Вашият любимец - нашата страст
Териер порода

Породи кучета Териер: Всичко, което трябва да знаете

7 мин. четене

Въпреки сравнително малкия си размер, териерът ще изпълни дома ви със своята енергия и любов към живота. Чакат ви много забавления с териер до вас, но преди да поемете ангажимента за живот с него, ето няколко неща, които трябва да знаете за тези обичани породи кучета.

Кучетата от породите Териер са наистина ентусиазирани за живота. Като цяло имат много неща за казване и неща, които да видят, но различният произход води до богато разнообразие в чертите на характера и поведението. Ако смятате, че породите териер са подходящи за вас, ето какво можете да очаквате накратко.

Описание на работата на кучетата Териер

Повечето породи териери произхождат от Обединеното кралство и са развъждани за унищожаване на вредители като плъхове и мишки в различни условия от селски до индустриални райони, над или под земята.

Размери на породите Териер 

С едно изключение (едрият Еърдейл териер), породите Териер са малки кучета с големи и доста силни характери. С различна история и стилове на работа някои териери са доста буйни и упорити, докато други могат да са с по-мек характер и не толкова предизвикателни, но всички те могат да бъдат точно описани като „големи кучета в малко тяло“! 

Естествените инстинкти на породите кучета Териер

Инстинктите на териерите са усъвършенствани чрез последователно развъждане, така че бързо да намират и убиват гризачи. Териерите, които не трябва да дебнат или преследват плячката си (тъй като е в непосредствена близост), са специалисти в това да наблюдават и убиват плячката си, често само с едно ухапване. Тъй като поведението им на хищник е възнаграждаващо само по себе си за кучетата (т.е. не са необходими допълнителни награди като лакомства или похвали), собствениците трябва да са наясно, че кучетата не само харесват това поведение, но и се нуждаят от него, за да са здрави и щастливи. Често това е и поведението, до което ще прибегнат, ако са отегчени, стресирани, недостатъчно стимулирани, възбудени или просто за забавление. Това със сигурност не означава, че трябва да насърчавате вашия териер да се превръща в кошмар за местната популация от гризачи, но означава, че обучението и игрите трябва да бъдат ориентирани по начини, които симулират лов, за да ги поддържате щастливи, здрави и пълноценни, както и да подобрите връзката си с тях. 

Характер и поведение на кучетата от породите Териер

За да могат успешно да вършат работата си, породите Териер се нуждаят от някои определени черти и умения. Забавни и активни Териерите обичат живота и винаги са готови за игра или приключение, затова са страхотни за собственици, които искат да могат да водят кучето си навсякъде, но да е по-малко! Въпреки че са малки кучета, те обичат много разходки и упражнения.Териерът ще е перфектен за фитнес маниаци или хора, които просто обичат да са навън.

Създадени да бдят за гризачи, териерът ще бъде първият, който ще ви предупреди за горе-долу всичко. Освен че са постоянно нащрек, териерите са бързи в предприемането на действия, които сметнат за необходими. Могат да реагират на други кучета или да преследват малки животни, включително котки. 

Решителни и смели

Всяко куче, способно да се изправи срещу плъх или нещо по-голямо, трябва да бъде както упорито, така и смело, а повечето териери притежават големи количества от тези умения.

Независими

Ако искате куче, което да реагира на всяка ваша дума или да се отличава с послушание или в кучешките спортове, териерът вероятно не е най-добрият избор. Могат и трябва да бъдат обучавани в добро поведение, но рядко са послушни в класическия смисъл! Възможно е също и да са резервирани към непознати.

Потенциално шумни

Някои териери определено имат какво да кажат за себе си (особено тези, които е трябвало да работят под земята, поради възможността да се наложи да вдигнат шум, ако се заклещят, за да ги намерят и изровят). Ако вашият териер е отегчен, стресиран или възбуден (или просто така) лесно може да стане досадно лаещ. Това може да бъде проблем и ако бъдат оставени сами вкъщи. 

