Признаци при бременност на котката ви

Сдобиването с котенца е вълнуващ и емоционален период за вас и котката ви. Преди да приветствате новите мъхести приятели в дома си, трябва да знаете как да разпознавате поява на бременност у котката си, а също и как да й осигурите възможно най-жизнерадостна бременност.
Признаци при бременност на котката ви
Признаци при бременност на котката ви
Признаци при бременност на котката ви

Бременност при котки

Също като при хората и котките имат своите специални периоди на плодовитост по време на който период могат да забременеят. При котките това се нарича разгонване. Котката ви ще се разгонва средно на три седмици и следователно има доста много възможности да забременее.

Ако искате да избегнете неочакваната поява на нови котета, ви препоръчваме да стерилизирате котката си преди преди първото й разгонване, защото след този момент тя вече може лесно да забременее. Тъй като създаването на поколение може да бъде стресиращо за котката ви и скъпо удоволствие за самите вас, препоръчваме ви да оставите развъждането на котки на професионалистите.

Бременността на котката обикновено продължава между 63 и 67 дни, но не е лесно да се установи точно колко ще продължи котешката бременност. Периодът на бременности при котките може да продължи от 61 до 72 дни.

Котката (родилката) често няма да показва никакви симптоми на бременност преди да изминат няколко седмици от началото на бременността. Ако имате съмнения, че котката ви е бременна, заведете я на ветеринарен лекар, за да потвърди бременността.

Ако искате да разпознавате признаците на бременност при котките, трябва да знаете, че има няколко външни симптоми, които можете да забележите след втората или третата седмица на бременността.

Признаци при бременност на котка

 • След изминаване на приблизително 15-18 дни от котешката бременност можете да забележите увеличаване и зачервяване на зърната на цицките на котката ви - симптом наричан „порозовяване“.
 • Подобно на хората бременната ви котка може да премине през етап на повръщане. Свържете се с ветеринарния си лекар, ако забележите зачестяване на такива симптоми или котката ви като цяло изглежда болнава.
 • Коремът на бременната котка ще започне да се подува, но избягвайте да го докосвате, за да избегнете нараняване на неродените котета или самата котка. Може да има и други причини за подуването на корема на котката, затова я наблюдавайте внимателно за всякакви симптоми на заболяване и се посъветвайте с ветеринарен лекар, ако смятате, че има нещо необичайно.
 • Бъдещата майка постепенно ще наддаде един или два килограма (в зависимост от брой на котенцата), което е ясен сигнал, че е бременна.
 • Бременните котки обикновено имат повишен апетит в по-късните етапи на бременността, което също ще допринесе за наддаването на теглото й. Повишаването на апетита може да бъде и признак за заболяване или поява на вътрешни паразити, затова е необходим преглед при ветеринар.
 • Котката ви може да има изразен майчинско поведение, което се изразява в повече мъркане и търсене на допълнително внимание и галене от ваша страна.
 • Някои ветеринарни кабинети разполагат с апаратура, използваща ултразвук за установяване на бременността и понякога тя може да се потвърди не по-късно от две седмици след забременяването. Ветеринарният лекар би могъл евентуално да определи и колко котенца износва котката ви, но това е възможно след изминаване на не по-малко от 40 дни от началото на бременността. Имайте предвид, че при котешката бременност едно по-едро коте може да „скрие“ по-малките котета в утробата и да имате повече котета от първоначално очакваните.

Макар че котката ви би трябвало да е напълно способна сама да роди, уверете се, че имате готовност за намеса когато наближи времето за раждане. Добре е да сте готов да предложите няколко успокоителни думи и да се намесите, ако възникнат някакви усложнения.

Има няколко признака за които да следите и които показват, че котенцата са вече на път.

Легнало пухкаво коте със сини очи

Признаци на настъпващо/активно раждане

Легнала на диван котка с пухкава козина
 • Ако котката ви отказва да се храни, не може да стои на едно място и си търси усамотено място да полегне, това може да се дължи на приближаващо начало на раждането.
 • Температурата на котката ви ще спадне до 37.8°C в предходните 12-24 часа преди началото на раждането.
 • Точно преди раждането котката може да стане много гласовита, да изглежда развълнувана и постоянно да се мие.
 • Раждането трябва да започне със силни коремни контракции, последвани от изтичане на секрет от вагината й. Свържете се с ветеринарния си лекар, ако този секрет е плътен и черен или има кървав цвят.
 • Котенцата трябва да започнат да се появяват скоро след изтичането на тази течност.

Повечето котешки раждания протичат гладко и не е необходима намесата ви. Признак за усложнения може да е появата на някои симптоми като изтичане на безцветен секрет и контракции на котката без да се появяват новородени котета. Свържете се с ветеринарния си лекар, ако забележите някой от тези симптоми или имате някакви други притеснения. Прегледайте нашето ръководство Бременност и раждане при котките за повече информация относно раждането при котките.