Вашият любимец - нашата страст
Съвети за хранене на котки
Джинджифилова котка яде от купа

Ръководство за хранене на възрастна котка

10 мин. четене

След като котката ви навърши първата си годинка, е време да помислите за редовен режим на хранене. Тъй като след навлизане в тази възраст се превръща от игриво коте в пълноценна възрастна котка, е важно да се уверите, че получава всички необходими хранителни вещества, за да е щастлива и здрава. Ето защо е важно да знаете всичко за храненето на възрастните, както и какво обичат да ядат.

За да се поддържа във върхова форма, котката ви се нуждае от диета с правилния баланс на протеини, мазнини и масла, минерали, витамини и въглехидрати. Може да звучи малко сложно, но качествената пълноценна храна трябва да осигурява всичко, от което се нуждае вашият космат приятел. Освен ако ветеринарният лекар не ви посъветва друго, добре балансираната диета означава, че вашият любимец няма да се нуждае от други хранителни добавки. 

С какво да се хранят котките?

Може да изглежда, че има огромен избор. Отговорът на въпроса "коя е най-добрата храна за котки?" изглежда невъзможен. Добрата новина е, че независимо от начина на живот, състоянието или възрастта на вашата, има подходяща за нея.

В крайна сметка, стига да не е наложено от медицинско състояние, решението дали да давате на котката си мокра или суха храна зависи изцяло от вас (и от нея, разбира се)! 

Някои стопани сервират смес от суха и мокра – има котки, които предпочитат сутрин да получават мокра, а през деня да им се оставя суха. Опитайте вашата и с двете, за да видите коя предпочита.

Ръководство за хранене на котки – мокра и суха храна

Както мократа, така и сухата храна може да бъде изключително полезна за вашата котка, но в зависимост от конкретните ѝ нужди или вкусове може да изберете един от двата вида. Ето някои от ситуациите, в които едната или другата са силно препоръчителни:

Ръководство със съвети за хранене на котки
 • котките са създания на навика, така че въвеждането на редовен режим, веднага щом са готови да преминат на храна за възрастни, е най-добре както за вас, така и за вашия приятел;
 • най-добре е вашият другар да яде на едно и също място и по едно и също време всеки ден, на тихо, където може да се отпусне, далеч от котешката си тоалетна; 
 • изберете повърхност, която може лесно да се почиства или използвайте постелка за хранене, като винаги поставяйте чиста керамична или метална купичка. Някои животни може да предпочитат да се хранят от плоска купичка или чинийка – това може да помогне и за забавяне на бързото ядене;
 • ако имате повече от една котка, уверете се, че купичките им за хранене са на достатъчно разстояние една от друга, за да избегнете конфронтация. Ако любимците ви наистина не се разбират помежду си, може да се наложи дори да обособите напълно отделни места за ядене, за да запазите мира. 
   
Регулиране на храненето на котката

Промените в обстоятелствата може да наложат коригиране на диетата на вашата котка. Дори преместването от къща с градина в къща без такава може да означава, че тя се нуждае от по-малко калории, поради това, че няма да тича толкова много!

 • ако трябва да промените диетата ѝ, но в момента тя не е добре, попитайте ветеринарния си лекар, за да ви посъветва за най-добрия начин и време за това; 
 • в случай че преминавате от мокра към суха храна, котката ви ще има нужда от повече вода през деня и може да започне да яде на няколко пъти, вместо да изяжда всичко наведнъж;
 • при преминаването от суха към мокра, напълно нормално е любимецът ви да пие малко по-малко от обикновено и да изяжда повече количество за по-малко време, отколкото обикновено; 
 • сухите храни обикновено са по-енергийно наситени от мокрите, така че може да се наложи да давате на любимеца си пропорционално повече мокра, за да получи същия брой калории.

Промяна на храната на котката ви

Трябва да следите внимателно хранителните навици и телесното състояние на котката си и ако забележите някакви промени или смятате, че тя може да се нуждае от друга диета, запишете си час, за да обсъдите това с ветеринарния си лекар.

Ако той се съгласи, че вашият домашен любимец се нуждае от промяна на диетата, трябва да я приложите постепенно, за да не разстроите стомаха му с внезапна смяна, независимо дали става въпрос за преминаване от мокра към суха храна, или за смяна на марките.

 • сложете малко от новата храна в текущата на любимеца си и разбъркайте всичко заедно;
 • през следващата седмица постепенно увеличавайте количеството на новата храна в сместа, която му давате, като същевременно намалявате количеството на старата. На някои животни може да са им необходими до две седмици, за да преминат напълно от едната към другата, така че бъдете търпеливи;

Ръководството за хранене на възрастни котки служи като основа за поддържане на добър хранителен режим на Вашата котка. При необходимост се посъветвайте с ветеринар за допълнителни насоки.
 

Свързани статии

10 мин. четене

С какво да храним коте?

Вредни вещества и отровни храни за котки