5 хипоалергенни породи кучета

Ако вие или ваш любим човек страдате от алергия към кучета, това може да бъде много разочароващо, защото може да чувствате сякаш пропускате цялата тази безусловна любов, която едно куче има да предложи. Знаехте ли обаче, че има и хипоалергенни породи кучета, които може да не провокират вашата алергия? Продължете да четете, за да научите повече.
Мъж гали куче от ръцете на възрастна жена
Мъж гали куче от ръцете на възрастна жена
Мъж гали куче от ръцете на възрастна жена


Хипоалергенните породи често биват препоръчвани, тъй като те не сменят козината си и произвеждат по-малко от протеините, които предизвикват алергични реакции у хората.
Съществува ли обаче наистина такова нещо като хипоалергенно куче? Какво реално предизвиква алергични реакции от кучета и кои породи могат да бъдат най-подходящи за хората с алергии?

Какви са хипоалергенните породи кучета?

Хипоалергенните породи кучета могат да се разделят на два основни вида: първият са кучета с малко или никаква козина, като китайското голо качулато куче, а другият вид са породите, които не сменят козината си, което обаче налага нуждата от нейната редовна поддръжка и подстригване.

Има много мнения относно това какво всъщност предизвиква алергията от кучета. Много хора смятат, че тя е причинена от козината и че кучетата, които не я сменят, не биха предизвикали алергична реакция. Това обаче не е така, тъй като повечето хора всъщност не са алергични към козината, а обикновено към кучешкия пърхот – микроскопични частици кожа, които се отделят от всички животни с козина или пера. Алергичната реакция се предизвиква от един конкретен протеин, който се намира в този пърхот, в слюнката и в урината на кучетата. Всички кучета произвеждат този протеин, но при хипоалергенните породи той е в по-малки количества. Поради тази причина те предизвикват по-малко алергични реакции.

Въпреки твърденията, всъщност няма такова нещо като напълно хипоалергенна порода кучета, така че ако вие или член на вашето семейство страдате от алергия, се препоръчва първоначално да прекарате малко време с избраната от вас порода, за да тествате дали тя ще предизвика впоследстиве някакви странични реакции.

Ето и някои хипоалергенни породи кучета, които не се скубят и могат да са подходящи за хора с алергии:

1.Френска болонка

Френска Болонка

Това малко кученце, обичащо забавленията, има къдрава бяла козина, която расте вместо да пада. Не само че почти никога не се лигавят, но и тяхната дебела козина задържа падащите косъмчета и пърхот, докато козината не бъде подстригана. Това значи, че редовният grooming  е от съществено значение за правилното ѝ поддържане.

Френската болонка е много адаптивна към много и различни ситуации и ако живеете в апартамент, тези кучета могат да се приспособяват сравнително бързо.

Привързаността и любвеобвилното поведение на породата ги прави перфектен избор за семейни кучета. Интересно е, че всъщност произхождат от Тенерифе, а името им на френски означава „пухкаво бяло куче“.

2.Бордър териер

Бордър териерът, една от най-известните породи териери, има гъста и твърда козина, която ги прави страхотен избор за порода куче, което не се скубе. Имайте предвид, че тяхната козина изисква професионално „обиране“ веднъж или два пъти годишно.

Бордър териерите са невероятно популярни благодарение на техния спокоен, но и същевременно приключенски характер. С удоволствие ще прекарат уикенда сгушени с вас на дивана, но също така винаги са готови за ново приключение, което ги прави идеалното семейно куче.

3.Китайско голо качулато куче

Китайско голо качулато куче

 Китайското голо качулато куче е хипоалергенна порода куче, която има две   разновидности: безкосместо и с козина. Представителите с козина са покрити с   два  слоя, не я сменят и се изисква груминг. Тези от по-известният безкосмест вид   имат много малко козина, което я прави идеална за хората с алергия към кучешки   косми.

 Ако си вземете китайско голо качулато куче с по-светла кожа, имайте предвид че   трябва да носи леко памучно палтенце, когато излизате навън под слънцето, за да   предпазите нежната му кожа от изгаряне.

 

 

4.Пудели

Пуделите всъщност имат три размера, така че независимо дали търсите малко, средно, или голямо куче, със сигурност ще намерите пудел, който ще отговаря на вашите изисквания. Те имат къдрава козина, която не се скубе, но изисква професионален фризьор, за да я държи под контрол. Някои собственици избират пищен стил, който е по-познат от кучешките изложби, докато други държат козината да е подстригана до ниво, което се поддържа лесно.

 Кръстоските с пудел, като Лабрадудъла и Кокапуто, набраха популярност в последните години зарадите своята хипоалергенност. Важно е да се отбележи, че тези кръстоски ще бъдат хипоалергенни кучета само ако наследят козината от техните предци с такъв вид.

5.Португалско водно куче

Португалското водно куче се изстреля към известността, когато Обама осинови куче от тази порода докато беше президент. Неговите любими палета Бо и Съни всъщност са били избрани, защото дъщеря му има алергия към кучета, а португалското водно куче е хипоалергенна порода.

Отглеждана като помощник на рибарите, тази средна по размер порода има един пласт козина от стегнати къдрици, която не се скубе и е устойчива към водата. Въпреки че тези кучета нямат втора козина, първият слой все пак изисква редовна грижа. Обикновено се подстригват по двата начина, за да изглеждат добре: подкъсена по цялото тяло или подкъсена навсякъде, освен по главата.

Ако обмисляте да изберете хипоалергенна порода куче, можете да разгледате нашата библиотека със съдържание, пълна със съвети относно вземането на ново кученце. За да изберете най-добрата за вас порода куче, можете да разгледате и нашата библиотека с кучешки породи, съдържаща подробности за почти 200 вида.