Симптоми за които да следите по време на бременността на котката

Усложненията при бременност на котки са редки, но понякога се получават и такива. Екипът PetCare на Purina споделя своите съвети как достатъчно рано да забележите съответните предупредителни признаци, за да можете да помогнете на котката си да роди лесно.
Стопанин със своята дългокосместа котка
Стопанин със своята дългокосместа котка
Стопанин със своята дългокосместа котка

Периодът на бременността на домашния ви любимец е вълнуващо преживяване и ние разбираме емоциите ви, включително желанието ви да осигурите допълнителна любяща грижа на любимеца, бидейки загрижен за животното. Хубавото е, че не е необходимо да се тревожите за нищо, защото за щастие котките обикновено са способни и сами да се грижат за себе си.

Усложненията при бременност на котки са редки, но понякога се получават и такива. Екипът PetCare на Purina споделя своите съвети как достатъчно рано да забележите съответните предупредителни признаци, за да можете да помогнете на котката си да роди лесно.

Предупредителни симптоми за проблеми, свързани с бременността на котка

Наличието на няколко симптома би могло да е признак за проблеми при бременността на котката ви. Свържете се веднага с ветеринарния си лекар, ако забележите някой от следните признаци:

 • Котката губи интерес към храната. Загуба на апетит може да се появи точно преди раждането, но иначе котката ви би трябвало да се чувства добре във всяко едно отношение по време на бременността.
 • Котката е видимо раздразнена, нервна, мяука повече от обичайното или ближе вагиналната си област без да се появяват котенца.
 • Забележите необичаен вагинален секрет с лоша миризма или кръвотечение по което и да е време на бременността или раждането.
 • Котката посещава тоалетната по-често от обикновено, изхожда кръв или се напъва без да може да уринира. Това може да е признак на инфекция на пикочната система, която би могла да засегне котенцата, ако не се лекува.
Развълнувана черна котка

Предупредителни симптоми за проблеми, свързани с раждането при котки

С наближаването на момента на раждането котката ще стане по-нервна, преди да си намери спокойно място където да легне да роди. Проверявайте я редовно по време на раждането, но не се чувствайте длъжни да стоите до котката през цялото време. Трябва да се намесите и да се свържете с ветеринарния си лекар само ако:

 • Не се появят котенца до три или четири часа след началото на раждането. ( консултирайте се с раздел Бременност и раждане– ).
 • Котката ви има силни контракции в продължение на повече от час без да роди. Би трябвало да можете да забележите подобни напъни в областта на корема.
 • Не всички котета успеят да се родят в рамките на 24 часа след започване на раждането (може да е необходим преглед от ветеринар, ако не знаете колко точно котенца да очаквате).
 • Броят на изхвърлените плаценти и броят на котетата не съвпада - това може да е знак за останала в тялото плацента.
 • Можете да видите подаващо се от майката котенце, но тя не може да го роди въпреки напъните си.

Макар и да ви е неприятно, често някои от котенцата не оцеляват, което обаче не би трябвало да разстрои майката. Ако едно или повече от котенцата не оцелее по време на раждането, не е необходимо да се свързвате с ветеринарен лекар.

Предупредителни симптоми за проблеми след раждането

Поздравления! Котката ви е станала майка. Тя би трябвало бързо да се възстанови и скоро да поеме майчинските си задължения. Междувременно следете за появата на някой от следните признаци и се свържете с ветеринарния си лекар при следните обстоятелства:

Няколко часа по-късно

Няколко часа по-късно

 • Котката трепери, не може да си намери място или е развълнувана - това би могло да сочи ниски нива на калции (еклампсия).
 • Родилката все още има контракции (напъни), след раждането на всички котенца.
Purple calendar icon

Няколко дни по-късно

 • Котката не се чувства добре, отказва да се храни, повръща или има висока температура. Общите признаци на треска са загубата на апетит, депресия, липса на енергичност, по-малко количество приемани течности, спазми и учестено дишане.
 • Забележите, че екскрементите на котката миришат силно или съдържат прясна кръв (нормално е няколко седмици след раждането котката да изхожда черни/червени на цвят екскременти).
 • Цицките на котката се зачервяват, втвърдяват или са изразено болезнени.
 • Ако зърната на котката отделят секрет със силен мирис, кафяв цвят или съдържат следи от кръв.
Orange calendar icon

След няколко седмици

Някое от котенцата се „топи“. Признаците са свързани с отслабване, липса на наддаване на тегло, неразположение или твърде тихо поведение на някое или повече котетата. Това може да се случи по всяко време след раждането или през първите няколко седмици след раждането.

Направете проучвания, за да знаете какво да очаквате и как да следите за възможни усложнения, за да сте сигурни, че сте подготвени за раждането. Ако сте купили котката си от развъдник, гледачите биха могли да ви помогнат със съвет - освен това те имат и професионален опит в това отношение. Свържете се с ветеринарния си лекар, ако имате някакви въпроси или опасения относно раждането.