Запознанство на котето с другите домашни любимци

Запознанство на котето с другите домашни любимци

Запознанство на котето с другите домашни любимци

Запознанство на котето с другите домашни любимци

Запознанство на котето с другите домашни любимци

Запознанство на котето с другите домашни любимци

Запознанство на котето с другите домашни любимци

Преди да посрещнеш ново котенце в дома си, е важно да помислиш как най-добре ще го представиш на другите домашни любимци. Това ще помогне за намаляване на нивата на стрес както за новодошлия, така и за вече установените членове на семейството.

Ако у дома си вече имате друга котка, обикновено не е добра идея да въведеш новата в компанията. Котките са самотни животни и се чувстват много по-добре, ако живеят в дом без други котки.

Довеждането на нова котка е много вероятно да причини стрес и за двете, а това често създава проблеми в поведението на едната или и двете. Едната може да се опита да доминира на другата и освен че причинява емоционален стрес, това може да доведе до бой и наранявания.

Освен това, по-страхливата котка може да започне да уринира и да се изхожда извън тоалетната и на нежелани места. Може да възникнат и свързани с храненето проблеми, и ако тук едната котка доминира, това може да доведе до затлъстяването на едната и недохранването на другата.

Ако искаш да има повече от една котка у дома си, помисли за нуждите им и се грижи за тях по възможно най-добрия начин. Общо казано, котки, които са на близка възраст, когато бъдат събрани заедно (или такива, които са комбинация от братя и сестри или майка и малки), обикновено свикват по-лесно да живеят заедно в дългосрочен план.

Запознанство на котенца с котки

Запознанство на котенца с котки


Има много начини процесът на събиране на котките заедно да се направи много по-лесен.

  • Вземи мерки да предоставиш достатъчно лично пространство за всяка отделна котка. Това ще рече отделна тоалетна за всяка плюс една допълнителна за дома
  • Индивидуални купички за храна и вода за всяка котка
  • Отделни безопасни места, където да бягат и да се крият и където всяка се чувства спокойна и в безопасност
  • От ветеринаря си можеш да вземеш препарати със синтетични феромони, които могат да помогнат да им осигуриш спокойна, отпускаща среда, когато са стресирани

Когато събираш заедно две котки или котка и коте, това трябва да става бавно и постепенно. Предостави на двамата домашни любимци свободата и пространството да се проучат безопасно един друг. Това може да стане с кутия за пренасяне или кошарка за котета, където новодошлата котка се държи в безопасност от нападение. В същото време старата котка може да изследва толкова дълго, колкото иска, и има възможността във всеки един момент да избяга или да се оттегли на собственото си безопасно място.

Изграждай тези епизоди постепенно във времето, но трябва да си наясно, че на двете котки може да отнеме от няколко дни до няколко месеца да се научат да живеят една с друга. И винаги наблюдавай за признаци на поведенчески проблеми.

Запознанство на котенца с кучета


Въвеждането на котка или коте при куче може да изглежда по-малко стресиращо, отколкото събирането на две котки, които не се познават, но и то не е без риск. Кучетата, като домашни животни, като цяло са по-добронамерени към новодошлите, но и те могат да се страхуват от непознатото и да проявят агресия. От първостепенно значение е да полагаш същите грижи както при две котки, и да оставиш животните да се опознаят бавно и постепенно, като през цялото време държиш в безопасност едното животно.

И накрая, не забравяй да следиш всяка среща между животни, които не се познават помежду си. Важно е да продължиш да го правиш до момента, в който очевидно привикнат едно с друго. Това означава да не съскат или ръмжат едно на друго, да не бягат или се крият едно от друго – и най-важното, да започнат да спят близо едно до друго, да си играят заедно и т.н.

Ако нещо в този процес те притеснява, добре е да потърсиш ветеринар или специалист по поведението на животните.

Запознанство на котенца с кучета

Сподели с хора, които познаваш

ShareEmailtwitterFB