Хранене на възрастната ви котка

След като котката ви стане на една година вече трябва да помислите за преминаване към нормален хранителен режим. Важно е по време на превръщането на игривото котенце в напълно пораснала възрастна котка да осигурите всички необходими хранителни съставки, изискващи се, за да бъде котката жизнерадостна и здрава.
Котка се храни от жълта на цвят купичка
Котка се храни от жълта на цвят купичка
Котка се храни от жълта на цвят купичка

Бъдете наясно с възможностите които имате

На пръв поглед има огромен избор на храни и вероятно ще си задавате въпроси от типа на „Коя е е най-добрата храна за котки?“. Има една добра новина и тя е, че винаги има подходяща храна за вашата котка - независимо от начина й на живот, възрастта или здравословното й състояние.

В крайна сметка решението дали да храните котката си със суха или мокра храна зависи изцяло от вас (и разбира се от вашата котка), освен ако решението не е повлияно от здравословното състояние на животното.

Хранеща се оранжева котка
Purple food bowl icon

Сухи храни

 • Напълно сухата храна е лесна за измерване и употреба и може да бъде съхранявана по-дълго в сравнение с мокрите храни, след като бъде отворена опаковката.
 • Те спомагат и за поддържането на здрави зъби при котката ви. Трябва да очаквате котката ви да дъвче по-активно и храненето да й отнема повече време, ако я храните със суха храна.
 • Котките предпочитат да схрускват сухата храна и не обичат да е накисната във вода.
Orange food bowl icon

Мокра храна (консервирана)

 • Някои котки може просто да предпочитат аромата и структурата на мократа храна. Мократа храна може да е много удобна, ако е разпределена на единични порции, за да храните котката си с прясна и лесна за сервиране храна при всяко хранене.
 • Също така котката ви ще изяжда повече на едно хранене и ще пие по-малко течности.

Някои стопани използват смес от суха и мокра храна - има котки, които сутрин предпочитат мокра храна, но през деня обичат да хрускат суха храна. Изпробвайте и двата типа храни, за да откриете каква храна предпочита котката ви.

Продуктова гама храни за възрастни котки

Purina произвежда много от водещите храни за възрастни котки в Обединеното кралство, които са предназначени за всяка възраст и начин на живот. Тук можете да разгледате пълната гама продукти

 • Възползвайте се от предимствата на някоя от специалните формули за хранене при живот на закрито, ако котката ви прекарва повечето от времето си на закрито. Тези храни са разработени да намаляват трихобезоарите. Можете да изпробвате и ниско калорична диета, тъй като котката ви няма да е толкова актива и ще бъде склонна към напълняване.
 • Специализираните храни за стерилизирани котки може да са полезни за кастрирана котка, защото са предназначени да поддържат пикочната система в добро здравословно състояние.
 • При по-възрастните котки е необходимо прилагането на леко индивидуализиран хранителен режим, също като при бременните котки и котките, страдащи от наднормено тегло или затлъстяване.

Ако котката ви се нуждае от специална храна или имате някакви опасения относно диетата й, консултирайте се с ветеринарен лекар.

Как да храните котката си

Котките са същества с навици, затова най-добре и за вас и за котката ви е възможно най-бързо да навлезете в една обичайно русло на живот веднага, след като котката е готова да премине към храна за възрастни котки.

Котката е създадена да се храни с малки количества храна, но по-често и затова най-добрият хранителен режим е да ги храните с няколко малки порции дневно. Същевременно, ако давате мокра храна на котката си или нейния начин на живот не позволява такъв режим на хранене, то даването на две порции храна на ден е приемливо решение за повечето котки.

Хранете котката си по едно и също време и на едно и също място всеки ден като изберете спокойно място, което да е далеч от тоалетната на котката и където животното да може да се отпусне.

Изберете лесно почистваща се повърхност или използвайте постелка за котки. Винаги използвайте чиста керамична или метална купичка. Някои котки може да предпочитат да се хранят от плосък съд или тавичка, което от своя страна може да спомогне за по-бавно хранене при лакомниците.

Ако имате повече от една котка, поставяйте съдовете им за храна на достатъчно разстояние един от друг, за да се избегнат конфликти. Ако котките ви не се спогаждат, може да се наложи да обособите напълно отделни места за хранене, за да запазите мира и спокойствието.

При хранене на котки се старайте да поднасяте мокра храна (консерва/бурканче/пакетче) със стайна температура, тъй като е по-привлекателна и по-лесносмилаема. Съответно трябва да извадите храната от хладилника около час преди времето за хранене. Може да използвате микровълнова фурна, за да затоплите за кратко храната, но винаги проверявайте да не е гореща.

