Необичайни болести при котки и симптоми им

Ние разбираме, че като любящ стопанин на котка искате домашният ви любимец да бъде възможно най-жизнерадостен и здрав. Понякога е трудно да разберете кога котката ви има нужда от помощ, просто защото котките не могат да говорят на човешки език.
Жена с черна котка
Жена с черна котка
Жена с черна котка

Предупредителни сигнали

За разлика от кучетата котките имат склонност да се крият когато се чувстват леко неразположени. Този инстинкт за самозащита може да ги направи по-агресивни или да ги накара да потърся скривалище където трудно ще ги държите под око.

Можете да избегнете проблеми със здравето при котките като водите домашния си любимец на преглед при ветеринар на всеки шест месеца или година, особено след навършване на осемгодишна възраст. Ако имате съмнения, че има нещо нередно у котката ви, но не знаете дали това е някакъв тревожен симптом, трябва да проверите за няколко признака свързани със здравето на котката. Тези признаци ще ви подскажат кога да заведете котката си на ветеринарен лекар.

Нашето ръководство, което можете да прочетете по-долу, хвърля светлина върху някои от често срещаните болести при котките и техните симптоми които вие и сам можете да следите. Свържете се със своя ветеринарен лекар, ако имате каквито и да било притеснения относно здравословното състояние на котката си.

Ако котката ви поема по-малко от нормалното количество храна, това може да се дължи и на невинни причини като например хващане на храна навън или на горещина, която да намалява апетита им. Същевременно може да е и признак на скрити здравословни проблеми на котката, особено при по-възрастни котки.

Свържете се с ветеринарния си лекар, ако намаленият апетит на котката ви е съпроводен със сънливост, повръщане, диария, загуба на тегло или някакви други признаци на котешко заболяване.

Увеличеният апетит може да сигнализира заболяване от типа на свръхактивност на щитовидната жлеза (тиреоидит), диабет или чревно заболяване.

Повръщането на топки от косми или трева е нормално, ако не се случва много често. Трябва да посетите ветеринарния се лекар, ако такова повръщане зачести, котката ви повръща кръв или храна, изпитва трудности при поглъщане или й се повдига/пеняви се.

Повръщането може да е симптом на много котешки болести, включително. чревни заболявания и заболявания на черния дроб и бъбреците. Повръщане което е съпроводено с летаргия, депресия, разстройство или загуба на апетит е признак за заболяване. Едно посещение при ветеринарния лекар ще помогне за излекуване на домашния ви любимец.

Ако котката ви страда от постоянна диария или екскрементите й са черни на цвят, съдържат следи от кръв или слуз, то може да е налице здравословен проблем. Свържете се се ветеринарен лекар, ако котката ви има някой от изброените по-горе симптоми или страда също и от летаргия, повръщане, загуба на апетит или загуба на тегло, съпроводено с проблеми с изхождането.

Трябва да посетите ветеринар също и ако, обратно, котката ви не може да ходи по нужда или екскрементите й са много твърди или съдържат много косми. Такива неразположения може да се лекуват елементарно, но може да са знак и за по-сериозни проблеми със здравето на котката.

Признаци за инфекция на пикочната система са - котката ви ходи често до тоалетна, напъва се без да може да уринира (или отделя много малко количество урина), мяука в тоалетната, а също и отделянето на кръв с урината.

Някои от тези инфекции, като например цистит, са доста срещани и се лекуват лесно. По-сериозните инфекции могат да доведат до заболяване на долните пикочни пътища при котките, което от своя страна може да е опасно за здравето на домашния ви любимец, ако не се лекува. Посетете незабавно ветеринарен лекар, ако забележите симптоми, които биха могли да подсказват за инфекция на пикочната система.

Едно нелекувано заболяване на пикочната система би могло да е доста опасно за домашния ви любимец и затова е важно да потърсите лечение веднага след откриването на съответните признаци.

Ако котката ви наддаде на тегло много бързо, това може да доведе до затлъстяване, което от своя страна да предизвика поява на диабет, двигателни проблеми и други заболявания. Когато погалите или държите котката си в ръце би трябвало да можете да напипате ребрата на животното. В противен случай домашният ви любимец може би има наднормено тегло.

Натиснете тук за повече информация как да проверите физическото състояние на котката си.

Ако смятате, че котката ви трябва да отслабне, консултирайте се с ветеринарен лекар, защото специалистите могат да ви препоръчат най-добрия начин за постепенно навлизане на любимеца ви във форма. Всякакви промени в хранителния режим на котката ви трябва да се правят внимателно, за да се избегнат стомашни и здравословни проблеми.

Заведете котката си на преглед при ветеринар, ако забележите, че само коремът й се е увеличил. Това би могло да се дължи на задържане на течности, а не на натрупване на килограми.

Ако наскоро сте преминали от мокра на суха котешка храна, вероятно е котката ви да поема повече вода от обикновено докато свикне с промяната.

Ако котката ви внезапно започне да пие повече вода или да уринира повече от обикновено, това може да е признак на заболяване от типа на диабет или други здравословни проблеми на котката, които да а свързани с бъбреците. Консултирайте се с вашия ветеринарен лекар, ако обикновено никога не забелязвате котката си да пие вода и изведнъж започнете да я срещата до купичката за вода или пък тоалетната й е по-влажна от обичайното.

Кожа и козина

Състоянието на кожата е добър общ показател за здравословното състояние на котката ви. Кожата трябва да гладка и розова или черна на цвят, а козината й да бъде гладка и бляскава.

Чесането или прекалените грижи за козината, крастата или падането на големи количества косми може да са признаци на кожно заболяване при котката ви. Лошо състояние на козината, с люспене или липса на блясък, може да е знак за заболяване, което да не е свързано с кожата или козината, но да оказва влияние върху тях. Енергичното чесане съпътствано с малки черни точици по кожата може да е признак за бълхи, които обикновено се премахват сравнително лесно.

Консултирайте се с вашия ветеринарен лекар, ако забележите кафяв на цвят секрет или зачервяване в ушите и областта около тях.

Orange cat icon