Отлични и ентусиазирани копачи

Пригответе се за нежелано копаене. Ако обичате градината си, породите Териер не са добър избор, освен ако не сте готови да преградите една зона в нея, която кучето да превърне в яма за копаене. 

Потенциално разрушителни 

Ако инстинктите на териера за разкъсване и унищожаване не са правилно канализирани, те могат да проявят разрушително поведение към дома и имуществото.

Силна захапка

Ако не бъдат научени да се възпират от хапане и че човешката ръка е нежна, могат да хапят силно, дори да не е нарочно. Породата Териер подходяща ли е за вас? Има няколко неща, с които трябва да сте наясно, преди да вземете териер в семейството.

Игри и упражнения

Въпреки размерът им, териерите са изненадващо активни и ще се радват да получат толкова упражнения за кучета, колкото бихте били склонили да им осигурите. Необходим им е поне един час упражнения дневно. Освен да водите малкото си куче на разходка на повод по тротоарите из града, кучето от порода Териер много би се радвало да тича без повод на безопасно място без значение дали да гони топки по плажа, или да тича след птици и катерици в парка или гората. Разхождането на териер може да се превърне в неочаквано приключение – опитайте се да ги предпазите, като добре ги научите да се връщат, когато ги извикате, но не се изненадвайте, ако не ви слушат, когато преследват нещо! 

Правете разнообразни разходки – тези умни кучета обичат новите среди и миризми, да могат да проучват ниската растителност, да копаят и да освободят напрежението. Колкото повече от тези неща могат да правят по време на разходка, толкова по-добре ще се чувстват по-късно. Играта с дърпане на въже обикновено е много обичана от териерите. Мощната им челюст и упоритостта им ги правят достоен противник, въпреки размера им. Бъдете внимателни обаче, ако играете тази игра с дакел, тъй като дългите им гърбове могат да бъдат чувствителни. Само възрастни хора трябва да играят тази игра с този вид кучета, за да се избегнат инциденти – дори малък, дружелюбен териер може да събори дете или без да иска да заръфа ръката му, докато ентусиазирано се опитва да хване забавната играчка за дърпане. Много породи териери и дакели също така са и много скокливи и обичат да гонят и да скачат по движещи се обекти. Пробвайте да правите сапунени балони, които те да пукат – забавна игра за всички, особено за деца, които могат да комбинират правенето на балони с играта с техния домашен любимец. Като алтернатива можете да използвате машина за балони, направена специално за кучета, която да прави балони с аромат на месо, ако искате кучето да се занимава, докато вие си вършите други неща. Могат да се купят онлайн, както и в някои магазини за домашни любимци.

Списък с качествата на собственика на куче от порода Териер

Може да сте перфектният стопанин за териер, ако:

Разполагате с ограничено пространство, но въпреки това искате много активно куче.

Харесвате кучета, които са независими и може да не харесват физическото демонстриране на любов (но помнете, че всички кучета са различни), но въпреки това ще ви следват навсякъде.

Шума не ви пречи.

Обичате да играете с кучето си.

Ако имате деца, те или са по-големи, или пък са тихи и научени как да се държат с кучета.

Имате чувство за хумор!