Orange food bowl icon

Мократа храна бързо се разваля и развива бактерии, затова не оставяйте такава храна на открито. След като бъде отворена опаковката, мократа храна не бива да се съхранява за повече от 24 часа, дори в хладилник.
Purple food bowl icon

От друга страна сухата храна може да стои цял ден без да загуби качествата си. Съхранявайте я на сухо и чисто място, най-добре във вакуумиран контейнер или запечатваща се кутия, за да запазите вкуса и аромата й.

Количеството на храната зависи от породата на котката, нейния начин на живот и физическото й състояние (включително теглото). Всяка котка е различна. Най-важният аспект при храненето на котки е осигуряването на достатъчно количество храна, което да поддържа у тях стройно телосложение и добро здравословно състояние. Ръководство за начина на живот на домашен любимец

Blue information icon

Ако не сте сигурни какво количество храна да давате на котката си, проверете указанията на опаковката или се свържете с екипа Pet Care на Purina.

Един лесен метод да определите физическото състояние на котката си сами е като прекарате ръце по стомаха и ребрата й. Ако състоянието на котката е близо до идеалното, ребрата й няма да се виждат, но ще можете да ги напипате, защото няма да са покрити от дебел пласт мазнини. При поглед отгоре линията на талията зад областта на ребрата трябва да е ясно различима, без странични дипли от напълняване, образуващи се при ходене.

Ако смятате, че котката ви има наднормено тегло или е страда от затлъстяване, необходимо е да се свържете с ветеринарен лекар, за да се състави диета и план за начин на живот, който ще спомогне за възстановяването на здравословното тегло на животното.

Ако и вие и ветеринарният лекар сте на мнение, че котката ви трябва да отслабне, ще се наложи да предприемете съответните действия като същевременно осигурявате на котката всички важни хранителни вещества. Ако имате повече от една котка, хранете котката с наднормено тегло отделно, за да се избегне отмъкването на храна. Разделянето на дневната дажба от храна на по-малки порции, които се предлагат по-често би могло да спомогне за регулиране на теглото. Трябва обаче да следите каква храна давате и в какви количества.

Всъщност диетата не е панацея - начинът на живот е също толкова важен за контролиране на теглото на котката. Ако котката ви е къщно животно или е мързелива, опитайте се да предложите играчки, които насърчават активността, за да може домашният ви любимец да изгаря калории. Такива играчки са например онези, които да закачени на връв, за да се имитира дебнене и преследване.

Ако сте загрижени за теглото на котката си, може да помислите за преминаване към специална лека храна за котки, която е разработена да съдържа по-малко калории и съответно няма да се наложи да намалявате количеството храна, което давате на домашния си любимец. В тези храни е намалена само калоричността, като са запазени всички необходими витамини и минерали. Може да помогне някоя от леките храни, разработени от Purina:

Свалянето на теглото трябва да става бавно и стабилно - бързата загуба на тегло може да е опасно за котката ви. Промяната може да отнеме и месеци, затова бъдете търпеливи.

Имайте предвид, че ветеринарният лекар би могъл да препоръча намаляване на количеството храна или преминаване към специална храна с нискокалорично съдържание, но без изрично предписание от ветеринар никога не трябва да ограничавате храната на котката си или да я подлагате на гладуване.

Използвайте нашия ИНСТРУМЕНТ ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ФИЗИЧЕСКО СЪСТОЯНИЕ редовно и продължете диетата докато не бъде достигнато идеално физическо състояние и тегло.

Ако котката ви се мръщи на предложената храна, не се учудвайте. Много котки имат любима консистенция и вкус на храната, а също така бързо престават да приемат храна, ако нещо в нея се промени. Ако котката ви внезапно се отдръпне от храната или отказва изобщо да яде, запишете си час при ветеринарния лекар, защото това може да е знак за по-сериозен проблем. Можете да насърчите капризната котка да се храни по следния начин:

