Коя храна за малки котенца е най-подходяща

Поздравления, приели сте нов мъхест приятел в семейството! След като новата придобивка вече се е установила в дома ви, настъпва време да се погрижите котето да расте здраво и силно.
Хранещо се сиво коте
Хранещо се сиво коте
Хранещо се сиво коте

Бъдете наясно с възможностите които имате

Може да ви изглежда невъзможно да се ориентирате н огромния брой котки и малки котета от които да избирате, но добрата новина е, че независимо от начина на живот на домашния ви любимец и неговото състояние има и храна за котета предназначена точно за него.

Храната за котета е създадена специално с високо съдържание на протеин, който е жизненоважен за правилния растеж. Тази храна съдържа и по-големи количества калции, магнезий, фосфор, цинк и желязо, за да подпомогне изграждането на здрави кости и зъби.

В крайна сметка решението с каква храна да храните котката си зависи изцяло от вас (и разбира се от вашия нов любимец), освен ако решението не е повлияно от здравословното състояние на животното.

Паничка с пилешка храна PurinaOne за котета
Orange food bowl icon

Мокри храни (консервирани)

 • Някои котета просто предпочитат аромата и консистенцията на мокрите храни (храна от консерва), защото има по-силен мирис и е по-мека от сухата храна.
 • Мократа храна може да е много удобна, ако е разпределена на единични порции, за да храните котето си с прясна храна при всяко хранене.
 • Вашето коте ще пие повече вода.
Purple food bowl icon

Сухи храни

 • Напълно сухата храна е лесна за измерване и употреба и може да бъде съхранявана по-дълго в сравнение с мокрите храни, след като бъде отворена опаковката.
 • Те спомагат и за поддържането на здрави зъби у котето ви. Трябва да очаквате котето ви да дъвче по-активно сухата храна, а при по-възрастни котки този вид храна може да спомогне за отстраняването на налепите по зъбите.
 • Малките парченца в повечето сухи храни за котета могат да бъдат лесно сдъвкани и погълнати от котенцата.
 • Освен това можете да отмерите точното количество храна от което се нуждае котето ви при хранене.

Purina произвежда много от водещите марки сухи и мокри храни за котета, всяка от които е продукт на най-новите научни постижения в областта на качеството, вкуса и храненето. Тези храни са създадени, за да осигурят на вас и котето ви изключително богат избор на рецепти и формати - за всеки етап от живота и независимо от начина на живот.

Научете повече за храните за котки PURINA®.

Как да храните котенцето си

Котките са същества с навици, затова най-добре и за вас и за котката ви е възможно най-бързо да навлезете в една обичайно русло на живот.

Хранете котето си по едно и също време и на едно и също място всеки ден като изберете спокойно местоположение, което да е далеч от тоалетната на котката и където животното да може да се отпусне.

Изберете лесно почистваща се подова повърхност или използвайте постелка за котки. Винаги използвайте чиста купичка, защото котките са много пунктуални животни. Някои котки може да предпочитат да поемат храна от плосък съд или тавичка, което от своя страна може да спомогне за по-бавно хранене при лакомниците.

Ако имате повече от една котка, поставяйте съдовете им за храна достатъчно далеч един от друг, за да се избегнат конфликти. Ако котетата ви не се спогаждат, може да се наложи да обособите напълно отделни места за хранене, за да запазите мира и спокойствието.

При хранене на котета старайте се да поднасяте мокра храна (консерва/бурканче/пакетче) със стайна температура, тъй като е по-привлекателна и по-лесносмилаема. За тази цел трябва да извадите храната от хладилника около един час по-рано или да я затоплите в микровълнова печка като винаги проверявате да не е гореща.

Orange food bowl icon

Мократа храна бързо се разваля и развива бактерии, затова не оставяйте такава храна на открито. След като бъде отворена опаковката, мократа храна не бива да се съхранява за повече от 24 часа, дори в хладилник.

