Син гасконски басет

Basset Bleu de Gascogne
Кучето е статно, макар тялото да е дълго, а краката – къси, което е типично за басетите. Голямата му мощ и атлетична структура не го правят тежко и тромаво. Ръстът на средния по размери възрастен екземпляр е 30-38 см. Тежи 7,3-9 кг. Перушинестата козина е бяла на черни големи петна, но бялото е напръскано и с черни до синкавост петънца. Стандартните за хрътката черти също са нещо типично за тях (вижте стандартните характеристики на породата за повече информация).
 • Куче, подходящо за стопани с известен опит
 • Необходимо е допълнително обучение
 • Наслаждава се на активни разходки
 • Наслаждава се на разходки по един до два часа на ден
 • Куче със средна големина
 • Минимално лигавене
 • Изисква поддръжка веднъж в седмицата
 • Порода, която не е хипоалергенна
 • Бъбриво и гласовито куче
 • Не е пазач
 • Може да изисква обучение, за да съжителства с други домашни любимци
 • Страхотно семейно куче

Произход

За много от хрътките може да се каже, че произхождат от Франция. Както предполага името на породата, Синият гасконски басет е куче от Гаскона, югозападна Франция. Сините хрътки са обитавали този регион още от XII век и са участвали в преследването на диви мечки, вълци и сърни. В началото на ХХ век обаче от тяхната популация остават единици, от които екземплярите с по-дълги крайници се използват в програми за чифтосване, за да може Басет син Гасконски да продължи съществуването си.

Характер

Син гасконски басет са резервирани към всички, които не са част от тяхното обкръжение, но са привързани към семейството си и приятелите си. Мъдрост и смелост – нещо, което за другите кучешки породи е рядко срещано – са черти, които правят това куче единствено по рода си! Не е единствено по рода си обаче в едно нещо! Подобно на останалите хрътки, забива нос и следи неотклонно носещите се миризми.

Здраве

Синият гасконски басет не е известен с множество наследствени заболявания. Като някои други кучета с подобен ръст и форма, той е предразположени към проблеми с гръбнака и изкривени стави.

Активност

Отново нещо типично за повечето хрътки, Синият гасконски басет е възможно да оглушее, докато следи миризма, затова е важно да се обучи на командата за връщане. Затова, за да е в безопасност, трябва да се държи встрани от пътищата. Това със сигурност не е куче, което може да бяга бързо, но с издръжливостта си то може да ловува продължително. Енергията му е в такива количества, че трябва да играе поне два часа и носът му да се вре тук и там.

Хранене

В хранителния режим на вашето куче е необходимо да се постигне правилен баланс от всички основни групи хранителни вещества, включително постоянeн прием на вода. Следователно е важно редовно да се следи състоянието на организма, за да е сигурно, че кучето е в отлично състояние. Не забравяйте, че то трябва да се храни поне два пъти дневно в съответствие с насоките за хранене. Стомашните проблеми са нещо често срещано при породата Басет син Гасконски. Стомахът им например често се подува. Можете да сведете този риск до минимум с по-чести хранения на по-малки порции.

Козина

Тази къса и гъста козина се поддържа лесно. Нейното линеене и здрав вид изискват се поддържат с едно разчесване и разресване в седмицата. Понякога кучето изглежда мръсно. Тогава стопаните му трябва да го изкъпят, както и да проверяват ушите му, защото, развие ли ушна инфекция, са възможни полипи.

Най-подходящите за деца породи кучета

Въпреки че много кучета традиционно се смятат за добри с децата, всички кучета и деца трябва да бъдат научени да се разбират и да се уважават и да бъдат заедно в безопасност. Въпреки това кучетата и малките деца никога не трябва да остават сами заедно, а възрастните трябва да надзирават всички взаимодействия между тях.

Това ли е подходящата за теб порода?

Това ли е подходящата за теб порода?

Всички кучета имат своя уникална индивидуалност, но се раждат с някои общи инстинкти и начини на поведение. Изпробвайте нашия селектор на породи и открийте кои породи са подходящи за вашия начин на живот. Ако вие и вашето куче се радвате на подобни неща, ще е по-вероятно да живеете щастлив, пълноценен живот заедно.

Какво да вземете под внимание

Осиновяване

Осиновяването на куче от приют за животни или спасителна организация е наистина удовлетворяващо чувство. Често това за тях означава втори шанс в живота. Има много кучета, които чакат своето любящо семейство и дом. Приютите и центровете се грижат да свържат подходящите хора с подходящите кучета. Персоналът се обучава ежедневно, за да научи всичко за кучетата, които приемат, и ще ви отделят нужното време, за да опознаят вашето семейство и вашия начин на живот, преди да ви запознаят с подходящите кучета. Също така ще се радват и да ви дадат съвети и отговори на всички ваши въпроси преди и след процеса на осиновяване. Кликнете тук [https://www.purina.co.uk/dogs/getting-a-new-dog/finding-the-right-dog-for-me/adopting-a-dog] за повече информация.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето ви търси породисто кученце, най-добре е да се насочите към известен и проверен развъдник. Ще намерите координати на нашите доверени партньори под всяка една от породите.

Посрещане на кучето у дома

Независимо дали ще приютите вкъщи малко кученце или възрастно, това е изключително вълнуващо време за всички. Докато сте в очакване на големия ден няма да е зле да се разсеете, така че за щастие има няколко неща, които трябва да изясните преди да приветствате новия член на семейството. Научете повече тук