Вашият любимец - нашата страст
9 малки породи кучета

9 малки породи кучета, в които ще се влюбите

7 мин. четене

Перфектният спътник може да е малко пухкаво, весело кученце, което няма търпение да се приберете вкъщи, за да прекарате цялата вечер в гушкане. Ако желаете да посрещнете малко кученце в семейството, тук сме събрали някои от най-популярните породи. 
Ако винаги сте искали мило, малко кученце, което да привлича усмивки, където и да отидете, това е вашият шанс да се запознаете с най-сладките малки другари, които някога е имало. Направихме списък с някои от най-прекрасните малки породи кучета, които можете да пожелаете. От мънички, пухкави кученца до такива, които ще ви очароват със смелия си външен вид и приключенски дух, удоволствие е тези малки породи кучета да са в живота ви.

1. Сладката Френска болонка

Представете си перфектната порода куче и вероятно ще стигнете до Френска болонка с куклено лице, пухкава козинка и винаги радостни по характер. Те са жизнерадостни и обичат да учат нови номера, но болонката ще е напълно доволна и сгушена в скута ви вечер. Толкова много обичат хората, че ще станат доживотни приятели на всеки, който се спре да погали снежнобялата им пухкава козина. А благодарение на външния им вид, наподобяващ захарен памук, и искрящите големи черни очи, ще има много такива хора – от близки и приятели до напълно непознати. 
Недостатъкът на цялата тази привързаност, която демонстрират, е, че се нуждаят да получават същото в замяна. Френските болонки не обичат да остават сами и може да преминат през периоди на тревожност при раздяла, ако бъдат оставяни сами вкъщи. Ако можете да им осигурите постоянно човешко присъствие, това е една от най-сладките малки породи кучета, които можете да приветствате в семейството си.

2. Умният Бостън териер

Истинска радост е да сте около елегантните кучета от породата Бостън териер. Жизнерадостни и умни, те ще научат команди като „донеси“ и „на място“ за нула време. Но това не означава, че винаги ще изпълняват номера за вас. Поради упорития им характер можете да очаквате, че ще е необходимо известно убеждаване, за да ги накарате да ви слушат.Ранната социализация обаче би трябвало да помогне да показват добрата си страна през по-голямата част от времето. Бостън териер са едни от най-привързаните малки породи кучета, бързо се сприятеляват с всички членове на семейството, включително с деца. Щастливи са да отидат навсякъде, стига да са със семейството. А благодарение на визията им - украска, наподобяваща смокинг, можете да успеете да ги вземете дори и на изискано събитие.

3. Гласовитият Миниатюрен шнауцер

С характер два пъти по-голям от тях самите и с отличителната им брадата фризура това трябва да е една от най-добрите малки породи кучета, които съществуват. Миниатюрният шнауцер е лоялно и привързано куче, така че не очаквайте, че ще прекарвате много време разделени. Ентусиазмът им е заразителен и се проявява с активно махане с опашка и подскачане всеки път, когато ви видят, но може да включва и демонстрации със силен лай, които трябва да бъдат контролирани чрез дресировка. Тази малка порода кучета е истински герои, когато става въпрос за тренировки в аджилити и са винаги готови за забавни дейности със семейството, затова е добре да се запознаете с най-добрите спортове за кученца предварително. Едно е сигурно – никога няма да ви е скучно с Миниатюрен шнауцер в семейството.

4. Забавният Мопс

С история, която обхваща векове и континенти, Мопс е типичната порода малки кучета. Пасват идеално в скута ви и имат жизнено и весело поведение, което означава, че са винаги готови да прекарат забавен ден навън с вас. От китайски императори до европейски търговци и английски кралски особи – мопсът е очаровал всички. В крайна сметка няма нищо, което тези малки кучета да обичат повече от това да са център на вниманието и да демонстрират впечатляващите си комични способности. Те са уникални сред кучетата със своите изражения, така че само изчакайте да видите пълното им объркване, когато не разбират нещо. Но най-печеливша от всички физиономии е щастливата усмивка, с която ви посрещат, когато се приберете у дома.

5. Безстрашният Афенпинчер

Кой би предположил, че толкова голямо име може да принадлежи на толкова малка порода куче? В превод Афенпинчер означава „Куче маймуна“ и това е перфектният начин да бъде описана тази бурна малка топка забавление. Тоталната увереност на афенпинчера, въпреки мъничкия им размер, е достойна за възхищение. Добрата новина е, че ранната социализация на кученцето може да помогне за овладяване на инстинкта им в полза на по-приятелски социални умения. Афенпинчерът няма да е фен на дългите разходки, а ще предпочита кратки, но подплатени с много забавни игри с хвърляне и донасяне. И се уверете, че сте подготвени с кучешките играчки, за да бъдат ангажирани.

6. Спокойната Болонка

Носещи името на родния си град Болония, кучетата Болонка са най-спокойната топка козина, за която можете да мечтаете. Те са наистина гушливи кучета и обичат да угаждат на хората, така че можете да прекарате часове с тях в скута си – няма да възразят. Болонките не са типичната джавкаща малка порода – склонни са да са тихи и лаят само когато има непознат човек на вратата или да ви известят за нещо ново и необичайно, което може да са открили.

7. Винаги забавният Дакел

Категорията „малки породи кучета“ е пълна с представители със специфичен външен вид, а късокракият, но с дълго тяло Дакел е сред основните звезди. Разпознават се незабавно и са любвеобилни по характер. Готови да спечелят много сърца, те са перфектните кучета, ако искате малко кутре с характера на голямо куче. Първоначално селектирани за лов, кучетата от породата Дакел ще демонстрират поведение, произтичащо от това, като тенденцията да копаят, необуздана отдаденост на това да заслужи награда и силен лай, който не съответства на дребния им размер. Но именно тези им черти ги правят едни от най-добрите спътници, които можете да имате.

8. Царственият Пекинез

Когато преди векове е създадена малка порода кучета за китайските монарси, едва ли някой е предполагал, че този императорски любимец ще проправи пътя си в сърцата на хората по целия свят. Пекинезите са бродили из древните дворци преди много време и не са забравили своята безпроблемно плъзгаща се походка. Просто гледайте как само с грациозния си, достоен вид предизвикват повсеместно възклицание „Ооо“ във всяка стая. Смели, верни, умни и с независим характер, пекинезите имат всички черти на очарователни принцове в пухкава мека козина – просто перфектни за гушкане.

9. Пазещото Пикапу

Ако не сте запознати с прекрасното Пикапу, може да си помислите, че сега сме си го измислили. Всъщност тази порода малки кучета е кръстоска между пекинез и пудел, в която веднага ще се влюбите. Тъй като в характера им е да пазят, е важно отрано да социализирате кучетата Пикапу, в противен случай ще ви пазят от всичко, което виждат. Перфектни за гушкане на дивана, ентусиазирани за игри навън и с радост учещи номера и добри обноски, Пикапу е сред най-добрите породи малки кучета, които можете да изберете.
Надяваме се да сте се насладили на нашето въведение в очарователния свят на малките кучета. Ако искате още повече малки кучета, на които да се възхищавате, вижте нашата статия за малки кученца, които си остават малки. След като решите кое е перфектното куче за вас, е време да изберете също толкова сладко име. Вижте нашите предложения за уникални кучешки имена за малко вдъхновение.