Бременност и раждане

Вълнуващ момент е очакването на скорошната поява на новородени котенца в дома ви, но тези моменти може да са свързани и с известна нервност.
Червеникавокафява котка в кошница до стопанина си
Червеникавокафява котка в кошница до стопанина си

Подготовка за раждането

Символ за кошница

През последните две седмици от бременността на котката трябва да се уверите, че всички останали в къщата се държат тихо и спокойно в нейно присъствие и да се грижите внимателно за котката. Обърнете особено внимание на децата, защото може да са твърде емоционално настроени при перспективата скоро да си играят с малки котенца.

Опитайте се да поддържате котката си във възможно най-спокойно и неактивно състояние през този период и я насърчавайте да си почива в специалното легло за майки. Възможно е обаче да не я изкуши дори и най-уютното легло, а някои котки ще предпочетат тъмния ъгъл на някой шкаф пред предложеното специално котешко легло. Просто се уверете, че е налице известен избор на място за раждане и никога не се опитвайте да премествате котката от мястото което сама си е избрала. Прочетете как да изготвите подходящо легло за раждане за котката си тук Подходящо легло за раждане за вашата котка

blue chevron

Осигурете си допълнителна помощ

Раждането на котката ви би трябвало да протече гладко, но е добре да имате помощници под ръка, за да можете да я поддържате в спокойно състояние или в случай на някакви усложнения.

Попитайте за личния телефон на ветеринарния ви лекар още преди момента на раждане на котката ви, защото процесът на раждане често започва през нощта. Освен това може да се наложи оказване на спешна помощ на котката ви. Осигурете си достъп до транспорт, защото ако котката има проблеми при раждането, може да се наложи да я заведете при ветеринарен лекар.

Ако смятате, че моментът на раждането наближава не е лоша идея да си подготвите някои неща предварително. Те включват чист съд с топла вода, чисти кърпи и парчета плат, конец за чистене на зъби и ръкавици за еднократна употреба. Подгответе също клетката за транспортиране на котки и информацията за връзка с вашия ветеринарен лекар. Важно е тези неща да са ви под ръка, просто за всеки случай.

Ако се наложи по което и да е време да преместите котетата далеч от майката, ще трябва да ги държите на топло. Препоръчваме ви грейка която се затопля в микровълнова печка, а не бутилка с топла вода, защото острите зъби и нокти на котетата могат да причинят пукнатини.

Бъдете наясно какви признаци да търсите

Понякога е трудно да се открият признаците на настъпващо раждане. През първите етапи на раждането майката (родилката) ще бъде много неспокойна, ще обикаля все едно търси нещо и ще бъде много гласовита. Свържете се с ветеринарния се лекар, ако не сте сигурни дали раждането е започнало и внимателно наблюдавайте котката си в последните седмици и дни преди раждането, за да сте сигурни кога и къде ще роди котетата си. Котката ви цени личния си живот и това важи с особена сила за момента на раждането. Важно е да наблюдавате раждането на котката ви, за да можете да реагирате, ако възникнат някакви проблеми - особено при котки, за които това е първо раждане.

Лупа с икона на котка

Етапи на бременността и раждането

Раждането при котките протича в три етапа. Наблюдавайте внимателно котката, ако смятате, че раждането вече е започнало. Раждането при котките обикновено протича много гладко, но е важно да следите нейното раждане, за да забележите веднага евентуални усложнения. От друга страна, не трябва да се намесвате освен ако не е абсолютно наложително, защото това може да забави процеса на раждане на котката и да я разстрои. Ограничете се с извършването на редовни дискретни прегледи и опитайте да не се намесвате освен ако не се налага. Не се безпокойте, раждането при котките в общия случай протича безпроблемно. Винаги обаче се консултирайте с вашия ветеринарен лекар, ако имате някакви притеснения. Ограничете също и броя на другите присъстващи. Независимо от това, че всички членове на семейството са развълнувани от появата на нови котенца това би могло да разстрои майката.

