Вашият любимец - нашата страст
лого на Pro Plan
кученце гледа към собственика си в чакалнята на ветеринар

Кастриране на куче - отговори на вашите въпроси

6 мин. четене
лого на Pro Plan
Спонсорирано от Purina Pro Plan

В тази статия ще отговорим на някои от най-честите въпроси, които собствениците на кучета имат относно кастрирането и стерилизирането им.

Довеждането на едно игриво кълбо от косми у дома е толкова забавно. Когато учите домашния си любимец да стои или го гъделичкате по корема, едва ли си представяте, че един ден то ще има собствено котило.

Въпреки това, в зависимост от размера на кучешката порода, започват да достигат полова зрялост от около 6-7 месечна възраст до 18 месеца. Следователно женските може да забременеят по-рано, отколкото сте си мислели. Като нов собственик на куче ще трябва да помислите дали искате то да се размножава от сравнително ранна възраст, или не.

Освен че помага да се избегнат непланирана бременност, кастрацията на кучето предоставя и редица други ползи за здравето, поведението и за обществото. В зависимост от самото животно, съществуват и някои недостатъци, които може да надделеят над предимствата, дори ако не искате да се размножава. Ако не сте решили, вашият ветеринарен лекар ще ви помогне да направите най-добрия избор за вашия домашен любимец.

Какво представлява кастрирането при кучетата?

Хирургическа кастрация

Кастрирането е често срещана операция, която включва хирургично предотвратяване на размножаването на домашни любимци чрез премахване на някои или всички репродуктивни органи. При мъжките кученца това включва отстраняване на тестисите и се нарича „кастрация“. Обикновено тя е минимално инвазивна, освен ако тестисите му не са паднали. Ако това не се случи до 6-9-месечна възраст, тогава се извършва хирургическа интервенция през коремната област.

При женските се отстраняват яйчниците, а понякога и матката, като процедурата се нарича „стерилизиране“. Тя е малко по-инвазивна, отколкото при мъжките и се извършва чрез разрез през корема. Като алтернатива, някои ветеринарни практики предлагат опцията за стерилизиране чрез хирургия на интимните части, която е по-малко инвазивна и ускорява времето за възстановяване. Въпреки това, за да вземете решение кой подход да предприемете, най-добре се консултирайте с вашия ветеринарен лекар.

И двете операции се извършват под обща анестезия. Те ще включват малък риск, както при всяка хирургична процедура, но техниките и наблюдението по време на упойка минимизират рисковете, доколкото е възможно.

Това също означава, че вашето кученце няма да почувства дискомфорт по време на процедурата. Ще бъдат осигурени противовъзпалителни средства и такива за облекчаване на болката, като в някои случаи ветеринарите предписват от тях и за вкъщи, като част от последващите грижи за възстановяването на домашния любимец.

Обикновено се извършат една или две следоперативни проверки. Това позволява да се наблюдава заздравяването и да се премахнат всички шевове в подходящия момент, ако при женските са поставени такива.

Ако мислите да кастрирате кучето си, най-добрият източник за надеждна информация и съвет е вашият ветеринарен лекар. Той ще успее да отговори на всички въпроси, които биха възникнали относно това, което включва процедурата, възможните странични ефекти, разходите за кастрация и др.

Химическа кастрация

Ако поради някакви причини не искате да бъде хирургически кастрирано, то в тези случаи е възможно да се приложат инжекции и таблетки, които ще му попречат да се размножава. Този начин елиминира нуждата от оперативна намеса, което позволява на вашия домашен любимец да се размножава на по-късен етап в живота, ако желаете. Имайте предвид, обаче, че лечението трябва да се прилага редовно.

Съществува известен риск от странични ефекти, както и постоянни разходи, но това може да е преференциална опция за някои кучета. Вашият ветеринарен лекар ще ви предостави допълнителна информация за тази опция.

Колко струва да се кастрира куче?

Хирургичното кастриране обикновено не е евтино, но крайната цена зависи от много фактори. Стерилизацията на женско куче, например, струва повече отколкото, ако процедурата се прилага на мъжко.

Цената също варира в зависимост от това къде живеете, вида на ветеринарната клиника и допълнителните услуги, които може да включват различни лекарства, кръвни изследвания или използването на интравенозен катетър. Във всеки случай вашата ветеринарна клиника ще ви предостави точна цена, преди да извърши процедурата.

Кога трябва да се кастрира кученцето?

Без значение дали вашето куче е мъжко, или женско, ще започне да достига полова зрялост в диапазона от около 6-7 месечна възраст до 18 месеца. Най-добрата възраст за кастрация е спорен въпрос и се различава според размера и породата.

Ако искате да избегнете нежелана бременност при кучето, е по-добре да го кастрирате на по-млада възраст, като процедурата може да се извърши преди първото разгонване при женските. При мъжките кучета, особено при по-големите породи, в някои случаи се препоръча изчакване до пълното им узряване.

Няма ясни доказателства за оптималния подход, но трябва да обсъдите какво е най-добро за вашия домашен любимец с ветеринарния лекар, който сте избрали.

Какви са предимствата и недостатъците при кастрирането на кучета?

