителства с деца

Произход

Създаден от порода грубокосмест работен териер с окраска в черно и жълтеникаво-кафяво от Уелс, Дарбишир и Дърам, от XIX век грубокосместият териер се използва за разгонване на лисиците, скрили се в леговището си, за да може продължи ловът. Първоначално породата се категоризира като фокстериер с две разновидности – грубокосмест и гладкокосмест – и докато кръстоската с други породи е нещо, което се среща често при нейното създаване. Сега вече между тях е наложено трайно разграничение и всяка от тях има своите характерни белези.

Характер

Бдителният териер е винаги готов за всякакви дейности и винаги трябва да се занимава с нещо, за да кротува. Ако ли пък му е скучно, сам ще си намери забавления. Ще копае, лае или ще просто ще си намери ново занимание. Дръзкият и открит териер, той ще бъде приятелски настроен към хората, въпреки че с мощния си ловджийски инстинкт може да е далеч от повърхността.

Здраве

В общия случай грубокосместият фокстериер се радва на много добро здраве. Въпреки това, подобно на много дребни/мини породи, те са със слаби капачки на коленете и може да прищракват от време на време (луксация на пателата). Възможни са някои нарушения на зрението.

Активност

Грубокосместият фокстериер се нуждае от поне час разходка на ден. Въпреки че може да се социализира отрано, за да се разбира с котката в семейството, има вероятност да преследва други, когато е наоколо, както и други дребни и бързи животни, затова винаги трябва да го водите на каишка в градски условия, в близост до пътното движение.

Хранене

Дребните кучета са с бърз метаболизъм, което означава, че те бързо горят калории, а поради малкия обем на стомаха трябва да ядат по малко и често. Храните за дребни породи са създадени, така че да предоставят необходимите основни хранителни вещества, а заради по-малката им муцуна е необходима купа с умален размер. Това също стимулира дъвкателните рефлекси и подобрява храносмилането.

Козина

Гъстата, груба козина е с дължина 2-4 см, а подкосъмът е къс и мек. Окосмяването на муцуната придава на породата характерен вид. Разчесвайте с четка и гребен през ден, за да предпазите козината от възли, но също трябва да я прочиствате с ръка (по оголени от опадали косми места) по три до четири пъти годишно.

Най-подходящите за деца породи кучета

Въпреки че много кучета традиционно се смятат за добри с децата, всички кучета и деца трябва да бъдат научени да се разбират и да се уважават и да бъдат заедно в безопасност. Въпреки това кучетата и малките деца никога не трябва да остават сами заедно, а възрастните трябва да надзирават всички взаимодействия между тях.

Това ли е подходящата за теб порода?

Това ли е подходящата за теб порода?

Всички кучета имат своя уникална индивидуалност, но се раждат с някои общи инстинкти и начини на поведение. Изпробвайте нашия селектор на породи и открийте кои породи са подходящи за вашия начин на живот. Ако вие и вашето куче се радвате на подобни неща, ще е по-вероятно да живеете щастлив, пълноценен живот заедно.

Какво да вземете под внимание

Осиновяване

Осиновяването на куче от приют за животни или спасителна организация е наистина удовлетворяващо чувство. Често това за тях означава втори шанс в живота. Има много кучета, които чакат своето любящо семейство и дом. Приютите и центровете се грижат да свържат подходящите хора с подходящите кучета. Персоналът се обучава ежедневно, за да научи всичко за кучетата, които приемат, и ще ви отделят нужното време, за да опознаят вашето семейство и вашия начин на живот, преди да ви запознаят с подходящите кучета. Също така ще се радват и да ви дадат съвети и отговори на всички ваши въпроси преди и след процеса на осиновяване. Кликнете тук [https://www.purina.co.uk/dogs/getting-a-new-dog/finding-the-right-dog-for-me/adopting-a-dog] за повече информация.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето ви търси породисто кученце, най-добре е да се насочите към известен и проверен развъдник. Ще намерите координати на нашите доверени партньори под всяка една от породите.

Посрещане на кучето у дома

Независимо дали ще приютите вкъщи малко кученце или възрастно, това е изключително вълнуващо време за всички. Докато сте в очакване на големия ден няма да е зле да се разсеете, така че за щастие има няколко неща, които трябва да изясните преди да приветствате новия член на семейството. Научете повече тук