Purple food bowl icon

От друга страна сухата храна може да стои цял ден без да загуби качествата си. Съхранявайте я на сухо и чисто място, най-добре във вакуумиран контейнер или запечатваща се кутия, за да запазите вкуса и аромата й.

Котенцата ви растат бързо, но също така имат и огромен апетит. Апетитът им обаче е по-голям от малките им стомаси. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да определите количеството храна с което да храните котенцата си.

 • След отбиването от кърменето на вашите котенца перфектното количество храна е четири малки порции на ден. Ако начинът ви на живот не ви позволява да ги храните четири пъти на ден, хранете ги по три пъти и оставете малко суха котешка храна като допълнителна храна. В идеалния случай можете да им давате само суха храна - по този начин няма да се тревожите, че храната стои на открито цял ден, защото тя не се разваля.
 • Намалете броя на храненията до три пъти дневно когато котетата поотраснат. След достигането на шестмесечна възраст можете да храните котетата си два пъти дневно. Трябва да знаете, че котките са привикнали да ядат по малко и често. За разлика от кучетата те трябва да бъдат хранени повече от веднъж дневно.
 • Винаги прочитайте указанията върху опаковката на храната за котета, но имайте предвид, че тези указания за хранене ви дават само обща информация. Можете да се консултирате се екипа на Pet Care на Purina , ако не сте сигурни какво количество храна да давате на котетата си. Най-важно е котето ви да поддържа стройна и здрава физика. Използвайте нашия ИНСТРУМЕНТ ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ФИЗИЧЕСКО СЪСТОЯНИЕ,за да следите физическата форма на вашето коте и винаги се консултирайте с ветеринарни си лекар, ако се съмнявате, че котето ви има повече или по-малко килограми от необходимото.
Диаграма с количествата храна за котета

Цялостните хранителни режими с „основно ястие“ са създадени с цел избягване на необходимостта да давате хранителни добавки на котето си и съдържат всички хранителни вещества от които се нуждаят. Някои храни като например лакомствата, снаксовете и някои изцяло базирани на месо/риба храни (допълващи храни) сами по себе си не са балансирани по отношение на хранителните вещества. Ако храните котето си с допълващи храни, трябва да осигурите и приемането на балансирани храни в рамките на цялостен хранителен режим.

Даването на котешки лакомства на пръв поглед е чудесен начин за изграждане на здрава връзка с вашия любимец, но има някои проблеми с този вид храна докато котетата още са в процес на растеж.

Хранителните остатъци от трапезата ви не винаги са подходящи за котета. Човешката храна е богата и много калорична, но й липсват необходимите на котетата хранителни вещества. Всъщност някои от тези храни може да са вредни за котки или котета, а също така да доведат до стомашни разстройства.

Повечето лакомства за котки не са създадени за котета и може да са много калорични. Големите им размери могат да причинят задавяне.

Най-добре е да не давате такива лакомства на котетата ви преди да пораснат достатъчно, а и тогава трябва да сте сигурни, че съответното лакомство е подходящо за котки. Когато котетата вече са достатъчно големи, за да могат да ядат лакомства и снаксове, тези храни не бива да съставляват повече от 10% или 15% от необходимото им дневно количество калории. Освен това трябва да намалите количеството на основното ястие със съответния брой калории.

Сиво на цвят коте се протяга

Ако котетата ви се мръщят на предложената храна, не се учудвайте. Много котенца имат любима консистенция и вкус на храната, а също така бързо престават да приемат храна когато тя се промени. Ако котето ви внезапно се отдръпне от храната или отказва изобщо да яде, запишете си час при ветеринарния лекар, защото това може да е знак за по-сериозен проблем. Можете да насърчите капризното коте да се храни по следния начин:

 • Да преместите часа на храненето му след часа, в който останалите членове на семейството са се нахранили и да го храните на спокойно и тихо място, далеч от шумове и дразнители. Можете да опитате и преминаване от мокра към суха храна или към нов вкусов вариант.
 • Уверете се, че купичката за хранене е чиста и сухата храна не е развалена.
Кафяво на цвят коте си почива

Приемането на достатъчно вода от вашите котета е също толкова важно колкото и даването на подходяща храна за котета. Това важи с още по-голяма сила, ако ги храните със суха храна.