Има няколко здравословни, поведенчески и социални причини, поради които кастрирането може да е препоръчително и да е от полза както за него, така и за вас, като те се различават в зависимост от пола. Въпреки множеството преимущества, съществуват и някои недостатъци, поради които кастрацията не би била удачен вариант за вашето кученце. Ето в какво се изразяват плюсовете и минусите:

За женско кученце

  • намалява риска от образуване на туморни образувания – кастрирането предотвратява тумори на тестисите и намалява риска от рак на простатата и други заболявания на тази жлеза;
  • повлиява благоприятно върху поведението – може да намали естествените агресивни импулси или да има други благоприятни ефекти върху поведението. Това, обаче, не е така при всяко кученце, като има риск да влоши страховата агресия. Ако смятате, че вашето демонстрира поведение, което е проблемно, препоръчително е да обсъдите ползите и потенциалните рискове от кастрирането с вашия ветеринарен лекар или квалифициран дресьор преди кастрация;
  • предотвратява реакциите при надушване на миризма от разгонено женско куче – може да помогне за предотвратяване на това животното да се отклонява от дома в търсене на женска или да се приближава към разгонени животни, когато е на разходка;
  • отразява се върху необходимостта от маркиране – може да подобри поведението при маркиране на миризма/територия и опитите за чифтосване с предмети/хора;
  • възможност за наддаване на тегло – след направена кастрацията се появява тенденция скоростта на метаболизма на домашния любимец да намалява, което означава, че може да е по-склонен към наддаване на тегло след процедурата;
  • риск от развитие на някои заболявания – съществува връзка между кастрирането и повишения риск от развитие на заболяване на междупрешленните дискове (при миниатюрните дакели), ставни заболявания (особено при голдън ретривърите) и някои видове рак на кожата при кучетата (при няколко различни породи). Това изглежда се влияе както от възрастта, така и от породата.

Стерилизацията ще успокои ли женско куче?

Няма ясна индикация, че стерилизацията ще промени поведението на вашия домашен любимец. Въпреки че разгонването може да повлияе върху хормоните ѝ и да я направи по-раздразнителна, ако по принцип има по-пламенен характер, това едва ли ще се промени след стерилизацията, защото е част от нейната личност.

Как да кастрирате кучето си?

За да кастрирате вашето куче, просто запазете час при вашия ветеринарен лекар. Може да се наложи да го заведете за преглед относно анестезията, преди да бъде оперирано.

Ветеринарят ще поиска от вас да не храните домашния си любимец няколко часа преди упойката, обикновено от предната вечер.

Също така, обикновено изискват да го оставите при тях сутрин и да го вземете по-късно същия ден.

Ако искате да кастрирате вашето кученце, но нямате възможност да си позволите разходите, говорете с местната благотворителна организация за животни. Много организации предлагат финансова помощ, за да ви помогнат да покриете тази сума.

Колко дълго продължава кастрирането на куче? 

Продължителността на самата процедура зависи от размера, възрастта, пола на животното, както и от всякакви специални обстоятелства, като може да отнеме от 30 до 90 минути.

От какви следоперативни грижи ще се нуждае моето кученце след кастрация?

Съвети за възстановяване след кастриране на куче:

1. Наблюдение

Останете близо до него през първата нощ след операцията.

2. Излизане от упойка

Може да скимти или да ръмжи, докато се възстановява от упойката. Не се притеснявайте – това обикновено се дължи на факта, че все още е дезориентирано. Ако продължи дълго време, тогава вече се свържете с вашия ветеринарен лекар.

3. Странични ефекти от упойката

Като неблагоприятен страничен ефект от упойката, понякога получават стомашно разстройство. Вашият ветеринар може да препоръча храна за следоперативно възстановяване, с която храните кученцето през първите няколко дни след операцията. Тази мека храна ще помогне да се сведе до минимум вероятността от разстройство.

4. Медикаменти

Уверете се, че са дадени всички лекарства, предписани за грижите след операцията, като противовъзпалителни лекарства и такива за облекчаване на болката.

5. Постоперативна консултация

Вашият ветеринарен лекар може да организира следоперативни прегледи няколко дни след процедурата, за да наблюдава възстановяването му.

6. Разходки

Позволява се да излиза навън в деня след операцията, но го разхождайте на повод, докато не се възстанови напълно.

7. Предпазване на оперираното място

За да попречите на вашето кученце да ближе или чеше мястото на операцията, може да се наложи да носи нашийник до 10 дни след операцията. Ако то намира това за много неудобно, някоя тениска би била по-подходящ вариант. Добре е да знаете, че Buster яката или „шишарките“ се свалят по време на хранене.

8. Заздравяване на раната

Ако не е извършена операция на интимните части, женското кученце ще има разрез на корема с няколко шева в него. Тази рана трябва да се проверява редовно, за да се гарантира, че не е инфектирана и зараства добре.

9. Премахване на шевовете

В случай че се използват неразтворими шевове, ветеринарният лекар ще посочи дата, кога трябва да бъдат премахнати. Обикновено това е около 7-10 дни след процедурата. При мъжките обикновено не се прилагат външни шевове.

Какви промени може да очаквате след кастрация на кучето?

Понякога кастрацията е свързана с наддаване на тегло поради хормоналните промени, които настъпват в организма. Може да им помогнете да останат във форма с редовни упражнения или като преминете на по-нискокалорична или „лека“ храна.

Като алтернатива, опитайте да минимизирате приема на калории, като намалите порцията им храна с 10%. Ако направите това, не би следвало вашият домашен любимец да наддава на тегло. Прочетете предоставената от нас информация относно храненето на кучетата за допълнителни насоки.

А ако искате да помогнете на вашия другар да се възстанови от операция – следвайте нашето ръководство, с лесни за изпълнение стъпки.

Ново кученце? Прочетете тези след това:

Purina Pro Plan