 • Бихте могли дори да не забележите първия етап, при който матката и шийката се подготвят за раждането.
 • Може да започнат и контракции, които да не забележите.
 • Котката ви ще стане много неспокойна, ще се лута все едно търси нещо и ще бъде много гласовита.
 • Също така е възможно неколкократно да посети леглото си без да има явен резултат, след което в идеалния случай ще се легне в леглото, предназначено за раждането.
 • Не се изненадвайте, ако избере друго място, защото може да не е свикнала с това легло или просто да е избрала друго място за раждане. Не я премествайте, винаги е най-безопасно да я оставите да роди на избраното от нея място.
 • Освен това при котката ви може да започне изтичане на секрети от вагината.
 • Вторият етап на раждането при котките е самото раждане на котенцата, което е едно вълнуващо преживяване. То може да продължи между два часа и цяло денонощие. Проверете повторно родилния си комплект и се уверете, че всичко необходимо е налице.
 • При раждането на някои котета ще се покаже първо главата (също като при бебетата), а при други ще излязат първо задните крайници което е напълно нормално и не трябва да ви тревожи.
 • Котенцата обикновено се раждат на интервали от 30-45 минути, но понякога второто и следващите котета могат да се появят след повече от час.
 • Наблюдавайте от безопасно разстояние и се намесвайте само ако е абсолютно наложително - например, ако видите котката да се напъва силно без поява на коте, ако има изтичане на кръв или ако ражда котетата твърде бързо без да има време да ги почисти/пробие околоплодния мехур. Прочетете За са какви симптоми да следите по време на бременността за повече информация кога да се консултирате с вашия ветеринарен лекар.
 • Третият етап е свързан с изхвърлянето на плацентата на котката което обикновено става след раждането на всяко коте.
 • Пребройте колко плаценти изхвърля котката ви - трябва да има по една плацента за всяко коте.
 • Ако забележите, че има по-малко на брой плаценти отколкото котета, то има вероятност майката да е изяла някоя от тях или две котета да са били в една плацента. Същевременно това може да е знак за останала в тялото плацента, което вашият ветеринар трябва да провери възможно най-скоро. Свържете се с ветеринарния си лекар, ако не сте сигурни.
 • Не се притеснявайте, ако майката изяде някоя плацента. Това е нормално, но в такъв случай трябва да я наблюдавате още по-внимателно.

Помощ по време на процеса на раждане

След раждането на коте майката трябва да опита да му помогне с пробиването на околоплодния мехур (тънката мембрана около котето), след което да го почисти внимателно. Най-добре да не ви се налага да се намесвате по време на раждането на котката ви, но понякога може да се наложи да окажете известна помощ.

Може да се наложи да се намесите, ако котката не отвори околоплодния мехур или не го разкъса напълно, а също ако не почисти котетата, за да се погрижите за новородените котета. Внимателно отстранете неотворения мехур с помощта на кърпа (никога с остър предмет), за да може котето да диша. Внимателно почистете муцуната и носа на котето, след което бързо подсушете котето като го избършете в посока обратна на посоката на космите с малка чиста кърпа или парцал, например с кърпа за лице. Едно последно здраво изтъркване с топла кърпа ще подсуши и затопли котето и ще го стимулира да поеме първата си солидна глътка въздух.

След като котката роди успешно, тя обикновено прегризва пъпната връв на котето, но ще е необходима вашата намеса, ако не го стори. Стерилизирайте старателно ръцете си или използвайте ръкавици за еднократна употреба за тази процедура. Навийте конеца за почистване на зъби около пъпната връв, на около 5 сантиметра от тялото на котето, направете още един клуп на около сантиметър разстояние от първия и прережете пъпната връв между двата направени възела. Не режете много близо до тялото на котето, защото може да е опасно за него. Дългите краища на нишката могат да бъдат сдъвкани или погълнати от майката, затова се уверете, че са отрязани. Ако забележите, че майката се опитва да дъвче твърде близо до котето, спрете я и отрежете сами пъпната връв.

Консултирайте се с вашия ветеринарен лекар предварително, ако изпитвате притеснения относно тази част от раждането. По този начин ще знаете какво да правите.

След раждането

Може да ви се струва, че времето лети бързо, но цялото раждане ще отнеме между два и пет часа. Понякога този процес може да отнеме до 24 часа. Свържете се с вашия ветеринарен лекар, за да обсъдите необходимите действия, ако в който и да е момент забележите майката да изпитва трудности с раждането. Незабавно се свържете с ветеринарния си лекар, ако котката ви се напъва безрезултатно в продължение на час или повече по време на раждането.

Котешкото котило обикновено се състои от четири до шест котета, макар да не е необичайно те да са по-малко или повече на брой. Оставете котката ви спокойно да почисти и нахраните котетата си, след като всички излязат на бял свят. Не се намесвайте твърде много, но и не се страхувайте да ги поемете внимателно, защото това спомага за социализирането им и осигурява на майката заслужена почивка.

Ако котетата все още не са сукали от майката, след като е изминал един час от раждането, може да се наложи да ги насочите към цицките й, тъй като вероятно са доста гладни. Ако котетата са повече на брой от цицките на майката, може да се наложи да сменяте местата им докато не се научат да се редуват.

Незабавно се консултирайте с ветеринарния си лекар, ако има признаци, че котката не се грижи за котенцата, не ги почиства или не ги кърми.

Понякога се налага котетата да бъдат хранени ръчно след раждането им от котката, но това е рядкост. Поискайте допълнителен съвет от ветеринарния си лекар, ако имате някакви притеснения или въпроси относно новородените котета. Поздравления! След отминаването на този етап можете спокойно да отпразнувате специалния момент на поява на нови котета.