 • Приемането на достатъчно вода от вашите котета е също толкова важно колкото и даването на подходяща храна за котета. Това важи с още по-голяма сила, ако ги храните със суха храна.
 • Уверете се, че купичката за вода е с достатъчно ниски ръбове, за да може на котето да му е удобно да пие от нея. Керамичните съдове са най-подходящи, защото някои котета не обичат отраженията, които се получават при употреба на съдове от метал.
 • Ако котето ви пие вода с известно неудоволствие, пробвайте с по-голяма купичка, тъй като някои котенца не обичат мустаците им да докосват стените на купата.
 • Котетата не се нуждаят от мляко, след като са били отбити от кърменето. Не използвайте мляко като заместител на водата. Всъщност котетата и по-възрастните котки могат да имат непоносимост към захарите в млякото и да получат разстройство. Дори и специално разработените „млека за котки“ трябва да бъдат считани за храна или лакомство, а не за напитка. Ако давате на котките си мляко със специално хранително съдържание, трябва да сте сигурни, че е произведено да бъде подходящо за деликатните котешки стомаси.
Сиво на цвят коте и купичка за вода

Как да смените храната на котенцето си

Храносмилателната система на котката ви може да бъде чувствителна - съответно избягвайте да променяте храната на котката, освен ако това не е необходимо за избягване на стомашни разстройства. Най-добре е да се придържате към храната, с която котето и било хранено в развъдника или центъра за безстопанствени животни, за да поддържане новия си любимец в жизнерадостно и здравословно състояние. Разбира се, това не се отнася за случаите когато котето се е хранило небалансирано.

Консултирайте се с ветеринарния си лекар, ако котето ви се почувства зле, внезапно започне да отказва храната или започне да яде по-малко.

Ако ветеринарният лекар ви препоръча промяна на котешката храна, трябва да извършите промяната постепенно, за да избегнете разстройване на деликатното храносмилане на котето. Опитайте следните стъпки:

 • Предложете им поотделно старата и новата храна, за да опитат всяка от тях.
 • След като са ги опитали, смесете в старата храна малко количество от новата.
 • В продължение на седем до десет дни увеличавайте съдържанието на новата храна в смесваната порция, до достигане на момента, в който храните котето само с новия вид храна. Не бързайте - понякога промяната може да отнеме повече време.
 • Ако поради здравословни причини се налага да промените хранителния режим на котето си, консултирайте се с ветеринарния си лекар относно най-добрия начин и време за промяна.

Ако преминавате от мокра към суха храна, трябва да знаете, че котето ви ще започне да дъвче по-активно, ще се нуждае от повече вода и може да започне да се храни на няколко пъти, а не да изяжда всичко наведнъж. Сухите храни осигуряват на котето ви повече енергия от консервираните (мокри) храни, съответно може да е необходимо да давате на котето си повече мокра храна, за да се постигне същото количество калории. Независимо от възрастта на котката ви, трябва да сте сигурни, че винаги разполагат с достатъчно количество прясна вода.

Кога да започнете да храните котенцето си с храна за зрели котки

Близък план на хранещо се коте

Котетата може да изглеждат вече пораснали към шестия или осмия месец след раждането, но по характер все още са котенца. Костите им все още се заздравяват, а тялото им ще продължи да наддава. Продължете да ги храните с храна за котета, докато не достигнат възраст около 12 месеца когато вече можете да преминете към храна за възрастни котки. Прочетете нашето ръководство за хранене на възрастни котки за повече информация.

Purina за котенца

Purina произвежда много от водещите марки сухи и мокри храни за котета в Обединеното кралство, всяка от които е продукт на най-новите научни постижения в областта на качеството, вкуса и храненето. Тези храни са създадени, за да осигурят на вас и котето ви изключително богат избор на рецепти и формати - за всеки етап от живота и независимо от начина на живот.

Открийте още информация относно Храните за котета на PURINA®