Хранене на териер

Храненето е ключова част от грижите за териери и дакели. Тъй като храненето е много важна част от това, което прави кучетата като вашето щастливи, има много повече начини за хранене от това просто да дадете купа храна два пъти дневно. Вместо това направете храненията по-продължителни и интересни, като измислите различни начини да давате дневната дажба на вашия териер или дакел. Храненето на вашия териер или дакел може освен да е практично, да е и забавно. Естественото желание на тези породи да ловуват и да копаят може да бъде стимулирано чрез поставяне на до 30% от сухата им храна в басейн с топки или да я разпръснете и скриете из двора в сухи дни, за да могат да я „ловуват“. Опитайте да сложите до 10% от дневната дажба суха храна в различни играчки за лакомства, с които да играят, и още 5% можете да давате като награда за послушание и изпълнение на номера. Останалата част от храната давайте на кучето на две хранения дневно (сутрин и вечер), така че кучето да продължи да гледа на вас като на този, който осигурява храната. Ако храната на кучето ви не е суха, използвайте други, по-удобни лакомства като награди за обучение, но не забравяйте да ги включите в сметките, когато изчислявате дневната им дажба. Осигурете им поне две хранения на ден: можете да разделите храната на едно основно хранене с половината от дневната им дажба, а другата половина да разделите на 4 – 5 малки порции, които да поставите на различни места, така че кучето да трябва да използва ума си, за да ги намери. Стига да спазвате инструкциите за хранене върху опаковката на храната на кучето, следите теглото на кучето и поддържате тялото му в идеално състояние, не се безпокойте, ако количеството, което поставяте в купата, ви се струва малко – ако получават дневната си дажба и храната е пълноценна, ще получават всички хранителни вещества и енергията, които са им нужни, за да са щастливи и активни!

Сближаване с вашия териер

Най-добрият начин да се сближите с вашия териер е чрез игри, включващи гонене, дърпане и копаене. Те са изключително забавни и за двама ви! Грижите за дакел и за териер трябва да включват задоволяване на вродените им потребности. Кучетата от тази група обикновено са уверени, енергични и екстровертни. Това е така, защото първоначално работата им е изисквала от тях доста жилавост, когато са влизали под земята да ловят плъхове и язовци – това не са лесни противници! Дори териери, които никога не са виждали гризач, могат да реагират бурно на други животни, затова ранната социализация и надлежното обучение на териерите и дакелите е много важно за тях. Ако обмисляте да вземете още едно куче за компания, изборът на куче от противоположния пол значително подобрява шансовете между тях да има щастливи взаимоотношения, тъй като кучетата от различни полове обикновено се разбират много добре помежду си и рядко се съревновават за ресурси. Обсъдете кастрацията на едното или на двете кучета с ветеринарния си лекар още в самото начало. При териерите изборът на куче от друга порода също може да сработи добре. Например птичар или проследяващо миризми ловно куче биха искали различни неща от живота в сравнение с териера, така че е малко вероятно да се съревновават. 

Дакелите обикновено се разбират добре с други дакели, така че може да ви допадне да се грижите за игрива двойка! Независимо дали имате един или два териера или дакела, можете да подсилите връзката с всяко от кучетата чрез игри, обучение и упражнения. Тези неща са изключително важни за емоционалното и физическото здраве на вашето куче, но не забравяйте, че и просто да прекарвате време заедно също е много важно и е нещо, което им е много приятно. Ако са получили достатъчно физически и умствени упражнения, ще им бъде приятно просто да дремнат в краката ви или в скута ви вечер, докато четете или гледате телевизия. 

Породите Териер и Дакел обикновено приемат добре вътрешните колиби (понякога наричани клетки) и се наслаждават на спокойствието, което идва от това да са в собствено пространство, подобно на леговище. Покрийте с одеяло отгоре и от три от страните, за да стане максимално уютно за куче, което обича да е „под земята“, поставете удобна постелка за спане и безопасна играчка за дъвчене вътре, за да стане перфектно. Вътрешната колиба е и чудесно място, където кучето ви да си почива без надзор, като ще държи и него и покъщнината ви в безопасност. С тези малки видове кучета трябва да се уверите, че още от ранна възраст са привикнали да остават сами за кратки периоди от време, за да може спокойно да заспиват за по няколко часа в безопасно за кучета помещение без вас, когато се наложи. Изведете кучето си на разходка, преди да излезете, за да е ходило до тоалетна и да може спокойно да се отпусне, и скрийте някъде безопасна играчка за дъвчене, пълна с лакомства, която да намери, докато ви няма. Това би трябвало да възпре кучето ви да лае за компания или да започне да унищожава неща за забавление.

Вижте още повече кучета, подходящи за семейства, в нашата статия, която разглежда породите, които незабавно се сприятеляват с деца.