Вашият любимец - нашата страст
лого на Pro Plan
Две котки ядат от червена купа

Как да поддържате храносмилането на котката си?

3 мин. четене
лого на Pro Plan
Спонсорирано от Purina Pro Plan

Доброто храносмилане е един от ключовите фактори за отлично здраве. Чрез него, както и от усвояването на полезните вещества от храната – котката ви може да приема всички хранителни вещества, необходими за поддържане на добра кондиция.

Признаци на лошо храносмилане

Ако котката ви не усвоява правилно храната, един от най-честите признаци са лошо оформени изпражнения или дори диария. Тя може да повръща, да отслабне, да има матова козина или да изглежда апатична. Ако забележите някой от тези симптоми и сте загрижени за здравословното състояние на вашия любимец, свържете се с ветеринарния си лекар за съвет.

Какво трябва да ядат котките?

Котките са месоядни. Целият им организъм е адаптиран към хранене с месо. Зъбите им са създадени, за да хващат и разкъсват плячката, а храносмилателната им система и метаболизмът им са приспособени да преработват високо съдържание на протеини и мазнини от животинските тъкани.

Тези животни се нуждаят от определени хранителни вещества, които се намират само в животински тъкани, като аминокиселината таурин и мастната арахидонова киселина. Ето защо котките не може да се хранят с вегетариански предложения.

Качествените протеини им помагат да поддържат чиста мускулна маса, спомагат за поддържането на здрава кожа и козина и са жизненоважни за оптималната работа на имунната им система.

Балансираната диета за котки съдържа и необходимите и достатъчни нива на висококачествени мазнини, включително омега-3 и омега-6 мастни киселини, както и подбрани фибри за храносмилането, но също и витамини и минерали за цялостно здраве. Високоусвоимите въглехидрати също са полезен източник на енергия.

Как да поддържате храносмилането на вашата котка?

Консумацията на висококачествена храна ще помогне за оптимизиране на храносмилането на вашата котка. Ако обаче тя е с чувствително храносмилане или дори с леко храносмилателно разстройство, може да ѝ помогнете като ѝ давате храна, съдържаща:

  • висококачествени смилаеми съставки за намаляване на натоварването на червата;
  • подбрани източници на протеини за намаляване на риска от нежелани стомашно-чревни реакции;
  • високо смилаеми протеини, които помагат за подобряване на поносимостта към храната;
  • пребиотици за подобряване на баланса на чревните бактерии;
  • фибри за подпомагане на чревните клетки и улесняване на движението през червата.

Открийте ползите от приятелските бактерии

Пробиотиците (живи полезни бактерии) също може да бъдат добри помощници за храносмилането при котките. Попитайте Вашия ветеринарен лекар за PURINA® PRO PLAN® VETERINARY DIETS Feline FortiFlora®, която доказано подпомага здравето на червата и баланса на микрофлората при котките (особено в стресови ситуации). Установено е също, че подобрява качеството на фекалиите при котенцата.

Още статии от Pro Plan

Purina Pro Plan
10 мин. четене

С какво да храним коте?

Съвети за хранене на котки