 • Да преместите часа на храненето му след часа, в който останалите членове на семейството са се нахранили и да го храните на спокойно и тихо място, далеч от шумове и дразнители. Можете да опитате и преминаване от мокра към суха храна или към нов вкусов вариант.
 • Уверете се, че купичката е чиста - престояла храна може да отблъсне котката. Опитайте да използвате плитка купичка или тавичка.
 • Сухата храна поема влага и се разваля, особено в топли дни. Съответно опитайте да замените храната, ако котката ви обичайно се храни със суха храна.
 • Нека храната да е със стайна температура, защото тогава ароматът й е най-привлекателен. Затоплете леко мократа храна в микровълнова печка докато не стане топла при допир (в никакъв случай не бива да е гореща).
 • Котките които се разхождат навън могат да си намерят и непланирана закуска - съответно котката ви може просто да не е гладна. Това важи с особена сила през горещите летни дни.
 • Цялостните хранителни режими с „основно ястие“ са създадени с цел избягване на необходимостта да давате хранителни добавки на котката си и съдържат всички хранителни вещества от които тя се нуждае. Някои храни като например лакомствата, снаксовете и някои изцяло базирани на месо/риба храни (допълващи храни) сами по себе си не са балансирани по отношение на хранителните вещества. Лакомствата и снаксовете са добри в умерени количества, но при употреба на лакомства трябва леко да намалите количеството на основното ядене, за да избегнете преяждане. По правило не повече от 15% от дневното количество калории трябва да са лакомства.
 • Домашно приготвените ястия от типа на прясно месо или риба трябва да са преминали цялостна термична обработка. Тези храни не трябва да съдържат сола, а костите и кожата на месото трябва да са отделени. Прочете указанията за употреба на опаковката, за да научите колко често и в какви количества да давате специално разработените за котки лакомства.
 • Лакомствата може да са абсолютно забранени, ако котката ви е на специална диета, препоръчана от ветеринарния ви лекар с цел отслабване или поради заболяване. За да сте спокойни, консултирайте се с ветеринарния лекар относно позволените храни.

Приемането на достатъчно вода от вашия домашен любимец е също толкова важно, колкото и приемането на подходяща храна, отговаряща на здравословното му състояние. Това важи с още по-голяма сила, ако храните котката със суха храна.

 • Уверете се, че котката ви има постоянен достъп до чиста и прясна вода. Пробвайте да поставите голяма, чиста купа с вода на място където котката ви обича да си почива. Избягвайте да поставяте храната и водата на котката на едно място.
 • Ако котката проявява неудоволствие при пиенето на вода, пробвайте да поставите по-голям съд. Някои котки просто не обичат мустаците им да докосват страните на съда, от който пият вода.
 • Котките не се нуждаят от мляко, след като са били отбити от кърменето - не използвайте мляко като заместител на водата. Всъщност котките могат да имат непоносимост към захарите в млякото и да получат разстройство от него. Дори и на специално разработените за котки млека трябва да се гледа като на храна или лакомство, а не да се считат за напитка.

Познаваме изкушението да храните котката си от ръка с лакомства - за много хора това е знак на привързаност и демонстрира колко много обичате котката си. Същевременно човешката храна често е много калорична и й липсват важни съставки, съдържащи се в храната за котки. Ще нарушите баланса на хранителния режим на котката си, ако я храните с остатъци от собствената си храна. Поемането от котката на всякакви храни, съдържащи лук или лучени съставки може да бъде й навреди, затова по-добре се въздържайте.

Как да смените храната на котката си

Промени в обстановката може да наложат и промяна в хранителния режим на котката ви. Дори преместването от къща с градина в къща без градина, може да означава, че котката ви ще има нужда от по-малко калории, тъй като няма да има къде да тича колкото преди. Трябва внимателно да следите хранителните навици на котката си и нейното физическо състояние (тегло) и трябва да обсъждате с ветеринарен лекар всички забелязани от вас промени или ако считате, че котката се нуждае от друга диета.

Ако ветеринарят също е на мнение, че домашният любимец се нуждае от нов хранителен режим, трябва да преминете към новата храна постепенно. Това ще помогне за избягване на стомашни разстройства при внезапна промяна, независимо дали преминавате от мокра към суха котешка храна или сменяте марката на храната.

 • Поставете малко количество от новата храна заедно със старата и ги смесете.
 • В продължение на една седмица постепенно увеличавайте количеството на новата храна в тази смеска, като същевременно намалявате количеството на храната, с която котката се е хранила доскоро. При някои котки може да са необходими до две седмици, за да се премине изцяло към новата храна и затова е необходимо да сте търпеливи.
 • Ако е нужно да промените диетата на котката, но точно в този момента тя има леко неразположение, посъветвайте се с ветеринарния си лекар относно най-добрия начин и време за промяна на храната.
 • Ако преминавате от мокра към суха храна, котката ви ще се нуждае от по-големи количества вода през деня, а също така може да започне да изяжда храната си на няколко пъти, а не наведнъж.
 • Ако преминавате от суха към мокра храна, напълно естествено е котката ви да пие по-малко вода, а също така да изяжда по-голямо количество храна за по-кратко от обикновено.
 • Сухите храни обикновено са по-калорични от консервираните (мокри) храни, съответно може да е необходимо да давате на котката си повече мокра храна, за да се набави същото количество калории.

Марки на Purina за възрастни котки

Purina произвежда много от водещите марки сухи и мокри храни за котки в Обединеното кралство, всяка от които е продукт на най-новите научни постижения в областта на качеството, вкуса и храненето. Тези храни са създадени, за да осигурят на вас и вашия домашен любимец изключително богат избор на рецепти и формати - за всеки етап от живота и независимо от начина на живот.

Научете повече за Храни за котки PURINA®.